Milyonlarca işçiyi ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri bugün başlıyor. Asgari ücretin adil şekilde belirlenmediğini vurgulayan Türk-İş Başkanı Atalay, “Bu sene ilk defa komisyona katılmasak mı diye düşündük” dedi.

Asgari ücret görüşmeleri bugün başlıyor: Bu komisyonda adalet yok

İşçi, patron ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için ilk toplantısını bugün gerçekleştirecek. Pandemi nedeniyle çevrimiçi (online) yapılacak toplantı öncesi bir açıklama yapan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “Bu sene ilk defa ‘Biz bu komisyona katılmasak mı?’ diye düşündük; çünkü işveren ve hükümet çoğunluğu sağlayıp istediği gibi asgari ücret rakamını belirliyor. Bu komisyon adaletli bir komisyon değil” dedi.

Türk-İş Genel Merkezi’nde dün düzenlenen basın toplantısında konuşan Atalay, taban ücret olması gereken asgari ücretin Türkiye’de “geçim ücreti”ne dönüştüğünü söyledi. Bugün 7 milyondan fazla insanın asgari ücretle geçindiğini belirten Atalay, asgari ücretli çalışanların yüzde 99’unun sendikasız olduğuna dikkat çekti.

GREV GİBİ BİR YAPTIRIM HAKKIMIZ YOK

Asgari ücretin nasıl tespit edildiğinin toplumun geneli tarafından bilinmediğini dile getiren Atalay, şöyle konuştu:

“Asgari ücret işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilcinin olduğu 15 kişilik komisyon tarafından belirleniyor. İşveren ve hükümet, çoğunluğu sağlayıp istediği gibi asgari ücret rakamını belirliyor. Maalesef masadan 40 senede 4 kez anlaşarak kalkmışız. Toplumun bir kısmı bunu anlamıyor. ‘Sendikalar isterse belirli bir noktaya getirir’ diyor. Kamu sözleşmelerinde ya da özel sektör sözleşmesinde birçok yaptırım hakkımız var ama asgari ücrette grev gibi bir yaptırım hakkımız yok.”

BU ÜCRETLE GEÇİNİLEMEZ BUNU HERKES BİLİYOR

Bugün 2 bin 324 lira olarak uygulanan asgari ücretle değil bir ay, 15 gün bile geçinmenin mümkün olmadığını kaydeden Atalay, “Komisyonda işveren ve hükümeti temsil eden üyeler, bugünden itibaren başlasınlar bakalım, 2 bin 324 lirayla kaç gün idare edebiliyorlar? Onun için işveren ve hükümetin insanları tebessüm ettirecek, bizim de ‘evet’ diyeceğimiz bir rakam getirmesini umut ediyoruz. Böyle bir rakamı getirirlerse masada onlarla birlikte hareket ederiz. Kabul edilmeyecek bir rakam getirilirse ne evet deriz ne de bunu konuşuruz” diye konuştu.

Siyasi partilerin asgari ücrete ilişkin açıklamalarına da değinen Atalay, “Bir parti 3 bin lira diyor, diğeri 3 bin 100 lira diyor, öbürü 5 bin diyor. Bu böyle devam ediyor. Neticede mevcut asgari ücretle geçinilmediğini asgari ücretli biliyor, biz biliyoruz, toplumun tamamı biliyor” ifadelerini kullandı.

ÜÇ KONFEDERASYON BUGÜN ORTAK AÇIKLAMA YAPACAK

Komisyonda talep edecekleri rakam konusunda Hak-İş ve DİSK’in de görüşlerini alacaklarını belirten Atalay, “Kafamızdan geçen bir rakam var. Komisyon üyeleri, önümüzdeki günlerde Hak-İş ve DİSK’in kanaatini de alıp kamuoyuna bunu açıklayacak” dedi. Hak-İş ve DİSK ile 7-8 maddeden oluşan ilkeler konusunda uzlaştıklarını belirten Atalay, üç büyük işçi konfederasyonu olarak bugün ortak bir açıklama yapacaklarını ve asgari ücrete ilişkin taleplerini kamuoyuyla paylaşacaklarını duyurdu.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun bugün çevrim içi yapacağı ilk toplantıya Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlık edecek. Komisyonda patron tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise Türk-İş temsil edecek. 15 üyeden en az 10’unun katılımıyla toplanacak komisyon, oy çokluğuyla karar verecek. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul edilecek. Yeni asgari ücret, komisyonun bu ay gerçekleştireceği dört toplantının sonucunda belirlenecek.

HDP: EN AZ NET 4 BİN LİRA OLMALI

HDP Emek Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, asgari ücretin en az 4 bin lira olması gerektiğini belirterek, bunun için bugünden itibaren tüm illerde kampanya yürüteceklerini açıkladı. Partisinin İstanbul İl Örgütü’nde basın toplantısı düzenleyen Köse, “İnsanca yaşayacak bir ücret almak, en temel insan hakkıdır. 2021 yılı için asgari ücret, dört kişilik bir ailenin tüm ihtiyaçları gözetilerek, vergiden muaf tutularak belirlenmeli ve net 4 bin lira olmalıdır” ifadelerini kullandı.

DİSK Gıda-İş Sendikası ise asgari ücretin en düşük memur maaşı seviyesine yükseltilmesini istedi. Sendikadan yapılan açıklamada, “İşçilere, emekçilere, halka acı reçete hazırlayanlar patronların ekmeğine bal-kaymak sürmeye devam ediyorlar. Asgari ücret vergi dışı bırakılmalı, insanca yaşayacak düzeye çıkarılmalıdır” dendi.