Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Asa, ?Erdek genel kurulunda skandal yaşanmıştır?

Asa, ?Erdek genel kurulunda skandal yaşanmıştır?

?Kooperatif tüzel kişiliği itibarsızlaştırılmıştır?

Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifinin 10 Ocak 2020 tarihinde yapılan 2018/2019 yılı olağan mali genel kurulunu değerlendiren Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, ?Yaşanan gelişmelerin kabul edilir tarafı yoktur? dedi.

?Kooperatif genel kuralları müzakerelerin ve tartışmaların yapılacağı, demokratik ortamda konuların gündeme getirilerek oylanacağı yerlerdir? diyen Hidamet Asa, sözlerini şöyle sürdürdü: ?Genel kurulun bu şekilde icra edilmesi beklenirken, kooperatifin kendi iç bünyesinde sorgulaması gereken konular unutulup, kişisel hesaplaşmaya dönüşen bir genel kurul gerçekleştirilmiştir. Bazı çevrelerin tahakkümü altına aldığı ortaklarımızın bir kısmı, büyük bir skandala imza atmıştır. Ortada içler acısı bir manzara vardır. Ne kooperatifçilik ahlakına ne de insanı değerlere yakışmayan, belden aşağı siyasetin yapıldığı bir genel kurula şahitlik ettik. Bu genel kurul, Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi´nin kara günü olarak tarihin sayfalarına yazılmıştır?

Genel kurulda 2018/2019 İş yılı faaliyet ile bilanço ve gelir tabloları hakkında düzenlenen inceleme raporu okunduktan sonra, zarar miktarı ile ilgili sansasyon yaratılmaya çalışıldığını bunun da fırsata çevrildiğini belirten Asa, ?Ticari hayatın olağan akışında gerçekleşen kar/zararın, yönetim kurulunun kişisel olarak menfaat sağlamış algısı yaratılarak, kooperatif yönetim kurulunu ve en önemlisi de Erdek kooperatifi tüzel kişiliğini itibarsızlaştırmıştır. Buna kimsenin hakkı yoktur? dedi.

Gerçekleşen genel kurulda, kooperatiflerin ürün alımlarında Birlik´ten kullandıkları kaynak (finans) konusunun sulandırıldığını ifade eden Asa, ?Halbuki 2000´li yıllardan bu yana aynı sistem devam etmektedir ve etmek zorundadır. Vergi mevzuatı ve 5510 sayılı kanun gereğince yasal bir zorunluluk olduğu herkes tarafından çok iyi bilinmektedir. Kaldı ki piyasa faiz oranlarının altında, kanuna uygun olarak en düşük oranda belirlenmiştir. Ayrıca piyasada Merkez Bankası faiz oranları sürekli takip edilmekte ve kooperatifler lehine aşağı yönde revize edilmektedir? dedi.

Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulunun genel kurulda ibra edilmemesi ile ilgili de Hidamet Asa şu açıklamada bulundu: ?Ticaret Bakanlığından alınan görüş doğrultusunda, Erdek Kooperatifi Yönetim Kurulu görevine devam etmektedir ve görevi başındadır.?

Kooperatif ortaklarına seslenen Hidamet Asa şunları söyledi: ?Genel kurulda kooperatif yönetim kuruluna sahip çıkmayan ortaklarımızın amacının ne olduğunu anlamış değiliz. Bir yıl boyunca hakkı huzur almayan, ortaklara hizmetin dışında bir beklentileri olmayan yönetim kuruluna yapılan davranış ve hakaretlerin kabul edilebilir yanı yoktur. Ortaklarımızın Kooperatif Yönetim Kuruluna yapılanların, kendine yapılıyormuş düşüncesi ile hareket etmesi gerekirken, alkış tutması çok üzücü ve manidardır. Bu genel kurulda bazı ortaklarımız Erdek Kooperatifi ile Marmarabirlik Yönetimi arasında nifak tohumları ekmeye çalışmıştır. Ortaklarımıza soruyorum. Erdek Kooperatifi ile Marmarabirlik arasında kavganın kime faydası olur? Zararı kim görür? Bu sorunun cevabını Erdek Kooperatifi ortaklarımızın iyi düşünmesi gerekir.?

Başkan Asa sözlerini şöyle tamamladı: ?Eğer ortada yapılan yanlış varsa Marmarabirlik olarak bunların karşısında olduğumuzu da ifade etmek isteriz. Ortada kişisel menfaatlenme, kayırmacılık ve buna benzer bir uygulama olmamasına rağmen, yönetim kurulunu zan altında bırakmak ve ibra etmemek, kötü niyetten başka bir şey değildir. Kooperatifin temellerine dinamit konulmuş hareket olarak görüyoruz. Bundan sonra yaşanacak gelişmelerin de yakın takipçisi olacağız.?

Haber : Mehmet Ertan



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli