14 Kasım 2019 14:15

Arzu Çerkezoğlu: Mahkemeler ifade özgürlüğünü güvence altına almalı

1 ile 3 yıl arasında hapis istemiyle yargılandığı davanın ardından konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Doğruları savunarak mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

Arzu Çerkezoğlu | Fotoğraf: MA

Paylaş

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu hakkında, “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme suçunu oluşturduğu” iddiasıyla, 1 ile 3 yıl arasında hapis istemiyle açılan davanın duruşması, Sapanca Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Çerkezoğlu ve avukatlarının hazır bulunduğu duruşmayı, yabancı heyetler de izledi. 

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada söz alan Çerkezoğlu, yaklaşık 3 buçuk yıl önce katıldığı CHP Sapanca Örgütü’nün düzenlediği panelde yaptığı konuşmada işçi haklarıyla ilgili beyan ettiği fikirlerinden dolayı yargılandığını belirterek, “Demokratik ülkelerde en rahatsız fikirler bile ifade özgürlüğünün parçasıdır. Mahkemeler, ifade özgürlüğünü güvence altına alması gerekmektedir. Söz konusu söylemde anayasal düzenin yeni bir rejimin tartışıldığı dönemde yaptığım konuşmaydı. Konuşmamda daha çok özgürlükten bahsetmiştim. Sistemde rejimde değişmelidir ancak demokrasinin işlediği bir sistemi istediğimizi ifade etmiştim” diye belirtti.

Yargılama konusu yapılan konuşmasında iktidarı eleştirdiğini ifade eden Çerkezoğlu, “Fikir özgürlüklerinin tartışılması gereken yer mahkeme salonu değildir. Ben ifade ve fikir özgürlüğü kapsamında yapmış olduğum konuşmam nedeniyle burada yargılanmaktayım” diyerek suçlamaları reddetti. 

DAVA ERTELENDİ

Avukat Necdet Okcan, daha önce dosyaya sunduğu savunma dilekçesinde yer alan beyanları yineleyerek, Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) benzer davalarda verdiği kararları hatırlatarak, müvekkilinin yaptığı konuşmasının düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu söyledi. 

Avukat Mehmet Ümit Erdem ise, “Olayın üzerinden 3 buçuk yıl geçmiş olmasına rağmen kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlike ortaya çıkmamıştır” dedi. 

Avukatlar, Çerkezoğlu hakkında beraat talebinde bulundu. Mahkeme, duruşmayı 09 Mart 2020 tarihine erteledi.

"DOĞRULARI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Duruşmanın ardından adliye önünde açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Doğruları savunarak işçi sınıfının, emekçilerin ve halkın talepleri doğrultusunda mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi. Çerkezoğlu, “Bu bizler açısından tarihsel bir görevdir. Aynı zamanda bayrağını on yıllardır taşıdığım DİSK’in tarihsel bütün birikimlerinin ve değerlerinin bana verdiği bir görevdir. Bu görevi yerine getirmekten ancak onur duyarım” diye konuştu. 

DİSK Genel Sekreteri Cafer Gonca da açılan davanın hukukun evrensel değerlerini çiğnediğini belirterek, “Görüldüğü gibi işçinin hakkını aramak, demokrasiyi savunmak bu ülkede suç haline gelmiştir” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli'deki fabrika yangınında yaralanan işçi yaşam mücadelesini kaybetti

SONRAKİ HABER

Gözaltındaki Gazeteci Ruken Demir’e yaptığı haberler soruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa