Artvin’de Muhtarlar Günü Kutlandı

2017-10-20 05:29:02

Artvin’de Muhtarlar Günü Kutlandı 

19 Ekim'in 'Muhtarlar Günü' ilan edilmesiyle bu yıl üçüncüsü kutlanan 'Muhtarlar Günü', Artvin Valilik önünde Atatürk Anıtına çelenk sunumuyla başladı.

Valilik önünde düzenlenen çelenk sunma törenine Artvin Belediye Başkan Vekili Erkan Yazan, Belediye Başkan Yardımcısı Zafer İnce, Artvin Muhtarlar Derneği Başkanı Cafer Azizağaoğlu,  bazı kurum amirleri, Artvin merkez mahalle ve köy muhtarları katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Artvin Muhtarlar Derneği Başkanı Cafer Azizağaoğlu tüm muhtarlar adına bir konuşma yaptı.

Konuşmasında Muhtarlık tarihinden bahseden Azizağaoğlu bu yıl 3. düzenlenen muhtarlar gününe hoş geldiniz diyerek; “Muhtarlar kutlama gününde muhtarlık ve muhtarlardan bahsetmek istiyorum. Muhtar, köy ve mahalle tüzel kişiliğinin temsili için seçimle gelen kişidir. Kökeni Arapçadır. Bir başka deyişle vatandaşla devlet arasında bir köprüdür. Muhtarlık Osmanlı döneminin 2. Mahmut zamanında 1829 yılında İstanbul’un Çatalca ve Eyüp ilçelerinde kurulmuştur.  Anadolu’da ise ilk muhtarlık Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde kurularak seçimle göreve gelen ilk kurum muhtarlık kurumudur.

Demokrasi, muhtarlık seçimleriyle 1964 yılında vilayeti umumiye kanunuyla başlamıştır. Bugün ilkemizde 31 Bin 963 mahalle ve 18 Bin 229 köy olmak üzere 50 Bin 292 muhtar görev yapmaktadır. Kuruluşundan bu yana 187 yıllık tarihi olan muhtarlık müessesi 21. Yüzyıla yakışır koşullarda hizmet etmesi için yeni bir köy ve mahalle kanununa ihtiyaç duyulmaktadır. Ülkemizde muhtarların 622’si kadın muhtardır. Buda Türkiye ortalamasının yüzde 2’sine tekabül etmektedir. Türkiye’de ilk kadın muhtar 1935 yılında Yalova’nın Gecik Köyü Muhtarı Gül Esin’i Gazi Mustafa Kemal Atatürk atamıştır.

Muhtarlığın 187 yıllık Merkez- Yerel idareyi temsil eden kurumları arasında siyasal barışın sağlandığı tek müessese olduğu unutulmamalıdır. Çünkü temsil ettiği gücü Türkiye Cumhuriyeti’nin Mühründen alan bu müessese siyasallaşmamış tek çözüm merkezidir.

Bu duygu ve düşüncelerimle 19 Ekim 2017 3.sü düzenlenen Muhtarlar Günü’müzü kutlar hepinize bu mutlu günümüzde bizi yalnız bırakmadığınız için teşekkür eder saygı ve sevgilerimi sunarım” dedi.

Artvin Muhtarlar Derneği Başkanı Cafer Azizağaoğlu, konuşmasının sonunda Artvin Muhtarlarının İsteklerine ilişkin açıklamalarda bulunarak şu ifadeleri kullandı:

“Muhtarlar kanunun bir an önce çıkarılması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Muhtarlara araç tahsis edilmesi, muhtarlar işlerini daha iyi takip edebilmeleri için ÖTV ve KDV’den muaf araç alabilmelerinin sağlanması. İhtiyar heyeti azalarına toplantı başına huzur hakkı verilmesi. Diğer kamu görevlerine tanınan silah taşıma ruhsatlarının görevleri sonunda taşıma ruhsatlarının ücretsiz olarak devam ettirildiği gibi muhtarlara da aynı hakkın tanınmasını talep ediyoruz. Muhtarlara temsil ağırlama adı altında ödenek verilmesi. Bu saydığımız sorunlar, bugün muhtarlık müessesinin içinde bulunduğu ciddi sorunlardır. Çağdaş muhtarlık anlayışının benimsenmesi bu sorunların ortadan kaldırılması ile mümkündür. Muhtarlığın  187 yıllık Merkez- Yerel idareyi temsil eden kurumlar arasında siyasal barışın sağlandığı tek müessese olduğu unutulmamalıdır.  Çünkü temsil ettiği gücü Türkiye Cumhuriyetindeki Mühründen alan bu müessese siyasallaşmamış tek çözüm merkezidir.

Bu duygu ve düşüncelerimle 19 Ekim 2017 tarihi ile 3.sü düzenlenen Muhtarlar günümüzü kutlar hepinize bu mutlu günümüzde bizi yalnız bırakmadığınız için teşekkür eder saygı ve sevgilerimi sunarım.”

Konuşma ardından tören Valilik makamında Artvin Valisi Ömer Doğanay’ı ziyaret edilmesi ile sona erdi.


Serhad Artvin Gazetesi © 2012 Tüm Hakları Saklıdır.
İnönü Caddesi. Karahan İşhanı No:16/A - ARTVİN -- Tel :0(466) 212 11 29 - Faks: 0(466) 212 38 84 - E-Posta: osengun{at}hotmail.com