Artvin’de, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü

2020-05-01 17:30:33

Artvin’de, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü

Artvin’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü dolayısıyla basın açıklaması yapıldı.

Halitpaşa Meydanında gerçekleştirilen basın açıklamasına Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri olan Halk Evleri, Türk Tabipler Birliği, 78’liler Derneği, TMMOB, Sol Parti, CHP, DİSK ve KESK’e bağlı sendika temsilcileri katıldı.

Basın açıklaması öncesi çalışma hayatında değişik nedenlerle hayatını kaybeden işçiler için saygı duruşunda bulunuldu.

Burada sendikalar adına ortak basın açıklamasını okuyan KESK Artvin Şube Başkanı Köksal Gümüş yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle bu yıl 1 Mayıs’ta meydanlarda coşkuyla kutlayamadıklarını söyledi.

Bu yıl 1 Mayıs’ın fiziken olmasa da ortak umutlarla, bilinçle ve dayanışma ruhu ile kutlandığını kaydetti.

On yıllardır dünya halklarına sınırsız bir emek ve doğa sömürüsü, savaşlar, ekonomik krizler, artan eşitsizlikler, yoksulluk, işsizlik dışında hiçbir şey sunamayan bu düzen küresel salgın ile beraber büyük bir uygarlık krizi yaşadığını kaydeden Gümüş şunları söyledi:

 “Bizler bu ülkenin işçileri, emekçileri, kamu emekçileri, mühendisleri, mimarları, hekimleri, aydınları, akademisyenleri, sanatçıları, gençleri, kadınları, emeklileriyiz. Bizler bu dünyanın tüm değerlerini ve güzelliklerini, alın terimizle, aklımızla, bilgimizle, kısacası emeğimizle üretenler. 2020, 1 Mayısında fiziken olmasa da, her yılki gibi umutlarımızla, bilincimizle ve dayanışmamızla bir aradayız. On yıllardır dünya halklarına sınırsız bir emek ve doğa sömürüsü, savaşlar, ekonomik krizler, artan eşitsizlikler, yoksulluk, işsizlik dışında hiçbir şey sunamayan bu düzen küresel salgın ile beraber büyük bir uygarlık krizi yaşıyor. Ortak hastalığımız kapitalizm! İnsanlığın, doğanın ve yaşamın üzerine çöküyor. Bu uygarlık krizi bir kez daha gösteriyor ki, bu düzenin çarkları bizleri, dünyanın tüm değerlerini ve güzelliklerini üretenleri insanca yaşatmak için kurulmamış.

Sermayenin çarkları dönsün diye üretiyoruz

Salgın koşullarında bile zorunlu olmayan işlerde, fabrikalarda, atölyelerde, kamu kurum ve kuruşlarında, şantiyelerde çalışmamızı dayatan; zorunlu işlerde gerekli önlemleri almadan bizleri çalıştıran bu düzen, bizi üretimdeki herhangi bir araç gereçten farksız basit bir meta olarak görüyor. Artık daha net görüyoruz ki, insani ihtiyaçlarımız için üretmiyoruz, insanca yaşamak için üretmiyoruz, toplumun geniş kesimlerine daha iyi bir yaşam kurmak için üretmiyoruz. Sadece ve sadece sermayenin bu akıldışı düzeninin çarkları dönsün diye üretiyoruz.

2020 1 Mayıs'ı gerçekliğin en çıplak haliyle görüldüğü ve bunun karşısında işçi sınıfının başka bir dünya, yeni bir toplumsal düzen iradesinin dünya çapında haykırıldığı bir kırılma anı olarak tarihe geçecek olduğunu ifade eden Gümüş yaptığı açıklamada ,“ Eğer bugün insanca yaşamak için üreten biz emekçilerin düzeni egemen olsaydı salgına karşı göstermelik bir mücadele yerine gerçek bir mücadele verirdik. Temel, zorunlu ve acil mal ve hizmet üreten işler dışında bütün işlerde salgın süresince çalışma acilen durdurulurdu. Çünkü yaşamaktan, insandan daha önemli hiçbir şey olmazdı.  Salgın süresince herkesin işi ve geçimi devletin güvencesinde olurdu.  İnsanlar yaşam savaşı verirken elektrik, su, doğalgaz faturalarından KDV, kredilerden faiz toplamak asla akla gelmeyeceği gibi, temel ihtiyaçlar salgın riski boyunca devlet tarafından karşılanırdı.  Tümüyle kamu kontrolündeki sağlık kuruluşları, yurttaşların tamamına, istisnasız ve ön koşulsuz bütünüyle parasız sağlık hizmeti sunardı.  Salgına karşı önlemler üç beş patron örgütü ile değil, işçilerle, kamu emekçileriyle, hekimlerle, mühendislerle, akademisyenlerle beraber belirlenirdi. Ölçü patronların karları değil aklın ve bilimin ışığında toplumun korunması olurdu.   Başta hekimler, sağlık ve belediye çalışanları olmak üzere tüm zorunlu işlerde çalışanlar haftalarca koruyucu ekipman beklemez, insanlarımızın ölümü ve hastalanması engellenirdi. Tüm kadınlara iş ve gelir güvencesi sağlanır, ev içi şiddetin önlenmesi için devlet etkin önlemler alırdı. Tek kişinin dediği ferman olmaz, muhtarından belediyesine tüm kamu kurumları ile işbirliği içinde bir mücadele yürütülür, maskesinden ekmeğine tüm ihtiyaçlar beraber karşılanır, siyasi rekabet değil halkın sağlığı öncelikli olurdu. Bu anlatılan hayal değil. İnsanlık tarihi boyunca egemenler, toplumun çoğunluğunun çıkarına bir düzenin mümkün olmadığını anlattılar ve yalan söylediler. Bugün görüyoruz ki, asıl mümkün olmayan, asıl akıldışı olan bu düzendir. Toplumları hastalığa, dünyayı ekolojik krizlere, üretenleri açlığa, işsizliğe, güvencesizliğe mahkum eden bu düzen Türkiye ve dünya halklarının sırtında bir yüktür. Bu düzenin çarkları bizim emeğimizle, aklımızla, bilgimizle dönüyor, öyle ise biz bu düzeni emekten, demokrasiden, barıştan yana değiştirebiliriz.

 Yeni bir toplumsal düzeni emek ile bilim ile kuracağız!

Biz emekçiler sermaye değil halk egemenliğini esas alan, sömürüye karşı emeğin haklarını koruyan, toplumsal zenginliğe el koyan yüzde 1’in değil toplumun yararını esas alan yeni bir toplumsal düzeni kurmak için seferber olacaklarını belirten Gümüş, “İnsan onuruna yaraşır bir iş ve ücret, kamusal sosyal güvenlik ve sendikal hakların eksiksiz güvence altına alındığı yeni bir toplumsal düzen kuracağız. Demokrasinin ve ifade özgürlüğünün tahrip edilmediği yeni bir toplumsal düzen kuracağız. Her türlü ayrımcılığa, cinsiyetçiliğe ve ötekileştirmeye karşı eşit yurttaşlığın, yurtta, bölgede ve dünyada barışın benimsendiği yeni bir toplumsal düzen kuracağız. 2020 1 Mayıs'ında tarihin bu kırılma anında ilan ediyoruz. Birliğimizi, mücadelemizi ve dayanışmamızı böylesi bir toplumsal düzeni kurmak için güçlendireceğiz. Yeni bir toplumsal düzeni emek ile bilim ile kuracağız!” dedi.

Artvin Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Uğur Çıkrıkçılı yaşanılan koronavirüs sürecine ve sağlık emekçilerinin fedakarlıklarına değinerek şunları söyledi; “İçinde bulunduğumuz yüzyılın belki en önemli global sağlık sorununu yaşıyoruz. Baktığımızda bilimden aydınlanmadan ne kadar uzaklaşıldığı dağlık politikalarının bu denli önemli olması bu dönemde yaşıyor olup mücadelesini veriyor olmamız en önemli çıkarımlarımızdan biri olacak. Bunun yanında gerçekten sağlık çalışanları olarak bu dönem fazlasıyla efor sarf ettiğimiz kendimizden ailemizden feragat ettiğimiz bir dönem oldu. Buradan aramızda olmayan kaybettiğimiz sağlık çalışanlarını da anmak istiyorum. Onları yaşatacağız. 24 saat hizmet veren sağlık emekçilerine de selamlarımızı iletiyorum.”

Artvin Belediye Başkanı Demirhan Elçin de basın açıklaması sonrası bir konuşma yapan 1 Mayıs Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü yürekten kutladığını söyledi.

Güvenlik görevlisinden temizlik görevlisine kadar herkesin emekçi olduğunu önemli kaydeden Elçin, “Önemli olan yaptığımız işten çok yaptığımız işin bilincinde olmak veya o işi yapanların sayesinde daha refah daha konforlu yaşadığımızın bilincinde olunması. İşçinin emekçinin hakkın hukukun adaletin yanında olacağız. Yaşasın 1 Mayıs! Yaşasın İşçiler! Yaşasın Emekçiler’ dedi.

Kovid-19 salgını nedeniyle basın açıklamasına az sayıda temsil düzeyinde katılım sağlanırken belediye hoparlöründen bir süre 1 Mayıs şarkıları çalındı.

 

 


Serhad Artvin Gazetesi © 2012 Tüm Hakları Saklıdır.
İnönü Caddesi. Karahan İşhanı No:16/A - ARTVİN -- Tel :0(466) 212 11 29 - Faks: 0(466) 212 38 84 - E-Posta: osengun{at}hotmail.com