26 Nisan 2024 Cuma

ARTIK ZORUNLU OLACAK

ARTIK ZORUNLU OLACAK

Isparta

Resmi Gazete'de yayımlanan 'Bisiklet Yolları Yönetmeliği'nde plansız alanlar için yeni yapılacak imar planlarında ayrılmış bisiklet yollarına ve bisiklet park istasyonlarına yer verilmesi zorunlu tutuldu.

 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın "Bisiklet Yolları Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikte plansız alanlar için yeni yapılacak imar planlarında ayrılmış bisiklet yollarına ve bisiklet park istasyonlarına yer verilmesi zorunlu tutuldu.

BİSİKLET YOLU

ZORUNLU HALE GELİYOR

Yönetmeliğin 4. maddesinde şu ifadeler yer aldı: "Plansız alanlar için yeni yapılacak imar planlarında ayrılmış bisiklet yollarına ve bisiklet park istasyonlarına yer verilmesi zorunludur. İmar planı bulunmayan yerlerde bu Yönetmelikte belirtilen kırsal bisiklet bantları ve bisiklet patikaları yapılabilir. İmar planı bulunan yerlerde; paylaşımlı bisiklet yolları, bisiklet şeritleri ve bisiklet parkurları hariç olmak üzere uygulama imar planı değişikliği yapılmadan bisiklet yolu tesis edilemez. Ayrılmış bisiklet yolları, bisiklet otobanları, bisiklet köprü ve tünelleri için imar planında yer ayrılması zorunludur. İmar planı revizyonlarında bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak plan bütününde ayrılmış bisiklet yolları ve bisiklet park istasyonlarına yer verilir." ifadeleri yer aldı.

EN AZ 60 CM MESAFE BIRAKILACAK

Yönetmelikle ayrıca bisiklet yollarının standartları da net bir şekilde belirlenmiş durumda. Yönetmeliği 7. Maddesinde konuyla ilgili olarak "Otomobil için azami hız sınırı 50 km/saat olan taşıt yollarına bitişik olarak ayrılmış bisiklet yolu projelendirilmesi durumunda; Bisiklet yolu taşıt yoluyla aynı seviyede ise taşıt yolunun en sağındaki şerit çizgisinden itibaren en az 75 cm emniyet mesafesi bırakılarak ve bu mesafede 1 metre aralıklar ile 20 cm genişliğinde 45° açılı çizgiler ile boyama yapılır, emniyet mesafesinin ortasına yol boyunca 1 metre ara ile 110 cm yüksekliğinde delinatörler yerleştirilir. Bu uygulamaya alternatif olarak taşıt yoluyla bisiklet yolu birbirinden yol boyunca en az 60 cm eninde ve 10 cm yüksekliğinde refüj ile ayrılır." ifadeleri yer aldı.

Bunun yanında bisiklet yolu; taşıt yoluyla yaya kaldırımı seviyesi arasında veya yaya kaldırımı seviyesinde ise, taşıt yolu ile bisiklet yolu arasında bisiklet yolu kotunda olmak üzere en az 60 cm mesafe bırakılacak.

 Yönetmeliğe göre tomobil için azami hız sınırı 70 km/saat üzerinde olan taşıt yollarına bitişik olarak ayrılmış bisiklet yolu projelendirilmesi durumunda ise "Bisiklet yolu taşıt yoluyla aynı seviyede ise taşıt yolunun en sağındaki şerit çizgisinden itibaren en az 175 cm emniyet mesafesi bırakılarak ve bu mesafede 1 metre aralıklar ile 20 cm genişliğinde 45° açılı çizgiler ile boyama yapılır, emniyet mesafesinin ortasına yol boyunca 1 metre ara ile 110 cm yüksekliğinde delinatörler yerleştirilir. Bu uygulamaya alternatif olarak taşıt yoluyla bisiklet yolu birbirinden yol boyunca en az 150 cm eninde ve 10 cm yüksekliğinde refüj veya aynı genişlikteki yeşil bant ile ayrılır."

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

vatandaş

30 Mart 2020 Pazartesi 12:12

bazıları konuyu anlamamış hala yeni imara açılacak yerlerden bahsediliyor bisiklet yolundan dün açıldı yeni şehir dedikleri yerde ayrılmış bisiklet yolu yok anlayan anladı

MARDİN/47

30 Mart 2020 Pazartesi 09:33

bence ısparta MEDENİYETLİ BİR ŞEHİRDİR HAKK EDİYOR. yanlız marksist YOBAAAAAAAAAAAAAAZLAR hariç .zaten onların felsefesi yobazlık üzerine kuruludur.OKUMUŞ YOBAZLARDIR.

Vatandaş

29 Mart 2020 Pazar 22:04

Bu sayede otoparklar kalkar belki llet para vermekten kurtulur

.

29 Mart 2020 Pazar 16:31

kaldırtıncaya kadar adamın burnundan getirdiniz. anket bile yaptırdınız. adamın yaptığı bisiklet yoluyla alay ettiniz

Zkyılmaz

29 Mart 2020 Pazar 14:37

Yönetmelikte diyor ki,, yeni imar planı yapılmadan bisiklet yolu yapılamaz.... Biz şimdi eski yollarımız araçlar bile trafik akışına uyum sağlayamazken bisikletle nasıl dolaşacağız,, bu demek değil ki olmasın,, olsun ama yeni yollar ve düzenlemelerle olursa herkesi memnun eden bir uygulama olsun,, bisikletle mahallelerde gelen bir yol var mı..? Yok çarşı merkezde üç tane caddeyi maviye boyamak işse gelin hepberaber boyayalım...

AOY

29 Mart 2020 Pazar 09:55

YZG de esnafa şirinlik yapacağım diye kaldırmıştı..

JAMER. MİKSER

29 Mart 2020 Pazar 09:27

ısparta daha BU ÇAĞDAŞ SEVİYE YE ĞELMEMİŞTİR 20 YIL SONRA ANCAK ÇAĞDAŞ SEVİYEYE ULAŞIR

Ispartalı

29 Mart 2020 Pazar 09:21

YZG yıllar önce böyle bir uygulama yaptığında herkes alay etmişti. Demekki bakanlık uygun gördüğüne göre alay edilecek bir bir uygulama değilmiş

Ne Mutlu TÜRK'ÜM Diyene

29 Mart 2020 Pazar 05:01

bizim yobaz ıspartalılar ağlar gene medeniyet onların neyinee

Geç kaldı

29 Mart 2020 Pazar 01:38

Bakanlık geç kaldı baskan otopark yaptı birde meclis kararı ile imara açar hatta inşaat bile yapar en az 7 kat benden söylemesi yapmadığı şey değil

avukat

29 Mart 2020 Pazar 01:05

Bakanlık yazmış plansız alandır yollar diye bizim Başkan otopark alanı yapıcaktı komik Başkan

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR