Bursa’daki Aroma meyve suyu fabrikasında çalışan işçiler, toplu sözleşme görüşmelerinde sendikanın taleplerinin işveren tarafından kabul edilmemesi üzerine greve başladı

Aroma’da işçiler greve başladı

MURAT KAYA

Bursa’da yer alan Aroma meyve suyu firmasının 2 fabrikasında işçiler 1 Ocak’tan beri süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden sonuç çıkmayınca grev kararı aldılar. BirGün’e konuşan Tek Gıda-İş Sendikası sözcüsü Şükrü Gündoğdu, grev kararının alınmasıyla işverenin de lokavt uyguladığını belirterek, “1 Ocak’ta başlayan ve 2 yılı kapsayan bir toplu iş sözleşmesi görüşmeleri vardı. Nihayetinde bugün itibariyle greve başladık. 2 fabrika mevcut burada. Bizler de meyve suyu fabrikasındayız. Diğer sendikaların ve birçok sivil yurttaşın desteği söz konusu” dedi.

‘3 talebimiz var; hak, ücret ve kadro’
Grev öncesindeki süreçle ilgili bilgiler de veren Gündoğdu şunları anlattı: “Tek Gıda-İş Sendikası Bursa Şubesi 1 Ocak 2017 - 1 Ocak 2019 tarihini kapsayan 2 yıllık toplu sözleşme sürecine girmişti. Sendika şubesinde yapılan taslak toplantısı ile Aroma Bursa meyve suyu ve su fabrikalarında uygulanmak üzere işçiler tarafından aylık ücret ve sosyal haklarla ilgili bir taslak belirlendi. Haziran ayından temmuz ayına kadar işveren hiçbir görüşme talebine olumlu yanıt vermedi. Temmuz ayı içinde sendika mesailere gelmeme kararı alınca işveren tarafından görüşme talebi geldi. Bizim isteklerimiz sosyal hakların artırılması, ücret ve mevsimlik işçilerin kadroya alınması yönündeydi. Temmuz ayında yapılan toplantıda sendikanın taleplerinin hepsi reddedildi. Ocak ayı itibari ile kazanılan ücret farkları da geri çekildi. Sendikanın bütün önerileri kabul edilmeyince bizler de 17 Ağustos itibarıyla kararlı bir şekilde grevimize başladık.”