Arjantinliler, Savcı Nisman’ı anmak için yürüdü

Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te geçtiğimiz hafta yaklaşık 3.000 kişi, beşinci yılında da ölümündeki sır perdesi çözülemeyen Savcı Alberto Nisman’ı anmak için yürüdü. Nisman, 1994 yılında ardında 85 ölü ve 300 yaralı bırakan Yahudi merkezi AMIA terör saldırısının soruşturmasını yürütmekteydi.

Dünya
29 Ocak 2020 Çarşamba

Kafasından yakın mesafeden atılan tek kurşunla vurulan Nisman’ın cesedi 2015 yılında Buenos Aires’teki dairesinde bulunmuştu. Olay, 2007’den 2015’e kadar görevde olan Devlet Başkanı Cristina Kirchner ve ona bağlı iş birlikçilerinin, saldırıda İran’ın parmağı olduğunu örtbas ettiklerini açıkladıktan birkaç gün sonra yaşandı.

Nisman’ın cesedi 18 Ocak 2015 tarihinde, iddiasını destekleyecek kanıtları mecliste sunmaya saatler kala bulundu. Ölümü başlangıçta olası bir intihar olarak değerlendirilse de ilerleyen zamanda Arjantin federal temyiz mahkemesi öldürüldüğünü duyurdu.

Anma mitinginde yürüyen göstericiler, Kirchner’in adı her söylendiğinde “katil” diye bağırarak onu Nisman’ın ölümünün sorumlusu olarak gösterdi ve olayın intihara bağlanmasına tepki verdiler. 

55 yaşındaki bir gösterici “Bir savcı öldürüldü ve hâlâ hiçbir şey bilmiyoruz. Bu kadar güçlü ve azimli bir insanın nasıl intihar edebileceğini anlamıyorum” diyerek konuyla ilgili görüşlerini ifade etti.

İran’ın bombalamaya karıştığı iddiasıyla ilgili olarak 2017 yılında suçlanan Kirchner bu iddiaları reddetmişti. Gerçekleşen mitingde, şu anki Başkan Alberto Fernandez eleştirilere cevap vermek için yaptığı açıklamada Nisman’ın intihar olasılığından şüphelendiğini ancak cinayetle ilgili herhangi bir kanıt olmadığını ifade etti.

Diğer yandan Nisman cinayetinin sorumlusunun İran destekli Hizbullah terör örgütü olduğunu tespit eden ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yürüyüşün gerçekleştiği gün, Nisman’ın ölümünün beşinci yıldönümünde tüm ülkeleri Hizbullah’ı terör örgütü ilan etmeye çağırdı.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün