AREVATEM: Üçüncü Küresel İklim Grevi ve Greta'nın hikayesi

Küresel iklim adaletsizliğiyle mücadelede başı çeken çocuklar, şimdiye kadar sadece kendilerinin yürüttüğü iklim grevlerine bu sefer yetişkinlerden de destek beklediklerini ilan etti. Genç yaşlı her yaştan insanın katılımına açık olacak 20 Eylül’deki genel greve herkesi davet ediyorlar.

İREN BIÇAKÇI-RUDİ SAYAT PULATYAN
arevatem@gmail.com 

16 yaşındaki İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, geçen yıl Ağustos ayında başladığı iklim için okul grevinin 55. haftasını geride bıraktı. Greta, grevine Stockholm’deki Parlamento binasının önünde, elinde tuttuğu Skolstrejk For Klimate (İklim için Okul Grevi) yazılı pankartıyla tek başına oturarak başladı. Greta, karar alıcıların dikkatini çekmek ve İsveç’in iklim politikalarının yetersizliğini vurgulamak için genel seçimler gerçekleşene kadar okul grevini sürdürdü. Şunları söylüyor:
“Bunu yapıyorum çünkü başka kimse bir şey yapmıyor. Yapabileceğimi yapmak, benim ahlaki sorumluluğum. Politikacıların iklim sorununa öncelik vermesini, iklime odaklanmasını ve onu bir kriz olarak ele almasını istiyorum.”
Okula dönmesi gerektiğini söyleyenlere ise şu yanıtı veriyor:
“Okulda neyi kaçırıyorum? Orada ne öğreneceğim? Olgular ve gerçekler bir şey ifade etmiyor artık. Politikacılar bilimcileri dinlemiyor; o zaman ben ne öğreneceğim ki? Geleceğimiz yoksa okula gitmemin ne anlamı var?”

11 yaşında uğradığı hayal kırıklığı
Greta’nın iklim değişikliği kavramıyla tanışması, henüz 8 yaşındayken buzulların eridiğini öğrenmesiyle gerçekleşti. 11 yaşına geldiğinde ise insan kaynaklı faaliyetlerin neden olduğu iklim değişikliğinin kimsenin gündeminde olmaması karşısında büyük hayal kırıklığına uğradı ve depresyona girdi. Yaşadığı bu depresyon sonucunda kendisine otizm spektrum bozukluklarından olan Asperger sendromu teşhisi kondu. Bu teşhis, bugün iklim inkarcıları tarafından sıkça vurgulanarak Greta’nın başlattığı hareketi kamuoyu gözünde marjinalize etmek ve değersizleştirmek için kullanılıyor. Kendisi ise bu durumu bir sorun olarak değil aksine iklim krizini görmesine yardımcı olan bir süper güç olarak tanımlıyor: 
“Çoğu cahil kişinin bunu hala bir ‘hastalık’ ya da olumsuz bir şey olarak gördüğünü biliyorum … Asperger sendromluyum ve bu, bazen standarttan biraz farklı olduğum anlamına geliyor. Ve doğru koşullar sağlandığında, farklı olmak bir süper güçtür”  

Greta’nın mücadelesi tüm dünyada gündem oldu
Greta'nın bir yıldan uzun bir süre önce tek başına başladığı iklim için okul grevleri bugün iklim krizinin tüm dünyada gündem olmasını sağladı. Başlattığı isyan hareketiyle kısa bir sürede çocukların rol modeli olan Greta'ya bugün, dünyanın dört bir tarafında, barışçıl ve şiddetsiz eylemleriyle milyonlarca çocuk eşlik ediyor. Z kuşağı aktivistleri, kurdukları Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) çatısı altında her cuma günü eğitim hayatlarının bir gününden feragat ederek gezegenin geleceğinin kendi gelecekleri demek olduğunu vurgulayarak herkesi iklim krizine karşı harekete geçmeye davet ediyor. 
Bu kapsamda yapılan küresel iklim grevlerinin ilki 15 Mart’ta, 135 ülkeden 1.5 milyon çocuğun katılımıyla gerçekleşti. Türkiye’de de birçok farklı şehirde bir araya gelen çocuklar yaptıkları eylemler ile Greta’nın çağrısına karşılık verdiler. Katılımın dünya çapında 2 milyonun üstüne çıktığı 24 Mayıs’taki ikinci küresel iklim grevinde, Türkiye’de de gelecekleri için sokağa çıkan çocukların sayısı arttı. 9 şehirde 15 noktada bir araya gelen çocuklar yerel yönetimlerin iklim acil durumu ilan etmelerini ve parlamentonun Paris İklim Anlaşması’nın zaman kaybetmeden onaylanmasını talep etti.

Üçüncü grev 20 Eylül’de
Üçüncü küresel iklim grevi ise önümüzdeki cuma günü! Küresel iklim adaletsizliğiyle mücadelede başı çeken çocuklar, şimdiye kadar sadece kendilerinin yürüttüğü iklim grevlerine bu sefer yetişkinlerden de destek beklediklerini ilan etti. Genç yaşlı her yaştan insanın katılımına açık olacak 20 Eylül’deki genel greve sizi de davet ediyorlar. 
Çocukları geleceksiz bırakan ve hepimizi yokoluşa götüren politikalara karşı çocukların çağrısına kulak vermek hepimizin sorumluluğu. Bu kapsamda sadece bir günlüğüne de olsa işlettiğin dükkânı kapatıp greve katılman; eğer katılamıyorsan iş arkadaşlarını iklim krizi hakkında bilgilendirip, iş arkadaşlarınla birlikte, hazırladığın materyaller ile fotoğraf çekilip sosyal medyada yaygınlaştırmak, şimdiye kadar süregelen bu düzenin değişmesi gerektiğini göstermek için kıymetli ve cesur bir hareket. 
Bu grev her seferinde daha çok insanın katılımıyla gerçekleşen iklim grevleri zincirinin şu ana kadarki en büyük halkası olacak. Tüm dünya ile eşzamanlı olarak Ankara, Balıkesir, Bodrum, Bursa, Çanakkale, İzmir, Mersin, Konya ve Malatya’da gerçekleşecek olan iklim grevi için İstanbul’da saat 14:00’da Kadıköy Rıhtım’da buluşuyoruz. Grevden sonra Sıfır Gelecek Platformu tarafından organize edilen festival ise saat 16:00’da Yoğurtçu Parkı’nda gerçekleşecek. Festival alanında, Şubadap Çocuk tarafından çocuklar için yapılacak atölyeler, çeşitli performans gösterileri ile birlikte birçok sanatçı ve grubun vereceği ücretsiz konserler her yaştan insanın katılımına açık olacak.

Greta’ya destek mesajları
*“Greta Thunberg süper kahramanların gerçek olduğunu kanıtladı. Meğer kaslı, pelerinli ya da asalı falan değillermiş. Çocukmuş hepsi.” Samra Samer, Fridays For Future, Dalyan 
*“Bizler liseliler olarak artık yalnızca farkındalık yaratmak istemiyoruz, değişim istiyoruz ve değişim için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazırız. Bunu bir sorumluluk olarak görüyorum evet çünkü yıllar sonra çocuğum ‘Anne, yaşanabilir bir dünya için neden mücadele etmedin?’ dediğinde ona verecek bir cevabım olsun istiyorum.”  Selin Gören, Fridays For Future İstanbul