Google Arcore 1

ARCore Deneme Sürecinden Geçti: Google Lens Diğer Akıllı Telefonlara da Geliyor

ARCore’un deneme aşamasından geçmesi ile birlikte Lens’in kullanımı genişliyor.

Google, ARCore ismini vermiş olduğu arttırılmış gerçeklik sistemini, geliştirerek beta sürümünden çıkardı. Böylelikle Google, ‘Lens‘ adlı görsel arama aracını tüm telefonlar için Google Fotoğraflar’ın bir parçası haline getiriyor. ARCore 1.0 ile sanal nesneleri sadece düz ve yatay yüzeylerde değil, herhangi bir yüzeyde konumlandırma imkanı sağlanabilecek.

ARCore 1.0 tüm Google Pixel, tüm yeni Samsung ana modelleri, LG V30 ve V30 Plus‘ın Android O versiyonu, Asus ZenFone AR ve OnePlus 5‘te çalışacak. Google şu an itibariyle 100 milyondan fazla telefonun bu platformu desteklediğini, ileride yeni ARCore telefonların da listeye girmesi için Samsung, Huawei, LGE, Motorola, Asus, Xiaomi, HMD/Nokia, ZTE, Sony Mobile ve Vivo ile birlikte çalıştıklarını açıkladı.

Google Fotoğraflar ve bazı akıllı telefonlarda Google Asistan üzerinden çalışacak olan özellik aynı zamanda hayvan ve bitki türlerini de algılaması bekleniyor. Lens özelliği sayesinde Fotoğraflar uygulamasında bulunan fotoğraflar analiz edilebiliyor. Dolayısı ile eğer Samsung, Huawei, LG, Motorola, Sony ve HMD/Nokia marka son teknoloji telefonlardan birini kullanıyorsanız, yapmanız gereken tek şey telefonu herhangi bir nesneye yönlendirmek olacak.

2017 yılının Ağustos‘unda kısıtlı ön görünüm versiyonu olarak kullanıma giren ARCore‘un hemen devamında ise Ekim ayında Lens çıkmıştı. Google Lens‘in ürün müdürü Aparna Chennapragada bu iki şeyi bir paranın iki yüzü olarak tanımlıyor: Lens, görsel dünyanın anlam kazanmasına yardımcı olan kamera içi bir sistem iken, ARCore ise telefon kullanarak dünyanın olduğundan farklı görünmesini sağlayan ‘kamera dışı’ bir sistem. Lens, Google‘ın metin ve sesli arama fonksiyonlarının bir uzantısı; ARCore da Apple‘ın ARKit uygulamasına benzer şekilde geliştiricilerin arttırılmış gerçeklik uygulamalarını kolayca yapmalarına imkan veriyor. ARKit kısa bir süre önce dikey yüzeyler ve görsel tanımaya yönelik destek eklemişti. Google‘ın kendi güncellemesi, her iki mobil AR platformu için çıtayı yükseltebilecek özellikte.

Google’ın ARCore etiketleri gibi şeyleri daha önce görmüştük fakat bugün itibariyle geliştiriciler kendi ARCore tabanlı uygulamalarını Play Store’a yükleyebilecekler. Halihazırda arttırılmış gerçeklik becerilerine sahip olan uygulamalar aynı zamanda daha iyi performans sağlamak için ARCore teknolojisi ile entegre olacaklar. Örneğin Snap, kendi ‘world lens‘ özelliğini ARCore ile destekliyor. Böylece Barcelona’daki Camp Nou stadyumuna yüksek teknolojili bir portal üzerinrden girişi yansıtan, yeni bir deneyim sunuyor. Snap ‘arttırılmış gerçeklik‘ alanında oldukça çalışma yaptı fakat Google’ın VR operasyonları ve işletme başkan yardımcısı Amit Singh, “Dışarı çıkıp milyonlarca kameranın ayarlamasını yaparak, sertifikalandırmıyorlar” diyor. Google aynı zamanda geliştiricilerin AR uygulamalarını masaüstünde görüntülemelerini sağlamak için Android Studio programını da güncelliyor.

Google, Snap’e ek olarak, ARCore 1.0‘ın faaliyete girmesini kutlama adına diğer bazı geliştiricilerle de iş birliği yapıyor. Sotheby’s International Reality, mobilya firması Otto ve e-ticaret firması JD.com üzerinden odaları, mobilyaları, mutfak eşyalarını ve diğer eşyaları uygulama üzerinden görüntüleyebileceksiniz. Porsche ise Android kullanıcılarının Mission E adlı firmanın konsept aracını gözden geçirmelerine olanak sağlıyor. Yeni çıkacak bir mobil oyun olan ‘Ghostbusters World’ de kullanıcıların, gerçek dünyada beliren hayaletleri tuzaklamalarını sağlayacak. Aynı zamanda Çin’de Xiaomi ve Huawei ile iş birliğine de giden Google, ARCore üzerinde çalışan uygulamaların bağımsız uygulama mağazaları üzerinden dağılmasını sağlamayı hedefliyor.

ARCore ve Lens’in uzun vadeli vizyonu oldukça heyecan verici olduğunu söyleyebilriz. Chennapragada’nın da belirttiği gibi Google, Android’in ‘Kamera İçi’ ve ‘Kamera Dışı’ fonksiyonlarını kolaylıkla bağlayabilecek. Bir arkadaşın evinde gördüğünüz güzel bir mobilyanın resmini çekerek Google’da tanımlattıktan sonra üç boyutlu bir modelini oluşturup, evde tekrar gözden geçirebileceğinizi söyleyen Chennapragada, “Bu iki şeyi bir arada dile getirmemizin bir nedeni var” diyor. Lens benzeri görsel arama işlevi, telefonların ötesinde Google VR180 gibi hedef-çekimli video kamera zincirine de uyarlanarak, nesnelerin zahmetsizce tanımlanması ya da bilgi alınması sağlanabilir.

Şu an basit olan bu gelişim bir süre sonra gelişerek; daha geniş alanlarda kullanılmasının olası olduğunu söyleyebiliriz.