Araştırma: Yeterli ve düzenli uyuyanlar daha az yemek yiyip daha fazla haz alıyor

Araştırma: Yeterli ve düzenli uyuyanlar daha az yemek yiyip daha fazla haz alıyor
© tobes2k/Flickr
© tobes2k/Flickr
By Kerem Congar
Haberi paylaşınYorumlar
Haberi paylaşınClose Button

ABD'nin Pensilvanya Devlet Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, sadece birkaç gün dahi yeterli uyku alınmamasının metabolizmayı hızlı bir şekilde etkilediği ve kişinin yemek yedikten sonra daha az doygunluk hissi elde etmesine neden olduğu ortaya çıktı

REKLAM

Bazı insanlar yeteri kadar yemek yemelerine rağmen doygunluk hissini alamamaktan yakınır. Bu durumun devam etmesi elbette daha çok yememize ve kilo almamıza neden oluyor. Uzmanlar yaptıkları son araştırmada aşırı yemek yemekle, uykusuzluk arasında önemli bir bağ olduğunu ortaya koydu.

Kısaca, düzenli ve yeterli uyuyanlar daha az yemek yiyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Pensilvanya Devlet Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, sadece birkaç gün dahi yeterli uyku alınmamasının metabolizmayı hızlı bir şekilde etkilediği ve kişinin yemek yedikten sonra daha az doygunluk hissi elde etmesine neden olduğu ortaya çıktı.

Araştırma görevlileri yeterli derecede uyumayanların beyinlerine bir sinyal gönderildiğini, vücudun güvensiz bir ortamda olduğu ya da bir sorunla uğraştığı şeklinde uyarıldığını söyledi.. Böyle bir durumda metabolizmanın yavaşladığı ve vücudun gerektiğinden daha fazla kalori ihtiyacı hissederek kişiyi daha fazla yemeye ittiği kaydedildi.

Çalışmayı yürüten ekibin başında bulunan Profesör Doktor Orfeu Buxton, uykusuzluk durumunda vücudun zor durumlara karşı enerji depolamak istediğini belirterek, "Aslında bu bir bakıma vücudumuzun olumlu bir mekanizması. Ancak günümüzdeki modern dünyada oldukça hareketsiz bir hayat yaşıyoruz. Kalorisi yüksek ucuz gıdaları hiçbir efor sarf etmeden bulabiliyoruz." diye konuştu.

Az uyuyan denekler daha çok yedi, daha az haz aldı

Araştırmada 20'li yaşlarında sağlıklı 15 kişiden, on gün boyunca evlerinde istirahat ederek iyi uyumaları istendi. Bu kişilerin daha sonra 'uyuma laboratuvarları'na alınarak burada uyumaları sağlandı. Laboratuvarda geçirilen dört günün ardından, deneklere sadece 5 saat uyku hakkı tanındı. Araştırmaya katılanlara evlerinde ve laboratuvar ortamında aynı kalori miktarı ve aynı gıda maddeleri verildi.

Denekler araştırmanın sonunda evlerinde güvenli bir ortamda ve yeterli uykudan sonra yedikleri yemekten büyük haz aldıklarını ve doyma hissine çok kolay ulaştıklarını belirtirken, daha az uyudukları laboratuvar ortamında aynı yemekleri yemelerine rağmen doygunluk hissine yeterince ulaşmadıklarını ve önceki kadar da haz almadıklarını açıklamış.

Az uyku obezite ve şeker hastalığı riskini artırıyor

Washington Üniversitesi'nden aynı araştırmaya katılan doktora öğrencisi Kelly Ness az uykunun obezite oranını artırdığını, şeker hastalığı (diyabet) gibi daha farklı hastalıklara yakalanma riskini de yükseltiğini belirtiyor. Araştırmaya katılan deneklerden alınan kan örneklerine göre de, az uyunan devrede insülin oranının oldukça fazla olduğu tespit edilirken, kanda bulunan yağ parçacıklarının da (lipid) depolandığı görüldü.

The Journal of Lipid Research adlı akademik dergide yayımlanan araştırmada bilim insanları uyku konusuna özellikle vurgu yapıyor: "Az uyuduğumuz bir dönem sonrası vücudumuzda karmaşık bir döngü başlar. Tıp dünyası bunun etkilerini tam olarak çözebilmiş değil."

Ek kaynaklar • The Journal of Lipid Research

Haberi paylaşınYorumlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Sağlıklı ve uzun yaşamın anahtarı 5 gıda

Obezite ölüm riskini yüzde 50 artırıyor

Modern zaman stresi arttırdı; daha fazla uyku şart