Araştırma | Türkiye, Avrupa'da ortalama hastanede kalma süresi en düşük ülke

Araştırma | Türkiye, Avrupa'da ortalama hastanede kalma süresi en düşük ülke
© REUTERS/Mohammad Ismail
© REUTERS/Mohammad Ismail
By Zehra Yildiz
Haberi paylaşınYorumlar
Haberi paylaşınClose Button

Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat’ın yayınladığı rapora göre, AB üye devletlerinde hastanede yatılı tedavi süresi 5 ila 10 gün arasında değişirken Türkiye ise, 4.2 gün ile hastanede kalma süresinin en az olduğu ülke

REKLAM

Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat'ın yaptığı bir araştırma Türkiye'nin, ortalama hastanede kalma süresi en düşük ülke olduğunu ortaya koydu.

Eurostat, AB'nin 28 üyesi ile beraber Birlik'e aday ülkeler ve Schengen bölgesinden verilerine ulaşılabilen 32 ülkeyi araştırmaya dahil etti.

Buna göre, söz konusu ülkeler arasında Çekya (9,6 gün) ve Hırvatistan (9,3 gün) hastanede yatılı tedavi görme süresinin en uzun; Türkiye ise en kısa (4,2 gün) olduğu ülke.

Hastalara yatılı tedavi hizmeti sağlama süresinin yıllık ortalama 5 ila 10 gün arasında değiştiği Avrupa Birliği'nde 25 ülkenin verileri dikkate alınırken; Yunanistan, Portekiz ve Macaristan'ın verilerine ulaşılamadı.

Diğer yandan, AB bünyesinde hastanede yatılı tedavi süresinin en az olduğu ülkeler ise 5.3 gün ile Bulgaristan ve 4.5 günle Hollanda olarak belirlendi.

Ortalama hastanede kalma süresi, yıl içinde yatılı hasta başına düşen gün sayısı üzerinden hesaplandı. Günlük tedaviler ve bazı ülkelerde devlet tarafından karşılanan uzun dönemli (30 gün üzeri) yatılı tedaviler araştırmanın dışında tutuldu.

Hastaların ortalama hastanede kalma süresi, sağlık hizmeti yönetişimi anlamında ‘verimlilik ve etkinlik’ göstergesi olarak kabul ediliyor.

Diğer yandan, ortalama hastanede kalma süresinin sağlık kalitesi ile ilişkili olup olmadığı uzmanlar tarafından tartışılan bir konu.

2016 yılı verileri temel alınarak hazırlanan raporda; Birleşik Krallık, İrlanda, Belçika ve Portekiz’de yatılı tedaviden daha çok günlük tedavilerin yapıldığına yer veriliyor.

Araştırmada ayrıca, Belçika, Almanya, İrlanda, Fransa, Hollanda ve İzlanda gibi ülkelerdeki uzun dönemli hastane tedavileri (30 gün üzeri) hesaplanmadı.

Euronews Türkçe, WhatsApp'ta ücretsiz bültenimize abone olun, Türkiye ve dünya gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberi paylaşınYorumlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Üniversite hastaneleri borç batağında: Cerrahpaşa örneği

Sınır Tanımayan Doktorlar: Doğu Guta'da hastaneler hedef alınıyor

Göç Anlaşması: AB, Türkiye'ye verdiği mülteci fonunun nasıl harcandığını öğrenemiyor