Şirin Sever Araçta sigara yasağı içmeyenler için uygunmuş!
HABERİ PAYLAŞ

Araçta sigara yasağı içmeyenler için uygunmuş!

Daha önce yazmıştım… Özel araç içerisinde sigara içilmesini yasaklayan kanunu, komik ve abartılı bulanlardanım. Kamusal alanda içmiyorsan, sigara satışı da legalse; kendi aracında içmenden kime ne? Bu benim düşüncem ama insanlar ne düşünüyor? Acaba son zamlar sigara içenleri nasıl etkiliyor? Son dönemde sıkça tartışılan ve konuşulan bu sorulara, NG Araştırma şirketi cevap bulmaya çalışmış. Bazı sonuçlar şöyle:

■ Sigara içenlerin yüzde 45’i arabada sigarayı yasaklayan kanunu olumsuz, yüzde 28’i ise kısmen olumlu buluyor. Sigara içmeyenlerin yarısından fazlası ise arabada sigara içilmemesine tam destek veriyor.

Haberin Devamı

■ Her 4 kişiden 1’i kapalı alanlarda sigara içilmesini yasaklayan kanuna uyulmadığını düşünüyor.

■ Kamuya açık alanlarda sigara içilmesi, içmeyenleri rahatsız ediyor. Sigara içenler çok kısıtlandıklarını düşünse de; içmeyen her 5 kişiden 2’si park, sahil şeridi, orman, hastane bahçesi gibi yerlerde bile sadece belirlenen alanlarda sigara içilmesi gerektiğini düşünüyor.

■ Her 3 kişiden 2’si sigara kullanımı kaynaklı hastalıkların, devletin sağladığı ücretsiz sağlık hizmetleri kapsamında olmasını savunuyor.

■ Türkiye, 2018 yılı raporuna göre; yüzde 26.5 sigara kullanım oranıyla OECD ülkeleri arasında ikinci sırada... Ancak 2019 yılı içerisinde sigaraya üst üste yapılan zamlar alışkanlıkları değiştirmiş. Sigara içen her 3 kişiden 1’i, zamlar sonrası daha az sigara içtiğini belirtiyor. Daha uygun fiyatlı markalara yönelenlerde de artış var.

Araştırma, 9-11 Ekim 2019 tarihleri arasında, benderimki.com internet sitesinde, 15 yaş üzeri 2 bin 22 kişi ile yapılmış.

Nargileye niye ses yok?

Yukarıdaki araştırmadan anladığım; zamlar, yasaklar sigara alışkanlığını azaltıyor. İyi güzel, tamam da... Niye kimse nargileye, mantar gibi çoğalan nargile kafelere ses çıkarmıyor?

Artık Kuruçeşme’de ya da Taksim’in ara sokaklarında sadece kokudan bile kafayı bulman mümkün! Siyasiler de sordu ama..

Bir kez daha soralım:

■ Nargile kafeler, Hepatit virüsünün en çok yayıldığı yerler. Buna karşı nasıl bir önlem alınıyor?

Haberin Devamı

■ İthal edilen nargile tütününün dört katı tütün nasıl geliyor ve tüketiliyor?

■ Sigara yasağıyla ilgili bu kadar hassas davranılırken, insanların kendi arabasında dahi sigara içmesi yasakken; nargile kafelere kim nasıl izin veriyor?

Vizyonda ne var?

İki film birden!

Karakomik Filmler’le tam bir yıl önce, filmin çekildiği arabalı vapurda tanıştım... Cem Yılmaz bize büyük heyecanla çektiği filmi anlatıp birkaç sahne izletmişti.

Merak ettik, izlemeye de az kalmıştı ama işte o meşhur ‘mısır krizi’ denilen hadise patladı ve filmin vizyon tarihi ertelendi. Sonunda cuma günü gidip sinemada izledim. Tek bilet fiyatına iki adet Cem Yılmaz filmi! Uzatmadan, sıkmadan, iki ayrı tatta film keyfi. İlk film ‘2 Arada’ kara ve hüzünlü bir hikaye.

Bir arabalı vapurda geçiyor; mürettebattan ‘Ayzek’i oynayan Cem Yılmaz müthiş performans sergiliyor. ‘Ayzek’i izleyince insanın iyi ve kötüye dönüşmesi nasıl da anlık ve kolay diye düşünecek, hayata sarıldığınız ipler elinizden kayınca bu kadar değişilir mi diye soracaksınız. Cem Yılmaz’ın çok özlenen ‘Hokkabaz’ hikayelerine özlem duyanlar, özellikle çok sevecek.

Haberin Devamı

Uzaylılardan Türkler’e: Çok cahilsiniz!

İkinci film ‘Kaçamak’ ise esprili, eğlenceli, absürt, Cem Yılmaz’ın son dönem klasik uzay maceralarından. Detoks yapma ayağıyla çapkınlığa giden 4 kafadarın başına gelen komik olaylar.

Yılmaz’ın bu hikayede yazdığı espriler detoksçuları kızdırır mı bilmem ama uzaylıları bile çileden çıkaracak insanlığımıza dair sağlam tespitler var.

İletişim kurmak için gelen uzaylıları dinlemeyen, kaba kuvvete başvuran 4 kafadar; elin uzaylısını “Çok cahilsiniz, sizden adam olmaz” diyen İlber Ortaylı’ya dönüştürüyor!

İki film birbirine tatlı bir geçişle bağlanmış ve ben sevdim bu trendi; ilginç ve bol malzemeli olmuş. Cem Yılmaz yıllar içinde biriktirdiği diğer hikâyeleri de bu tarzda çekmeye hazır olduğunu söylemişti, aynen devam, budur diyorum.

Cansel tiyatroda pek cesur

Bugüne kadar başrolünde oynadığı TV dizileri ile büyük beğeni kazanan Cansel Elçin, uzun zamandır tiyatroya yatırım yapıyor. Üstelik oldukça cesur oyunlar sahneliyor.

Geçen sezon ‘Closer’ oyunuyla çok konuşuldu, bu sene de ‘Çıplak Vatandaşlar’ ile adından söz ettirecek belli ki...

Çünkü yeni oyunda, özelleştirildiği için kapanan bir fabrikanın işçileri, geçinmek için striptiz yapacak. Cansel de soyunan işçilerden biri! Merak ediyorum çünkü bu ülkede jön dediğimiz adamlar ters köşe rollere evet demez, riskli rollere ‘soyunmaz’. Bakalım Cansel Elçin sahnede neler yapacak? Oyun, 26 ve 30 Ekim’de Uniq Hall Sahnesi’nde olacak. İzleyince detayları yazarım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder