Keşan Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mahmut Demirkan, dün yaptığı açıklamada, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünde yaptırılan ve plaka basımında kullanılan yeni mühürlerle, terör, hırsızlık ve gasp gibi olaylarda kullanılan sahte ve ikiz plakaların önüne geçilmesinin hedeflendiğini belirtti. Araç plakaları için yaptırılan yeni damga mühürleri ilk olarak Mersin’de yetkili oda temsilcilerine dağıtıldı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Demirkan, gelişen ve değişen teknolojiyle birlikte merdiven altı plaka üretimlerinin meydana geldiğini belirterek, bunun önüne geçilmesi için Kanun Hükmünde Kararnameyle yasal düzenleme yapıldığını, sahte plaka yapan ve pazarlayanlara yüksek idari para cezalarının yanı sıra yargı yolunun da açıldığını anımsattı. Demirkan, yeni mührün kullanılmasındaki amacın sahte, ikiz plakayla terör ve hırsızlık olaylarına karışan plakaları men etmek olduğunun altını çizdi. Yapımı tamamlanan yeni mühürlerin yetkili odalara dağıtımının başlandığını aktaran Demirkan, kendi odalarına da mühürlerin kısa zamanda gelmesini beklediklerini söyledi.

SON GÜN 1 TEMMUZ

Demirkan, çalışmanın, emniyet ve jandarma gibi güvenlik birimleriyle ortak hareket edilerek gerçekleştirildiğini ifade ederek, “Bu sahte plakaları ve yönetmeliğe uygun olmayan plakaları takan araçlar 1 Temmuz'dan itibaren, fenni muayenelerini yaptıramayacaklar. O zamana kadar bunlara bir imkan tanıyoruz ancak yasal plakası olup da üzerinde hala oda mühürleri olanlar ilerde değiştirmek suretiyle geçerli olacak.” diye konuştu.

TERÖR, GASP VE HIRSIZLIK ÖNLENEBİLİR

Ankara'da gerçekleştirilen 2 terör saldırısında da kullanılan araçlarda ikiz plaka olarak bilinen sahte plakalar olduğuna vurgu yapan Demirkan, sözlerini şöyle noktaladı: “Korsan plaka yapanlar, merdiven altında plaka basanlar, hiç kimliğine bakmadan plaka yaparlardı, ısmarlama plaka yaparlardı. Şimdi bu plakalar görsel olarak daha çok incelenecek. Bandın yanında takriben 7-8 milimetre genişliğinde sarı renkte bir bant daha olacak. Bu bandın üzerinde Emniyet Genel Müdürlüğünün kısaltması olan EGM yazacak ve plakanın altında bir seri numara olacak. Bunun için büyük uğraş verildi. En kısa zamanda yürürlüğe konacak. Bakanlıktan izin çıkarsa o plakaların basımına devam edilecek. Böylece bir nebze de olsa terör, hırsızlık, gasp önlenebilir.”