ARABACI, “YAĞMURA İHTİYACIMIZ VAR”

Edirne Ziraat  Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, son aylarda yağışların olmamasının ekilen ürünlerin çıkmasında sorun yaşattığını, bölgenin kısa zamanda yağmura ihtiyacının olduğunu söyledi.

ARABACI, “YAĞMURA İHTİYACIMIZ VAR”

Edirne Ziraat  Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, son aylarda yağışların olmamasının ekilen ürünlerin çıkmasında sorun yaşattığını, bölgenin kısa zamanda yağmura ihtiyacının olduğunu söyledi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
15 Kasım 2019 Cuma 06:51
ARABACI, “YAĞMURA İHTİYACIMIZ VAR”

Arabacı çiftçilerin sorunları konusunda şöyle dedi, “ Bu mevsimde kanola ve buğday ekimi yapıldı. kanola ekilen yerlerde ekili yerlerde ürünler çıktı   bana gelen bilgilere göre, İlin Batı bölgesi köylerinden İsmailçe, karabulut köylerinde  kanola ekili yerde  kuraklık nedeniyle  ünün çıkması  yeterli değil . daha önceleri gelen yağışlar yeterli olmadı. Dengeli ve  tam ürün çıkışı olmadığından  ekili alanlar bozuluyor, yeniden ekim yapılıyor. Başka alanlarda böyle bir sorun yok.Uzun süredir yağış olmadığı için yağmura topraklarımızın çok ihtiyacı var. Edirne merkeze yakın köylerimizde  dört parmak toprağa işleyen yağış oldu.Bu buğdayların çıkmasında yeterlidir.buralara düşen yağış diğer bölgelerimizde yok” dedi.

KEPİR TOPRAKLARDA YAĞIŞA ÇOK İHTİYAÇ VAR

Kumlu arazilerde  yağışa pek ihtiyaç olmadığını belirten Arabacı, “Özellikle  kepir denilen kara toprak alanlarda yağışa çok ihtiyaç var. Yağış zamanında gelirse buğday kardeşlenmeyi yapar daha verimli olur. Buğday taprak altında kolay bozulmaz dayanıklı bir üründür. Yağışın geciklemi  tohumların bozulmasına neden olabilir. Mevsim yağışların çok olacağı bir mevsim  kası zamanda  bölgemize gelecek yağışlar ekili alanlarda yaşanan sorunları ortadan kaldıracaktır. Onun beklentisindeyiz. Defalarca dile getiriyoruz. Çiftçilerimizin en büyük açmazı girdi fiyatlarındaki aşırı artış. Özellikle mazot ve gübre fiyatlarındaki artış  bizim giderlerimizin ilk kalemini oluşturuyor” dedi.

 SULAMADA ELKTRİK FİYATLARI YÜKSEK

 Çeltik arazilerinde  sulamanın çok önemli olduğunu belirten Arabacı, “Elektriğe aşırı zam yapılması nedeniyle çeltik sulamaları büyük maliyet oluşturuyor. Bu konu Baklanlığa iletildi. Elektrik fiyatları konusunda bakanlığımızın çalışma yaptığı duyumunu aldık. Bu konuya bölge milletvekillerimize ve partilerin il yöneticilerine  ilettik onlar da ilgileniyorlar. Bu konuda düzenleme yapılması z orunlu hale gelmiştir.  Nehirlerde yapılan sulamalarda dekara 150 lira harcamak gerektiği halde  yer altı sulamalarında bu fatura dekar başına 400 liraya ulaşıyor.bu ürünü ekenler için  mazot ve gübre masrafları yanında bir de sulama maliyeti  ekleniyor. Bu üreticilerimizi zor durumda bırakıyor. Çeltik ekili alanlar için her ay fatura çıkması yerine elektrik borçlarının hasat zamanı ödenmesi imkanı getirilmeli. Çiftçilerimizin ancak o zaman  borçlarını ödeme imkanı oluyor. Eskiden faturalar hasat zamanı geliyordu. Yine aynı uygulamanın yapılması çiftçilerimizi rahatlatacaktır” dedi.

Fikri Yalın

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.