Bosch Türkiye akıllı yatırıma teşvik istedi

Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young, “Türkiye’nin Endüstri 4.0 yol haritası herkes için yol gösterici bir kılavuz olmalı ve akıllı yatırımı teşvik etmeli” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İmam GÜNEŞ

Bosch Türkiye satış rakamlarının artırarak yıla pozitif başladı. Geçen yılı yüzde 14 büyüme ve 12 milyar TL ciro ile kapatan şirket, 2017 büyüme hedefini yüzde 10 olarak belirledi. Dijital dönüşüm sürecine hızlı bir şekilde ayak uydurarak dönüşümün önemli bir parçası olmayı hedefl eyen şirket, dijital dönüşüm deneyimini sanayicilerle de paylaşmayı amaçlıyor.

Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young’un ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısında 2016 finansal verileri, gelecek hedefl eri ve sektörlerdeki önemli gelişmeler değenlendirildi. Geçen yıl Türkiye’de 750 milyon TL’lik yatırım yaptıklarını söyleyen Young, Türkiye’nin genel ihracatına yüzde 1.5 oranında katkı sağladıklarını, 17 bin çalışanla dünyada Almanya, Çin, Hindistan ve Amerika’dan sonra beşinci büyük ülke konumunda bulunduklarını aktardı. Geçen yıl 7 milyar TL hacimle 40’a yakın ülkeye ihracat yaptıklarını dile getiren Young, “İlk çeyrekteki rakamlara baktığımızda, yıl sonunda satış rakamlarımızda yüzde 10’luk büyüme gerçekleştirmeyi hedefl iyoruz” dedi.

4.0 için yol haritası hazırlanmalı

Dünya genelinde nesnelerin internetine yönelik pazarın 2020’ye kadar her yıl yüzde 35 büyüyerek 250 milyar dolarlık bir değere ulaşacağının tahmin edildiğini kaydeden Young, gidişatı önceden gördüklerini ve şimdiden, ağa bağlı endüstri teknolojilerinin başta gelen kullanıcısı ve sağlayıcısı olduklarını belirtti. Sanayicinin maliyet avantajını kaybettiğini ifade eden Young, şöyle devam etti: “Eğer Sanayi 4.0 dönüşümünü gerçekleştiremezsek oyunun dışında kalırız. Bu, şirketler için geçerli olduğu kadar Türkiye için de geçerli. Türkiye’nin yol haritası herkes için yol gösterici bir kılavuz olmalı ve akıllı yatırımı teşvik etmeli. Yol haritası hazırlandıktan sonra devlet tarafından sağlanacak teşviklerle akıllı yatırım yapmaya hevesli firmalar desteklenmeli.”

Manisa’da 700 bin kombi üretti

Bosch’un dünyada en çok sayıda kombi ürettiği Bosch Termoteknik Manisa Fabrikası’nda 2016 yılında 700 bin adet kombi üretildiğini vurgulayan Steve Young, Bosch Rexroth Bursa Fabrikası’nda A6 yeni nesil motor ile A4 yeni nesil BR40 pompanın üretimine başlandığını ifade etti. Kapasitesi artırılan ve üretim hattı yenilenen Bosch Fren Sistemleri Fabrikası’nda geçen yılki üretimiyle iç pazarda ticari araç dahil ekipman ihtiyacının yarısından fazlasını karşıladığına değinen Young, Bosch Elektrikli El Aletleri’nin bir yılda 100’den fazla ürün pazara sürdüğünü, Avrasya Tüneli’nde de Bosch Güvenlik Sistemleri’nin teknolojisinin kullanıldığına dikkat çekti.

Motosiklet bakım servisi geldi

İki ve üç tekerlekli motorlu taşıtlar pazarına giriş yaptıklarını söyleyen Young, “Bosch’un Türkiye’de bir ilk olan motosiklet bakım onarım servisi ‘Express Bike Service’ adıyla hizmet vermeye başladı. Dünya çapında 500’den fazla servis noktasında hizmet veriyoruz. Türkiye’de ‘Express Bike Service’ sayısını üç yılda 30’a çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Çiftçiler için ağ bağlantılı teknoloji

Tarım alanlarını ve suyu daha verimli kullanmanın önemli olduğuna vurgu yapan Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young, üreticilerin ağ bağlantılı teknolojilerden yararlanması için geliştirilen sensörlerle çilek üreticilerinin hayatını kolaylaştırdığını söyledi. Young, şu bilgileri verdi: “Bu sensörler sayesinde çiftçiler dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar don, aşırı sıcaklık, sulama ve hastalıklara karşı önlem almaları için gerekli bilgilere kolaylıkla ulaşabiliyorlar. Türkiye’de de bu uygulamayı bu yıl yapacağız. Çanakkale başlangıç olabilir. Birkaç ürün grubunda bunu gerçekleştirebiliriz. Böylece ürünler daha verimli olacak. Çiftçiler zaman kazanacak.”

AR-GE'de Türk mühendis atağına kalkacak

Globalde 59 bin Ar-Ge çalışanı bulunan Bosch, bu rakamın 20 binini yazılım departmanında barındırıyor. Türkiye’de 4 Ar-Ge merkeziyle faaliyet gösteren şirket, yazılım mühendisi konusunda beklentinin altında. Bu alanda atağa kalkacak olan şirket, Türk mühendislere yatırım yapacak. Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young, “Yazılıma Sanayi 4.0 ile giriyoruz. Türkiye’de yazılım alanını da bununla birlikte başlatacağız. Türk mühendisler ile gelişim sağlayacağız” diye konuştu.