14 Eylül 2018 23:00

Apple lansmanından kötü haberler

Apple lansmanından kötü haberler

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Geçtiğimiz gün Apple “Gather Round” olarak adlandırdığı lansman sunumunda yeni ürünlerini tanıttı. Çeşitli yayın organlarında etkinlikte tanıtılan ürünlere methiyeler düzülse de sunum ve sonrasındaki gelişmeler Apple kullanıcıları için pek de hoş değil. Öncelikle Apple kullanıcılarına en ağır darbe ile başlayalım: Apple’ın tüm ürünlerine zam geldi. Zam derken öyle yüzde 3-5 falan değil. iPhone 8 64GB yüzde 25 zam ile 5199 TL’den 6499 TL’ye, iPad Pro 10.5 64GB yüzde 45.9 zamla 3699 TL’den 5399 TL’ye en üst seviye iMac Pro ise yüzde 70 civarında zamla 70 bin TL’den 119 bin TL’ye yükseldi. Apple’ın diğer ürünlerinde ve yedek parçalarında da benzer oranlarda zam yapıldı.

Kullanıcılara darbe bu astronomik zamlarla da sınırlı kalmadı. iPhone’un analog kulaklık girişine sahip son telefonları 6S ve SE serilerinin artık sürdürülmeyeceği ve analog girişe sahip olmayan modellerle birlikte gelen ve dijital girişe analog kulaklığı bağlamaya yarayan aparatın artık 9 dolara ayrıca satılacağı açıklandı. Analog kulaklık kullanabilmek için ayrıca bir aparat taşımak zaten can sıkıcıydı. Şimdi iPhone kullanıcıları bu can sıkıcılık için bir de üstüne para vermek ya da analog kulaklıklara göre fiyatları daha yüksek ve kablosuz kulaklıklarda yer alan bataryanın ömrü nedeni ile ömürleri genelde daha kısa olan kablolu/kablosuz dijital kulaklıklara yönelmek zorunda kalacak.

Ekranı 4 inç olan iPhone SE’nin sürdürülmemesi çeşitli sebeplerle küçük ebatlı telefon tercih eden iPhone kullanıcılarını mutsuz edecek. Artık en küçük iPhone 4.7 inçlik ekrana sahip iPhone 7. Yeni XS ve XR modelleri ise 6 küsur inçlik ekranları ile küçük tabletlerin boyutuna yaklaşıyor. Üstelik XR modelinde ekran OLED olmadığı gibi Full HD’nin altında 1792 x 828 çözünürlüğe sahip. Orta seviye Android telefonlarda bile OLED Full HD ekranlara denk gelebildiğimizi göz önünde bulundurunca yüksek fiyatlarla Full HD olmayan cilalanmış LCD ekrana sahip yeni model telefon pek iç açıcı değil.

Yine bir kötü haber de kameralardan. Yeni modellerin kameralarındaki yazılımsal olmayan tek ciddi değişiklik piksel boyutunun 1.22 mikrometreden (µm) 1.4 µm’ye çıkartılmış olması. Yeni A12 çipi sayesinde yapılan bazı yazılımsal iyileştirmeler mevcut ancak bütün bunların Apple’ın Google Pixel, Huawei P20 Pro ve Samsung Galaxy S9 Plus’a kaybettiği mobil fotoğrafçılık tahtını Apple’a geri kazandırabileceğini iddia etmek oldukça zor.

Son olarak Apple’a Android cihazlardan asırlar sonra gelen ve devasa bir müjde olarak verilen çift SIM konusu var. Android’de giriş seviyesindeki telefonlarda bile uzun yıllardır Çift SIM kartı destekleyen cihazlar mevcut iken bu özellik iPhone’lara ancak gelebildi. Üstelik fiziki olarak çift SIM soketine sahip iPhone’lar sadece Çin için üretilecek. Kalan her yerde yeni iPhone’lar tek bir slota ve eSIM desteğine sahip olacak. Fiziki SIM kart ihtiyacını ortadan kaldıran eSIM teknolojisi başarılı bir teknoloji olmakla birlikte henüz pek de yaygın değil. Şimdilik sadece 10 ülkede telekom operatörleri eSIM desteği sunuyor: Almanya, Amerika, Avusturya, Çekya, Hırvatistan, Hindistan, İngiltere, İspanya, Kanada ve Macaristan. Yani iPhone’da çift SIM kart kullanmak istiyorsanız bir süre daha beklemeniz gerekecek.

Hakkını yemeyelim, şimdi bütün bu olumsuzlukları savunup aslında bunların ne kadar iyi olduğunu anlatacak bir Apple hayran kitlesi gerek basında gerekse gerçek hayatta karşınıza çıkacak. Bunu da ancak Apple başarabilirdi. Ne de olsa donanım veyahut da yazılımdan ziyade Apple bir pazarlama başarısıdır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...