AP’nin Nazizm’i ve komünizmi ‘eşit’ zararlı olarak değerlendirmesine tepki

Dünya
2 Ekim 2019 Çarşamba

Avrupa Birliği Parlamentosu Fransa’nın Strazburg şehrinde 19 Eylül’de Avrupa’nın Geleceği İçin Avrupa’nın Hatırasının Önemi (Importance of European Remembrance for the Future of Europe) başlıklı önergeyi imzaladı. Hazırlanan önergede kıta genelinde radikal, ırkçı ve yabancı karşıtı grupların ve siyasi partilerin internet üzerinden yaydıkları nefret söyleminin şiddete ve tahammülsüzlüğe yol açtığı belirtildi.

Önergede, “Nazi rejiminin ve komünist rejimlerin gerçekleştirdiği kitlesel cinayetlerin, soykırımların ve sürgünlerin 20. yüzyılda insanlık tarihinin tanık olmadığı ölçüde can ve özgürlük kaybına neden olduğunu ve Nazi rejiminin işlediği korkunç Yahudi Soykırımı suçunu hatırlatıyor ve insanlığa karşı işlenen saldırganlık eylemlerini, suçları ve insan hakları ihlallerini kınıyoruz” ifadeleri yer aldı.

Önergeyi imzalayanlar arasında Britanya Muhafazakâr Partisinden, Britanya İşçi Partisinden, Alman Sosyal Demokrat Partisinden isimler yer alıyor. İmzacılar arasında ayrıca Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Kati Piri de yer alıyor.

Üye devletlere Yahudi Soykırımı’nın inkârına, önemsizleştirilmesine ve Nazilerin işlediği suçların azaltılmasına yönelik tüm girişimlerin kınanması ve bu gibi tutumların etkisizleştirilmesine dair çağrıda bulunuldu.

Önergede ayrıca, “Mevcut Rus liderliğinin tarihsel gerçekliği çarpıtmaya ve totaliter Sovyet rejiminin işlediği suçları hasıraltı etmeye yönelik çabalarına dair kaygılıyız ve bunu demokratik Avrupa’ya karşı yürütülen bilgi savaşının tehlikeli bir parçası olarak değerlendiriyoruz” ifadeleri yer aldı.

Kaynak: Independent Türkçe

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün