AP üyelerinden AB ülkelerine Türkiye mektubu

Avrupa Parlamentosu'nun önde gelen gruplarını temsil eden isimler, AB üyesi ülkelerin büyükelçilerine mektup göndererek, tüm hükümetlere Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararına uyup Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması için tüm imkanlarını kullanmaları çağrısı yaptı.

Eski AP Türkiye raportörü Kati Piri hazırlanan ortak metni sosyal medya hesabında yayınlayarak içeriğindeki mesajı yineledi.

Metinde şu ifadeler yer alıyor:

"Türkiye'nin Selahattin Demirtaş ile ilgili AİHM kararını hızlı şekilde uygulamasını sağlamak için gücünüz dahilindeki her şeyi yapmanız çağrısında bulunuyoruz. Bir sonraki bakanlar konseyinde de bu konunun ele alınmasını ve güçlü bir mesaj iletilmesini talep ediyoruz. Demirtaş hakkındaki AİHM büyük daire kararına rağmen yersiz suçlamalar ile 4 Kasım 2016'dan bu yana yüksek güvenlikli Edirne F-Tipi cezaevinde tutuluyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu AİHM kararı açıklanır açıklanmaz bunu reddettiler ve derhal serbest bırakılması yerine onunla birlikte 107 kişi hakkında yeni suçlar ortaya atıldı.

Türkiye'nin kararı uygulaması hem uluslararası sorumluluklarının doğrudan bir ihlali hem de AİHM'in kredibilitesini zedeleyen bir durum oluşturuyor."

Metnin altında imzası olan isimler şöyle: Eski AP Raportörü Hollandalı Sosyalist&Demokrat Grup Başkan Yardımcısı Kati Piri, aynı grupta parlamenter olan İspanyol AP Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, AB-Türkiye Karma Parlamento Komitesi Başkanı Yeşiller üyesi Sergey Legodinsky, Hristiyan Demokrat Grup Sözcüsü Michael Gahler, Renew Grup AP Dışilişkiler Komitesi üyesi Alman Hilde Vautmans ve Rum Kesimi sol grup üyesi Niyazi Kızılyürek.

(Euronews)

Kategoriler

Güncel