19 Temmuz 2017 01:17

Antik kentte jeotermal sondajı yapılmasına tepkiler büyüyor

1.ve 3. derece tarihi sit alanı olan Didyma antik kentinde jeotermal sondajı yapılmasına yurttaşlar, uzmanlar ve çevre örgütleri tepki gösterdi.

Paylaş

Adnan GÜRKAN
Aydın

Didim’de 1.ve 3. derece tarihi sit alanı olan Didyma antik kenti sınırları içerisinde jeotermal sondajı yapılmasına yönelik tepkiler sürüyor. Didimliler, uzmanlar ve çevre örgütleri sondaj çalışmasının bir an önce durdurulmasını istediler.

Didyma Antik kenti sınırları içerisinde yapılan  kuyu sondajı ile ilgili görüş aldığımız mahallelilerden Emin Özmen, “Ben evime çivi çakamıyorum, adamlar burada kuyu kazıyor. Koruma Kurulu nasıl izin verdi? Müze nasıl izin verdi? Belediye nasıl izin verdi?” diye tepki gösterdi. 

Sondaj yapılan yerin altında tarihi bir eser olması durumunda zarar görmesinin kaçınılmaz olduğunu söyleyen Jeoloji Mühendisi Mehmet Demirel, kazı sonucu sıcak su çıkarsa, bu suyun içinde bulunan minerallerin ve gazların önlem alınmaması halinde çevreye zarar vereceğini söyledi. 

Didim’de vatandaşların zeytinliklerine, tarla ve bahçelerine su kuyusu açmalarına ‘doğal sit alanı’ denilerek izin verilmediğini belirten Demirel, “Bu kişilere SİT alanı içinde hangi amaçla, niçin ve nasıl izin verildiğinin açıklanması gerekir” diye konuştu.

KEYFİLİK SÖZKONUSU

Kuyu kazılan alanda incelemelerde bulunan Didim Çevre Platformu (DİÇEP) üyelerinden Harita ve Kadastro Mühendisi Saime Özarslan “Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun SİT alanı içinde böyle bir çalışmaya izin vermesi kültürün, tarihin ve halkın yararına değil” dedi.  Çalışma yapılan alanın 3. Derece SİT alanı içinde olduğunu ancak izin alınan alanın sınırları dışına çıkıldığını aktaran Özarslan, “Önce çalışma alanlarının belirlenmesi gerekirdi. İzin veren veya yetkilendirdiği kurumun ön araştırma yapması, sahada varsa tarihi eser korumaya alması ve ondan sonra yer teslimi yapması gerekirdi. Söz konusu boş tarla bile olsa çalışma sahası belirlenir, işaretlenir. Kaldı ki SİT alanından bahsediyoruz. Burada keyfilik söz konusu” diye konuştu. DİÇEP olarak olayın sonuna kadar takipçisi olacaklarını söyleyen Özarslan; “Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu izin kararının altında Didim Belediyesinin imzasının olması umarız yanlışlıkla olmuştur ve bu yanlışlarını düzeltmelidirler” dedi.

TARİHE KAZIK ÇAKILIYOR!

Didim Kültür Mirası Koruma Derneği Başkanı Mustafa Şentürk, sondaj yapılan alana giderek sondaja müdahale ettiğini söyledi. Şentürk şunları söyledi: “Bana sıcak su çıkaracaklarını ve engelliler için kurulacak otele taşıyacaklarını söylediler. SİT alanında böyle bir izin verilmemesi lazım. Böyle bir uygulamanın mantığı yok. İzin aldıkları alanın dışında, 1. Derece sit alanında da sondaj vurdular. Çalışma yerinde güvenlik kuvveti ve müze yetkilisi yok. Burada tarihe kazık çakılmaktır. Yerin altında tarihi eserler var, ne oldu şimdi onlara?”

Bu arada yaşananların basında çıkması üzerine, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun, 11 Temmuz 2017 tarihinde Milet Müze Müdürlüğüne yazı yazarak, 1449 parseldeki çalışmanın durdurulmasını istediği de öğrenildi.

KURUMLAR DA TEPKİ GÖSTERDİ

Didim’de 1.ve 3. derece tarihi SİT alanı içerisinde jeotermal sondajı yapılmasına yönelik bazı kurumların tepkileri de şöyle: 

Akbük Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Ferda Zaplı Kılıç: SİT alanı içinde böyle bir çalışmaya izin verilmesi rezalettir. Didim’deki bütün kitle örgütlerinin bir araya gelmesi ve bu çalışmanın mutlaka durdurulması gerekir.

Emek Partisi Didim İlçe Örgütü: Burada kazılan kuyu ile Didim’in kuyusu kazılmaktadır. ‘Didim’de turizm 3 ay sürüyor, termal oteller yapılırsa yıl 12 ay turist gelir’ söylemi doğru bir söylem değil. Bu söylem jeotermalcilere kapı aralamaktır. Kapı bir kez aralanırsa onları durdurmak mümkün değil. Didim’de ekonominin çarkını turizm döndürüyor. Termal veya Jeotermal demek Didim’in ölümü demektir. Aydın Büyükşehir Belediyesi ve Didim Belediyesi halkın çıkarlarına aykırı uygulamaların altına imza atmaktan vazgeçmelidirler. Emek Partisi Didim İlçe Örgütü olarak Didim’de yaşayan herkesi, kendi yaşamları ve Didim için duyarlı olmaya çağırıyoruz.

Gökmen Karataş (CHP Didim İlçe Başkanı): Didim’in böyle bir şeyle anılmasını istemeyiz. Didim’in yerüstü ve yeraltı kaynaklarının, tarihinin hükümet tarafından ranta kurban edilmesine rızamız olamaz. Hükümet her şeyi, doğayı, denizi, tarihi, hizmeti paraya çevirmek için çalışıyor. Biz Didim için de adalet istiyoruz.” 

ÖNCEKİ HABER

İşten atılan DHL Express işçileri direnişe başladı

SONRAKİ HABER

Gıda deposunda yangın çıktı: 3 milyon liralık zarar oluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...