Antep Katliamı mağdurları: Kim planladı kim yaptı bilmiyoruz

Antep Katliamı mağdurları: Kim planladı kim yaptı bilmiyoruz

Antep Katliamı dosyasında verilen kararı değerlendiren mağdur aileler, “Biz daha canlı bombanın kim olduğunu, olayı kimlerin planladığını, kimlerin yaptırdığını bilmiyoruz” dedi.

Antep’in Beybahçe mahallesinde 20 Ağustos 2016 tarihinde IŞİD'in Kürt bir ailenin düğününe yönelik gerçekleştirdiği canlı bombalı saldırıda 40’ı çocuk 56 kişi hayatını kaybettiği, sonrasında "Güvenlik" gerekçesiyle Kayseri'ye alınan davada geçtiğimiz hafta canlı bombanın kimliği dahi tespit edilmeden eldeki sanıklara üzerinden dosya karara bağlanmıştı. Patlamada yakınlarını kaybeden ailelerin acıları ve gözyaşları aradan geçen 3 yıla rağmen dinmezken, Kayseri 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde çıkan karar da ailelerin yüreklerini rahatlatmadı.

Patlamada oğlu Abdulhalim Çelikten’i (15) kaybeden Zeynel Çelikten, “Biz daha canlı bombanın kim olduğunu, olayı kimlerin planladığını, kimlerin yaptırdığını bilmiyoruz” diyerek belirsizliklere dikkat çekti.

‘DAHA AĞIR CEZALAR BEKLİYORDUK’

Patlamada kızı Feride’yi kaybeden, eşi ve 2 çocuğu yaralanan Arap Ayhan, daha ağır ceza beklediğini belirterek, “Dosyadaki kilit isimlerden Fadile Cabael ve Hamza Çalıkuşu’na verilen beraat kararlarına anlam veremedik. Biz onlarında müebbet hapisle cezalandırılmasını isterdik. Avukatlar asıl faillerin yakalanmadığını, saklandığını söylüyor, ancak biz bu durumu bilmiyoruz. Ben patlama yerinden kimsenin canlı çıkacağını düşünmemiştim. Oradaki tablo halen gözümün önünden gitmiyor. Mahkemenin verdiği karar bizi biraz rahatlattı. Zaten o günden beridir bizde rahat yoktu. Dünyayı bize zindan etmişlerdi. Davanın Kayseri’de görülmesi bizleri çok zorladı. Antep’te olsaydı aileler davaya daha çok sahip çıkardı” diye konuştu.

‘SABAHA KADAR UYUYAMADIM’

Arap Ayhan’ın eşi Zehra Ayhan da, kararın açıklandığı gün çıkacak kararı merakla beklediklerini söyledi. Kararın açıklandığı gün vaktin bir türlü ilerlemediğini belirten Ayhan, “Akşam eşim eve geldiğinde verilen kararı bize söyledi. Sanıklara müebbet hapis cezalarının verilmesine çok sevindim. İçimdeki sıkıntı az da olsa biraz gitti. Sabaha kadar uyuyamadım. Sevinçten gözüme uyku girmedi. Bize bu acıları yaşatanlar inşallah cezaevlerinde çürürler. Belki cezaevinde bizlere yaşattıkları acının büyüklüğünü anlarlar. Ben kızımı zorluklar içerisinde özenerek büyüttüm. O katillerde gelip kızımı benden aldılar. Ancak mahkeme kararıyla içim biraz rahatladı. Katillerin ceza almasını sağlayan avukatlara da buradan çok teşekkür ediyorum” diye belirtti.

‘YAPTIRANLAR BELLİ DEĞİL'

Patlamada oğlunu kaybeden Zeynel Çelikten de, patlamanın kendisinde büyük yaralar açtığını dile getirdi. Olayın olduğu an dernekte oturduğunu, patlama sesiyle beraber düğüne koşarak gittiğini anlatan Çelikten, şöyle devam etti: “Bizim ev alt taraftaydı. Eve koştum. Küçük kızım vardı evde. Ona annesinin nerde olduğunu sordum. Oda ‘Baba patlama oldu herkes öldü’ dedi. Tabi o an herkes düğünün içerisindeydi. Bu patlama bir 5 dakika önce olsaydı, 56 kişi değil de yüzlerce kişi ölebilirdi.  Patlama yerine gittiğimde eşim alanda geziyordu. Ona ne oldu diye sorduğumda cevap veremedi. Şoka girmişti. Oradaki herkes öyleydi. Kimse konuşamıyordu. Böyle bir olay keşke yaşanmasaydı. Ölenlerin en büyüğü en fazla 20-21 yaşındaydı. Biz daha canlı bombanın kim olduğunu, olayı kimlerin planladığını, kimlerin yaptırdığını bilmiyoruz.”

‘BELKİ DE YARIN SERBEST BIRAKILIRLAR’

Davanın ilk duruşmasında mahkemeye verdiği ifade de "Hakikat ortaya çıkarılana kadar bu davanın peşini bırakmayacağım" dediğini aktaran Çelikten, şunları söyledi: “Patlamayı kim planlamışsa, kimin ihmali var ise müebbet hapsini istiyordum. Gerçekleştirenler zaten insan değildir. Biz mahkemede karşımıza kim çıkmışsa onu biliyoruz. İşin arka planını bilmiyoruz. Giden can geri gelmiyor. Bizim tek isteğimiz adaletin yerini bulmasıdır. Müebbet hapis cezası verildi. Daha ağır bir ceza varsa biz onun verilmesini isterdik. Çünkü bunlara ne ceza verilse yine azdır. Bu verilen cezalarda yüreğimi rahatlatmadı. Yarın belki de serbest kalırlar. Daha büyük patlamalar yaparlar, bunlar caniler.”

Zeynel Çelikten’in eşi Hüsna Çelikten ise, kaybettiği oğlunun acısını yaşıyor. Oğluna halen büyük bir özlem duyduğunu dile getiren Çelikten, “Yapanların cezalandırılması biraz acımızı hafifletti. İnşallah onlar da büyük acı çekerler. Bizim tek isteğimiz zaten cezalandırılmalarıydı. O da çok şükür oldu” dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.