Antalya Barosu, Olimpos için itiraz etti

Antik kent Olimpos’un çevresi ikinci dereceden üçüncü derece SİT alanına düşürüldü. Bölgeyi yapılaşmaya açacak ‘koruma amaçlı’ yeni imar planları ise Turizm Bakanlığı tarafından onaylandı. CHP’li belediye başkanı plana destek verirken, CHP Milletvekili Aydın Özer ise ‘gözden geçirilmesini’ istedi. Antalya Barosu imar planlarına itiraz etti.

Google Haberlere Abone ol

İdris Özyol

ANTALYA - Tarihi ve doğal zenginlikleriyle dünyaca ünlü antik kent Olimpos’u yapılaşmaya açan 25 bin ve 5 bin ölçekli imar planlarına Ankara Barosu itiraz etti. Baro, Turizm Bakanlığı tarafından onaylandıktan sonra Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin askıya çıkarttığı imar planlarına itirazında, Olimpos’un bu planlarla yapılaşmaya açılacağını belirtti.

Antalya’nın Kumluca ilçesinde 2’inci derece sit alanı olan bölge Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 3’üncü derece sit alanına düşürüldü. Aynı adı taşıyan Olimpos Antik Kenti ise 1’inci derece arkeolojik sit alanı olarak korundu. Bölgeyi yapılaşmaya açacağı ileri sürülen ‘koruma amaçlı’ yeni imar planı Turizm Bakanlığı tarafından onaylandı.

CHP’Lİ BAŞKANDAN PLANA DESTEK

Likya uygarlığının en önemli liman şehirlerinden biri olan Olimpos, sahip olduğu tarihsel değerleri, muhteşem sahili, endemik bitkileri ve doğasıyla tüm dünyada biliniyor. Alınan kararla betonlaşmaya izin verilmeyeceği açıklansa da yapılaşmanın ve yoğunluğun artacağından endişe ediliyor. Turizm Bakanlığı’nın hazırladığı planın sahil ve antik kent bölgelerini içermediğini, zaten çarpık yapılaşma olan bir alanı kapsadığını belirten CHP’li Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu ise, “Bu plan Olimpos’ta doğanın kurtuluşu olacak” dedi.

CHP’Lİ ÖZER’DEN ‘SAĞDUYU MASASI’

Yöre halkı ve belediyeler konuya sıcak bakarken, Antalya Kent İzleme Platformu planla ilgili olumsuzlukları içeren bir rapor açıkladı. Raporda antik kentin korunması gereken alanında yeni yapılaşmalara engel olunamayacağı ve doğal yapının geri dönüşsüz şekilde örtüleceği belirtilerek belediyelerde askıya çıkan plana itiraz çağrısında bulunuldu. Tartışmalar sürerken TBMM Çevre Komisyonu üyesi olan CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer’den bir sağduyu çağrısı geldi. SİT derecesinin düşürülmesi ve imar planındaki emsal değerlerin teknik olarak yeniden gözden geçirilmesinden yana olduğunu belirten Özer, bir ‘sağduyu masası’ oluşturulmasını teklif etti.