Anne Frank’ın günlüğü şimdi çizgi roman

Anne Frank’ın günlüğü önümüzdeki günlerde çizgi roman olarak yayınlanıyor. Anne Frank Vakfının hazırlattığı yeni eser, 40 farklı dilde hazırlandı.

Dünya
13 Eylül 2017 Çarşamba

Gelecek nesillerin de Holokost hakkında bilgi sahibi olmaya devam edebilmeleri için Anne Frank Vakfı, Amsterdam’lı genç kızın ünlü günlüğünü çizgi roman olarak yayınlamaya hazırlanıyor. 18 Eylül’de Fransa’da yayınlanacak olan 148 sayfalık ilk baskı, 40 dilde ve dünyanın birçok yerinde yayınlanacak. İsrailli David Polonsky tarafından grafikleri hazırlanan ve İsrailli yönetmen Ari Folman tarafından yazılan kitap Paris’te gazetecilere tanıtıldı.

Yapımcıların grafikli günlük olarak tanımladıkları çizgi roman genç kızın annesi ve kız kardeşi ile ilişkileri, hayalleri dahil, gerçeğe dayanan birçok renkli illüstrasyonlardan oluşuyor.

Bir sayfada Anne’ın gazeteci olmayı hayal ettiğini yazmasının üstüne, arkasında çerçevelenmiş gazetelerin ve kapağında kendi resminin olduğu yine çerçevelenmiş bir Life dergisi önünde bir masada oturan yaşlanmış bir Anne Frank illüstrasyonu görülüyor.

Paris’teki basın toplantısında, bir Holokost kurtulanının çocuğu olan yönetmen Ari Folman, ‘’Bir süre sonra korkarım ki dünyada bu vahşete tanıklık etmiş yaşayan kimse kalmayacak. Bunu anlatacak kimse olamayacak ve bütün bu yaşananlar bir efsane haline dönüşecek. Bunu engellemek ve gelecek nesillere koruyarak anlatmak için bir yol bulmamız gerekiyor” dedi. Bu proje ilk teklif edildiğinde hemen “hayır” cevabı veren Folman, daha sonra 95 yaşındaki annesi ile de konuşup projeye “evet” demiş. Folman, şimdi annesinin en büyük yaşam amaçlarından birinin Anne Frank ile ilgili yapacağı filmin ilk gösterimini görmek olduğunu belirtti.

1940 yılından beri, onaylanmış ve onaylanmamış birçok Anne Frank hikâyesi yayınlandı. Sadece Japonya’da bile bir sürü manga stili grafikli romanlar yayınlandı. Fakat bu yayınların hiçbiri Anne Frank Vakfı tarafından onaylanmamış ve Anne’ın günlüğünde yazdıkları ile örtüşen bir tarihsel gerçekliğe dayanmıyordu.