24 Şubat 2020 11:41

Yargı, Togo Kuleleri yanındaki ayrıcalıklı ranta dur dedi

Ankara 18. İdare Mahkemesi, Togo Kuleleri yanındaki alana ilişkin “Kamusal kullanımdan özel kullanıma geçiş sağlayacak” gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Görsel: Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi

Paylaş

Ankara 18. İdare Mahkemesi Togo Kulelerinin yanında Çevre Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü binasının olduğu alana ilişkin plan değişikliği hakkında “Kamusal kullanımdan özel kullanıma geçiş sağlayacak” gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Togo ikiz kuleleri ile kent suçu ve rant ilişkisi açığa çıkmıştır. Plan değişiklikleri en kısa zamanda iptal edilmelidir” dedi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Togo Kulelerinin yanında Çevre Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü binasının olduğu alanda hukuka, kamu yararına ve planlama esaslarına aykırı 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliğinin ve 1/5000 Ölçekli Nazım imar Planı Değişikliğinin yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle, Çevre Şehircilik Bakanlığına dava açmıştı. Ankara 18. İdare Mahkemesi, dava konusu işlemin hukuka aykırı olduğunu belirterek, dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden yürütülmesinin durdurulmasına karar verdi.

"KAMUSAL KULLANIMDAN ÖZEL KULLANIMA GEÇİŞ"

Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, mahkemenin gerekçesinde yer alan ticaret turizm kullanım kararına ilişkin, "Dava konusu imar plan değişiklikleri ile kamunun mülkiyetindeki dava konusu alanın, kamusal kullanımdan özel kullanıma geçişini sağlayacak bir düzenleme yaratacağından kamu yararına aykırı olduğu, sosyal ve altyapı standardının düşürüldüğü anlaşıldığından, dava konusu 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliğinde ve 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliğinde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır’ ifadeleri dikkat çekicidir” dedi.

PLAN DEĞİŞİKLİKLERİ ZENGİNLEŞME ARACI OLDU

Mahkeme kararında yer alan "Kamusal kullanımdan özel kullanıma geçiş sağlayacak" cümlesinin parsel bazlı ayrıcalıklı rantı ortaya koyduğunu belirten Candan, AKP’nin kenti bir rant aracı haline dönüştürdüğünü ve yerel yönetimlerdeki 25 yıllık iktidarını bu rant ilişkileri üzerinden sürdürdüğünü söyledi. Candan, “Togo ikiz kuleleri ile kent suçu ve rant ilişkisi açığa çıkmıştır. 2023 nazım imar planında 10 bin kez imar planı değişikliği yapıldı. Sürekli plan değişikliği ile ayrıcalıklı imar hakları tanınarak, plan değişiklikleri yeni zenginleşme aracı ve kamunun haklarının gasbı haline getirildi. Bu dava da yargıya taşıdıklarımızın sadece bir tanesidir. Mahkemenin verdiği yürütme durdurma kararı kamu yararı adına sevindiricidir. Plan değişiklikleri en kısa zamanda iptal edilmelidir” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Trump'ın Hindistan ziyareti ne anlama geliyor?

SONRAKİ HABER

İran Cumhurbaşkanı Ruhani: ABD yaptırımları koronavirüs gibi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...