Ankara'da suç duyurusu için adliye önüne gelen avukatlara biber gazı sıkıldı

"Savunma Mitingi"nin Valilik kararıyla engellenmesi üzerine suç duyurusunda bulunmak için Sıhhıye Adliyesine gelen avukatlara polis biber gazıyla müdahale etti.

03 Temmuz 2020 10:07
Son Güncellenme Tarihi: 03 Temmuz 2020 18:58
Paylaş

Baroların “Çoklu baro” yasa teklifine karşı Ankara’da düzenlemek istediği “Büyük Savunma Mitingi”nin Valilik tarafından pandemi bahanesiyle yasaklanmasının ardından binlerce avukat Ankara Adliyesi önünde toplandı. Meclise girmesine izin verilmediği için sabaha kadar nöbet tutan baro başkanlarının da katıldığı eylemde tansiyon yükseldi. Meclise yürümek isteyen avukatlara polis biber gazı sıktı.

Avukatlar, TBMM Adalet Komisyonu görüşmeleri bitene kadar adliye önünde bekleyeceklerini açıkladı.

"BU HUKUKSUZLUK MESLEĞİMİZE VE TÜM MESLEKTAŞLARIMIZA YÖNELMİŞTİR"

Baro başkanlarının Anıttepe’de yapacağı “Büyük Savunma Mitingi”nin Ankara Valiliği tarafından pandemi bahanesiyle yasaklanmasının ardından Ankara Barosu tarafından suç duyurusu için Sıhhıye Adliyesine çağrı yapıldı.

Ankara Barosundan yapılan açıklamada, hem eylem yasağı hem de Ankara’ya 300 metre kala şehre girişi engellenen baro başkanları anımsatılarak, “Bu hukuksuzluk mesleğimize ve tüm meslektaşlarımıza yönelmiştir. Suç duyurusuna imza vermek isteyen meslektaşlarımızı saat 15.00’te Ankara Sıhhıye Adliyesi’ne bekliyoruz” denildi.

Ankara Barosunun açıklaması

BİNLERCE AVUKAT ADLİYE ÖNÜNDE TOPLANDI

Çağrının ardından saat 15.00'de binlerce avuka Ankara Sıhhıye Adliyesi önünde toplandı. Polis baro başkanlarının suç duyurusunda bulunacağı eylem öncesinde adliye çevresini barikatlarla çevirdi. Gazetecilerin alana girişine burada da engel olmaya çalışan polis, avukatları kimlik kontrolü ile alana aldı.

Eylem, mitinge dönüştü. Meclise girmelerine izin verilmediği için Meclis kapısında sabahlayan baro başkanları da Ankara Adliyesi önünde gitti.

"BASKI REJİMİNİN SOPASINA BOYUN EĞMEYECEĞİZ"

“Baroma Dokunma”, “Savunma susmadı, susmayacak”, “Feyzioğlu istifa” sloganlarının atıldığı eylemde konuşan Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan, baskı rejiminin masasının altından çıkardığı sopaya hiçbir zaman boyun eğmeyeceklerini söyledi.

Sağkan, ”Güçlülerin bizi bölmek için gösterdiği sopaya karşı itirazımız, kalplerine saldığımız korkunun göstergesidir, onurumuzdur. Savunmadan hiç haz etmediniz, biliyoruz. Teslim alamadığınız baroları parçalayarak cübbelerimize düğme dikmeye çalışıyorsunuz. İstiyorsunuz ki herkes sussun bu karanlık böyle sürsün. Sizden öncekilere de söylemiştik. Bu projenin sahiplerinin ilk cümlesinin ‘Avukatımı istiyorum’olduğunu unutmayın. Tarih aydınlık ve umut için mücadele edenleri yazar” dedi.

“Barolar çok oldu diyorsunuz ya” diyen Sağkan, yargı bağımlı oldukça, insan hakları ayaklar altına alındıkça “çok olmaya” devam edeceklerini dile getirdi.

Sağkan, “Siz çocuk cinayetlerine, kadın cinayetlerine doğa talanına sessiz kaldıkça biz çok olmaya devam edeceğiz. Çünkü bu ülkede avukatlar var. Aydınlığı onlar temsil ediyor. Demokrasi adına ne varsa onlar temsil ediyor. Bizlere iyi bakınız. Teker teker saymakla bitireceğinizi düşündüğünüz avukatlar gökyüzü kadar büyük kararlılığı cübbelerinin altında taşıyorlar. Susmuyoruz, korkmuyoruz, biat etmiyoruz” diye konuştu.

PARİS BAROSUNDAN SAVUNMAYA DESTEK

Paris Barosundan Türkiye'deki avukatlara destek geldi.

Paris Barosu Başkanı Olivier Cousi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Paris avukatları olarak, Türkiye’de savunmayı savunan ve bugün Ankara’daki Türkiye Meclisi’nin önünde tehdit ve baskılara maruz kalan meslektaşlarımızla dayanışıyor, saygı ve takdirimizi ifade ediyoruz" dedi.

SAVUNMAYA BİBER GAZI!

Konuşmanın ardından sloganlarla Meclise yürümek isteyen avukatlar ile polis arasından gerginlik yaşandı. "Dağılın" anonsu yapan polis, ardından kitleye biber gazı sıktı. Müdahale sırasında bazı avukatlar gözaltına alındı.

Tansiyonun yükseldiği adliye önünde avukatlar "Biz meclise yürümeden bu yasayı geçiremezler" diyerek dağılmazken, polis pandemi gerekçesiyle dağılmaları yönünde anonslar yaptı.

ANKARA EMNİYETİ AVUKATLARDAN ŞİKAYETÇİ OLACAK

Ankara Emniyet Müdürlüğü, Ankara Adliyesi önünde polise saldırıda bulunduğu ileri sürülen avukatlar hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

Ankara Emniyet Müdürlüğünün Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Görevlilerimize saldırıda bulunan avukatlar hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" denildi.

Avukatların oyurma eylemi ve bekleyişi sürüyor.

Öte yandan TRT Haber'in adliye önüne gelmesi üzerine avukatlar "TRT Haber bizi de gör" dedi ve kanalı alkışlarla protesto etti.

Adliye önüne gelen bir kadının "Size desteğe geldim" demesi alkışlarla karşılandı. Adana Barosu Başkanı Veli Küçük, kadının elini öperek teşekkür etti.

AVUKATLAR YOL HARİTASI BELİRLEMEK İÇİN FORUM DÜZENLİYOR

Baro başkanları yaptıkları görüşmeden sonra avukatların adliyeden Ankara Barosu Eğitim Merkezine yürümesi, ardından geldikleri şehirlere dönmesi kararı aldı. Ancak avukatlar itiraz ederek yürümek için Ankara'ya geldiklerini aksi takdirde adliye önünden ayrılmak istemediklerini söylediler. Avukatlar sırayla söz alarak neden beklemek istediklerini anlattılar.

Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan, Ankara Adalet Sarayı önünde bekleyen avukatlarla son durumu paylaştı, yürüyüş talebini baro başkanlarının görüşeceğini belirtti.

İstanbul Barosu üyesi Seher Eriş: Bu sadece avukatların sorunu değil. Bu toplumsal bir sorun. Bugün herkese çağrı yapmalıyız, herkesi buraya davet etmeliyiz.

Adana Barosu üyesi Avukat Tugay Bek, "Biz yola çıkarken baroları 'çoklu baro' yasasıyla birlikte yandaş barolar haline getirme girişimine karşı bir direniş başlattık. Fakat gelinen noktada avukatlar artık sadece çoklu baro girişimine karşı burada değil. Mecliste bir sonraki adım olarak sosyal medyanın karartılması, kıdem tazminatının fona devredilmesi vardır. Biz avukatlar şu an böyle bir mücadelenin öncüsü durumundayız. Baro başkanları şu an Meclis önünde nöbettedir ancak yeterli değil. Tüm sendika ve odaları ziyaret ederek destek istemelerini talep ediyoruz. Ankara'daki tüm meslektaşlarımıza, emekçilere gelmeleri için çağrıda bulunalım. Ayrıca geçen hafta yaptığımız gibi tüm kentlerde adliyeleri eylem alanına çevirelim. Avukatların başlattığı direniş tüm kentlere yayılabilir" dedi.

EMEP'TEN AVUKATLARA DESTEK ZİYARETİ

Emek Partisi Ankara İl Başkanı Fikret Aslan da adliye önünde bekleyen avukatlara destek ziyaretinde bulundu. Evrensel'e konuşan Aslan, baro başkanlarına dönük engellemelere tepki gösterdi. Avukatlara görüşlerini sunma imkanı verilmediğine dikkat çeken Aslan, valiliğin mitinge ilişkin yasaklama kararının ifade özgürlüğünün engellenmesi anlamına geldiğini söyledi.

(Ankara/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Usta Oyuncu Kemal Sunal mezarı başında anıldı

SONRAKİ HABER

"Çoklu baro" maddesi komisyonda kabul edildi; görüşmeler üçüncü gününde sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...