Avukatlar üzerinden bütün ülkeye gözdağı verilmeye çalışıldığını ifade eden Sağkan, ‘Hukuka ihtiyacı olan herkesin avukatı olacağız. Meslektaşlarımıza yalnız olmadıklarını hissettireceğiz’ diyor

Ankara Barosu’nun yeni Başkanı Erinç Sağkan BirGün’e konuştu: Adalete muhtaç yüreklerin sesi olacağız

HÜSEYİN ŞİMŞEK huseyinsimsek@birgun.net @simsekhuseyinn

Ankara Barosu'nun pazar günkü 65’inci Olağan Genel Kurulu'nda 7 bin 227 oy alarak yeni başkan saçılan Demokratik Sol Avukatlar Grubu’nun adayı Erinç Sağkan, yargının mevcut durumu ve yeni dönemde Baro’nun hedeflerine ilişkin BirGün’e değerlendirmelerde bulundu. Yargının ‘devlet politikası ile’ niteliksizleştirildiğini söyleyen Sağkan, “Tüm amacımız savunma mesleğini korumakla beraber, demokratik hukuk devleti ilkelerinin tamamen işlerlik kazanması için çalışmak olacak” dedi.

Av. Sağkan, devlet politikası ile mesleğin itibarsızlaştırıldığını ve yargının niteliksizleştirildiğini ifade ederek “Yeni dönemde bu itibarı ve niteliği geri kazanmak için çalışacağım” dedi.

Avukatlar bastırılıyor
Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, BirGün’e önümüzdeki dönemde baro adına yapacaklarını anlattı. Adalet sisteminin fiili olarak yok edilmek istendiğinin altını çizen Sağkan, “Yok edilmeye yüz tutan adalet sisteminin günah keçisi olarak avukatlar yani savunma gösterilmektedir. Hal böyleyken, adaletin tekrar yörüngesine döndürülmesi için çalışan avukatlar hedef gösterilmekte, tutuklanmakta ve böylelikle bastırılmaya çalışılmaktadır. Ancak savunmanın bastırılması demek adaletin bir ayağının işlevsizleştirilmesi demektir” dedi.

Avukatlar yalnız değil
Avukatlar üzerinden tüm ülkeye gözdağı verilmeye çalışıldığını ifade eden Sağkan, “Savunma mesleğini yerine getiren meslektaşlarımıza mesleklerini icra ederken hiçbir istisna kabul edilmeksizin yalnız olmadıklarını hissettirmek öncelikli görevimizdir. Tüm amacımız savunma mesleğini korumakla beraber, demokratik hukuk devleti ilkelerinin tamamen işlerlik kazanması için çalışmak olacaktır” diye konuştu.

İnsan hakları için çalışacağız
Yeni dönemde baronun üzerine düşen görevi fazlası ile yerine getireceğini anlatan Sağkan, “Baromuz mesleğimizin ve meslektaşlarımızın korunması için her türlü girişimde bulunan bir meslek kuruluşu olmanın yanında Avukatlık Kanunu’nun verdiği yetkilerle hukukun üstünlüğünün sağlanması, insan haklarını savunmak ve korumak konusunda fiilen çalışacaktır” dedi.

Demokratik hukuk devletinin tüm mekanizmaları ile çalışması için çaba sarf edeceklerini de ifade eden Sağkan, “Adalet için mücadele etmeye devam edeceğiz. Meslektaşlarımızın çalışma koşulları, adliye binalarının fiziki yetersizliği konusunda gerekli girişimlerin yapılması ve sonuca ulaştırılması, mesleğimizin itibarının gerektiği konuma ulaştırılması konularında yetkili isimlerle çalışmalar yapacağız” şeklinde konuştu.

Ülkede “adalete muhtaç” kesimin sayısının her geçen gün arttığının altını çizen Sağkan, şunları söyledi:
“Tabi ki adalete muhtaç sayısız yüreğin sesi olacağız. Toplumsal önemdeki davaları eskiden olduğu gibi takip etmeye devam edeceğiz. Hukuka ihtiyacı olan herkesin avukatı olacağız. Hukuk için, hukuk adına yılmadan vazgeçmeden çalışacağız.”