Cumartesi, Nisan 27, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenel“ANIZ YAKMAK TOPRAĞIN KİMYASINI BOZUYOR”

“ANIZ YAKMAK TOPRAĞIN KİMYASINI BOZUYOR”

Ziraat Mühendisleri Odası Hatay Şube Başkanı Ahmet Sever, toprağı kolay işlemek ve yabancı ot tohumlarının ortadan kaldırılması amacıyla anız yakılmasının, topraklara büyük zarar verdiğini belirtti.
Sever, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Hiçbir üreticimiz anız yakarak toprağın ve diğer canlıların canını yakmasını istemez ancak anız yakma işlemini toprak işlemedeki masraflar nedeniyle istemeyerekte olsa yakmaktadır. Hasat sonrası tarlada kalan kök ve sapların yakılarak yok edilmesi yöntemine asla başvurulmaması ülkemiz ve çiftçilerimizin menfaatine olacaktır.
Çünkü Toprak verimliliğine uzun vadede ciddi zarar veren anız yakma verimli tarım alanlarının azalmasına, toprak içinde bulunan yararlı mikroorganizma ve besin elementlerinin geri dönüşümsüz olarak kaybedilmesine neden oluyor. Ayrıca tarım arazilerinde sürdürülebilir verimliliğini kaybetmesinin de en önemli nedenleri arasında yer alıyor. Üzerinde tarım yaptığımız, bizi besleyen, doyuran toprak, on binlerce yılda oluşmuş canlı bir varlıktır. Bir gramında çoğunlukla dünyadaki insan nüfusundan daha fazla, bakteri, mantar, aktinomiyetes, alg ve benzeri canlı barındırmaktadır. Bu nedenle de biz canlılar gibi nefes alır, nefes verir; diğer deyişle solunum yapar. Çiftçilerimiz toprağı işlerken bir koku çıktığında bilsinler ki bu toprak kokusunu bu mikroorganizmalar tarafından çıkarılmaktadır. Toprağa can katan, canlılık veren bu mikroorganizmaların yaşam kaynağının, toprağa çeşitli yollarla ve büyük masraflarla verilen ya da ulaşan organik bileşikler olduğunu unutmamak gerekir. Anız yakmanın doğrudan ve dolaylı etkilerinin bunlarla da sınırlı kalmadığı Doğal dengeyi bozan anız yakma birçok canlının beslenme, barınma ve korunma ortamını da yok etmektedir. Toprakla birlikte birçok canlının da önemli derecede zarar görmesine, yok olmasına neden olur. Oysa toprakta bulunup gözle görülmeyen bu canlıların faaliyetleri sonucunda organik madde parçalanır, ayrışır ve humus dediğimiz şekle dönüşür. Bu da tarımsal üretimde verimliliğin artmasını sağlayan toprakta bitkiler tarafında bitki besin maddelerin mübadelesini sağlayarak verim artışının temel faktörünü oluşturmaktadır. Bir sonraki ekime kadar geçen sürede anız sapları zaten kendiliğinden çürüyerek toprağa karışmaktadır. Verimliliği düşen topraktan daha iyi ürün almak isteyen üreticilerimiz, daha fazla toprak işleme ve kimyasal kullanma yollarına başvurmak zorunda kalmaktadır. Dolayısı ile anız yakma hem üreticinin ekonomisine hem de çevreye zarar veriyor, hava kirliliğine neden oluyor.
Yetkili kurum ve kuruluşları Anız yakma konusunda çiftçilerimizi eğitmeye ve anızın organik maddenin temelini oluşturduğuna inandırmaya buna rağmen anız yakanların yasa gereği cezai işlemlere tabi olacakları konularında uyarmaya ve denetlemelerini yapmalarını bekliyoruz.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER