Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dün bu konuya girdim ve Anıtkabir’in mimari yapısındaki bazı oranlarıngizemli boyutlarını yazdım. Bugün de konuya bazı ilaveler yapıyorum.

        -Anıtkabir inşaatının temel atma töreni 1944 yılında yapılmıştır. Bu nedenle mozolenin büyük sütunlarınınyüksekliği 19.44 metre olarak belirlenmiştir.

        -Atatürk’ün boyu 1.73 metredir. Bunu 19.44 ile çarptığımızda bize 33 metre olan bayrak direğinin yüksekliğini vermektedir.

        -Aslanlı yolda 12 sağda 12 de solda aslan heykeli vardır. Bu 24 heykel 24 Oğuz boyunu temsil etmektedir.

        -Aslanlı yolda aslanlar arası mesafe 28.60 metredir. Bu bölümünalanı ise 366 metrekaredir. Bu sayı da Güneş Takvimi'nde yaşadığımız dört yılda meydana gelen bir artık yıl olan sayıdır.

        -Aslanlı yol bitiminde tören meydanına ulaşılmaktadır. Tören meydanı TBMM ve Ankara Kalesi'nin kesiştiği aks üzerindedir. TBMM genel kurulunun mozoleye uzaklığı 1920 metredir. 1920 aynı zamanda TBMM’nin kuruluş tarihidir.

        -Aslanlı yola yüksekliği 4 metre olan 26 basamaklı bir merdiven ile çıkılmaktadır. 26 sayısı sembolik olarak 26 Ağustos'taki büyük taarruzaithaf edilmiştir.

        -26 basamaklı merdiven 14 ve 12 basamak şeklinde bir sahanlıkla iki bölüme ayrılmıştır. Merdivenlerden sonraki 5 basamak ise 26 Ağustos'tan 5 gün sonra Yunan ordusunun bozguna uğradığını simgeler.

        Diğer Yazılar