21 Ocak 2017 00:08

Meclis tekme, tokat ve ‘gizlilik’le Başkanlığa ‘Evet’ dedi

'Başkanlık sistemi'ni öngören 18 maddenin tamamı Meclis’ten geçti. Erdoğan'ın onayı sonrası referanduma gidilecek.

Paylaş

AKP ile MHP'nin uzlaşısıyla hazırlanan Başkanlık anayasasına meclis 339 oyla 'Evet' dedi. 

Meclis, anayasa mesaisini bitirdi. Başkanlık Sistemini öngören 18 maddelik anayasa değişiklik teklifinin tamamı referandum için gerekli olan 330 sınırını geçti. 2 tur halinde yapılan oylamaların sonunda 18 madde tek tek oylanarak kabul edildi. Maddelerinin kabul edilmesinden sonra teklifin tümü üzerinde yapılan oylamada 339 kabul oyu ve 142 red oyu çıktı. Ayrıca 5 oy boş çıktı, 2 oy ise geçersiz sayıldı. Böylelikle teklif için referandum yolu açılmış oldu. Erdoğan'ın teklifi onaylaması durumunda referanduma gidilecek. 

Başkanlık Sistemini öngören anayasa değişikliği oylamalarına 'gizli oy' tartışmaları ve saldırılar damgasını vurmuştu.

TBMM'de oy verme işleminin tamamlanmasının ardından Başbakan Binali Yıldırım kürsüye geldi. CHP ve HDP'liler salonu terk ederken Yıldırım, teşekkür konuşması yaptı.

Yıldırım'ın konuşması şöyle: "Bugün burada bir anayasa değişikliği yapmadık. Bir anayasa değişikliği teklifi yaptık. Anayasayı değiştirecek olan aziz Türk milletidir. Biz üzerimize düşen görevi yaptık, asıl görevi milletimize arz ediyoruz. Şimdi söz milletindir, yetki milletindir, karar milletindir, mühür milletin elindedir. Halkımız son sözü söyleyecek, son kararı verecektir. Türk milleti, cumhuriyetin kazanımlarına aşık bir millettir. Bu milletin ferdi olmak hepimiz için onur ve gururdur. Bu yüce millet 23 Nisan 1920’de meclisi ilan etti, 29 Ekim 1923’te cumhuriyeti ilan etti, sahip çıktı ve bugünlere getirdi. Millet sandık her önüne geldiğinde, istisnasız olarak en doğru kararı verdi. Millet bu anayasa değişikliği konusunda da en doğru kararı verecektir. Milletin vereceği karar en isabetli karar olacaktır. Millet her şeyin en iyisini bilendir. Mecliste oylama sırasında çalışan, hizmet veren herkese teşekkür ediyorum. En büyük teşekkür yüce Türk milletinedir. Artık karar milletimizindir, milletin verdiği karar başımız gözümüz üzerinedir. Bu anayasa değişikliğinin Türkiye'nin aydınlık yarınları için uğurlu olmasını diliyorum.”

CHP grubu oylamanın ardından basın toplantısı düzenledi. Burada konuşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise; sokak sokak gezerek teklifin yanlışlıklarını halka anlatacaklarını ifade etti. Bugünü parlamentonun kendi tarihine ihanet günü olarak niteledi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Saray’da hazırlandı, AYM’dekilerle görüşüldü

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu: 21 Ocak parlamentonun tarihine ihanet günüdür

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa