1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git

Anayasa değişiklik teklifinde 5 madde daha kabul edildi

15 Ocak 2017

TBMM Genel Kurulu'ndaki anayasa değişiklik teklifi görüşmelerinin dünkü oturumunda 5 madde daha kabul edildi. Değişiklik teklifinin 12,13,14,15,16'ıncı maddelerinin görüşülüp oylandığı anayasa mesaisi 16 saat sürdü.

https://p.dw.com/p/2Vp5k
Türkei Abstimmung Aufhebung der Immunität von Parlamentariern
Fotoğraf: Reuters/U. Bektas

TBMM Genel Kurulu'ndaki anayasa değişiklik teklifi görüşmelerinin dünkü oturumunda 5 madde daha kabul edildi. Değişiklik teklifinin 12, 13, 14, 15, 16’ıncı maddelerinin görüşülüp oylandığı anayasa mesaisi 16 saat sürdü.

Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi'nin mutabakatıyla verilen anayasa değişiklik teklifinin 12.13.14.15. ve 16'ıncı maddeleri dün akşamki oylamalarda kabul edildi.

Meclis Başkan Vekili Ahmet Aydın, Meclis genel kurulunu kalan 2 maddeyi bugün Türkiye saati ile 16.00'da görüşmek üzere bu sabah kapattı.

Son olarak Meclis Genel Kurulundaki anayasa değişiklik teklifinin 16’nci maddesinin gizli oylamasına 482 milletvekili katıldı. Oylamada 341 kabul, 134 ret oyu kullanıldı, 3 oy çekimser, 1 oy boş çıktı, 3 oy geçersiz sayıldı.

16'ıncı maddeye göre, disiplin mahkemeleri dışında askeri mahkemeler kurulamayacak. Ancak savaş halinde askerlerin görevleriyle ilgili işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevli askeri mahkemeler kurulabilecek. 

Bütçe kanunu ve kesin hesaba ilişkin hükümlerin değiştirildiği Anayasa değişiklik teklifinin 15’inci maddesi de 341 oyla kabul edildi. Oylamaya 483 milletvekili katıldı. Oylamada 341 kabul, 134 ret oyu kullanıldı, 1 oy çekimser, 5 oy boş çıktı, 2 oy geçersiz sayıldı.

Anayasa değişiklik teklifine göre, Cumhurbaşkanı bütçe teklifini yeni yıldan en az 75 gün önce Meclise sunacak. Plan ve Bütçe Komisyonunda 55 gün içinde kabul edilecek. Ardından genel kurulda görüşülerek yürürlüğe girecek. Yılbaşına kadar bütçe kanunu çıkarılamazsa geçici bütçe çıkarılacak. Bu da olmaz ise bir önceki yılın bütçesi yeniden değerleme oranına göre artırılarak uygulanacak.

HSYK'nın yapısında değişiklik

Anayasa değişikliği teklifinde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısında değişiklik öngören 14'ncü maddesinin oylamasına 483 milletvekili katıldı. Değişiklik maddesi 341 kabul, 137 ret, 1 çekimser, 5 boş, 2 geçersiz oyla kabul edildi. Değişiklik HSYK üyesi sayısının 13'e çıkarılmasını öngörüyor.

Anayasa değişikliği teklifinde Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısını düşüren 13'üncü madde de, 343 oyla kabul edildi. 482 milletvekilinin oy kullandığı oylamanın sonucunda 343 kabul, 133 ret, 1 çekimser, 3 boş, 2 geçersiz oy çıktı.

Askeri yargıdan gelen üyelerin çıkarılmasıyla Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısı 15'e düşecek. Askeri yargının kaldırıldığı 13'üncü madde şu şekilde:

"Disiplin mahkemeleri dışında askeri mahkemeler kurulamaz. Ancak savaş halinde, asker kişilerin görevleriyle ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevli askeri mahkemeler kurulabilir.”

Anayasa değişikliği teklifinin Cumhurbaşkanının OHAL yetkisini düzenleyen 12'nci maddesi de 344 kabul, 133 ret, 2 boş, 3 geçersiz oyla kabul edildi.

Cumhurbaşkanının OHAL yetkisini düzenleyen 12'nci maddeye göre; OHAL' de kararnamelere Meclis onayı süresi bir aydan üç aya çıkarıldı. OHAL gerekçelerine seferberlik hali eklendi. OHAL ilan eden cumhurbaşkanı, temel haklar ve siyasi haklar konularında da sınırlayıcı kararname çıkarma yetkisine sahip olacak.

© Deutsche Welle Türkçe

DW/DHA/MK/SSB