Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Anastasiadis toplantıyı terk etti mi? İşte son krize dair en net açıklama!

Kuzey Kıbrıs sözcüsü Burcu, 'Anastasiadis, BM Kıbrıs Özel Danışmanı Eide'ye adeta fırça attı. toplantıyı terk etti. Biz de daha fazla kalmak istemedik' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-20 14:23:51

Anastasiadis toplantıyı terk etti mi? İşte son krize dair en net açıklama!

TİMETURK | HABER MERKEZİ

BRT'de yayınlanan 'Haber Toplantısı' programına konuk olan Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, son krize ilişkin açıklamalarda bulundu.

Burcu, "Rum Lider Anastasiadis, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'ye yüksek bir sesle bağırarak adeta fırça attı. Yüksek bir sesle bağırarak 'benim sizinle konuşacak hiçbir şeyim yok' diyerek kapıyı vurup çıktı. Sayın Anastasiadis toplantıyı terk etti, biz de bu davranış üzerine orada daha fazla kalmak istemediğimiz için binayı terk ettik" dedi.

"Son liderler toplantısında Sayın Anastasiadis sözcüsünün iddia ettiği gibi ara istemedi ve kapıyı çarpıp çıkıp gitti" diyen Burcu, Başkanlık sisteminin uygulandığı Kıbrıs Cumhuriyeti'nde Rum liderin somut adım atarak Enosis ile ilgili son meclis kararının geri alınması için girişim yapması ve yürütmenin başı olarak da idari karar alıp uygulaması gerektiğini dile getirerek "Bu tavır ve adım henüz ortada yok" dedi.

Burcu, bu aşamada Rum Meclisi'nin aldığı kararın süreci ciddi şekilde zedelediğini söyledi.

"ENOSİS KARARI BİR HATALAR ZİNCİRİ"

Burcu, "Bu bir hatalar zinciridir. Bu kararı hafife almak kabul edilebilir değildir. Rum sözcünün açıklamaları meselenin özünü gözden kaçırıyor. Meselenin esası, Rum Meclisi'nin Enosis plesibitinin okullarda kutsanmasıdır. Son liderler toplantısına ilişkin kamuoyuna aktardıkları bilgiler gerçeğin kendisi değildir. Gerçeğin çarpıtılması, zaten sıkıntılı olan güven ortamını daha da zedelemiştir" dedi.

Enosis referandumu, Başpiskopos Makarios'un 1950 yılında göreve gelmesinin ardından yapılmış, Kıbrıslı Rumların yüzde 96'sı Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanmasına destek vermişti.

Aşırı sağcı/ırkçı ELAM (Ulusal Halk Cephesi) tarafından önerilen, "1950 Enosis referandumunun Rum okullarında kutlanması" kararı Rum Meclisi'nce 10 Şubat'ta kabul edilmişti.

NE OLMUŞTU?

Kuzey Kıbrıs Türk Yönetimi Mustafa Akıncı, kendi şikayetlerini anlattığını, Anastasiadis'in kendisini dinlediğini, getirdiği dosyaları masaya bırakıp, "Söyleyecek bir şey yok!" diyerek kapıyı çarpıp çıktığını söyledi.

Rum lider Nikos Anastasiadis "Biraz ara istedim. Döndüğümde Akıncı gitmişti" dedi.

BM Kıbrıs özel temsilcisi Espen Barth Eide, "Görüşmeyi Akıncı terk etti. iki lider haftaya tekrar görüşecek" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım ise durumu şöyle değerlendirmişti:

"Kıbrıs'taki durum haberlere 'kriz' şeklinde yansımış. Sonrasında Anastasias, 'Ben sigara içmeye çıktım' dedi."

 

Haber Ara