ANAR'dan Son Durum Anketi!

ANAR Araştırma'nın yaptığı son ankete göre, koronavirüs salgını dışında ülkenin en büyük sorunu 77.6'sı 'ekonomi' olduğunu söyledi... Hükümetin koronavirüsle mücadelesine ise çok büyük destek çıktı...

  1. Ankara Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin(ANAR) koronavirüs salgınıyla ilgili açıkladığı son ankete göre, vatandaşlar koronavirüs salgını dışında ülkedeki en büyük sorunu ekonomi olarak görüyor. ANAR'ın "Covid 19 Salgını Kamuoyu Algı ve Tutum Araştırması" başlıklı anketi 9-18 Mayıs tarihleri arasında, 26 ilde yaşayan 2 bin 43 kişiyle "CATI" (Bilgisayar Destekli Telefonla Anket) yöntemi ile yapıldı. Yaş, cinsiyet, lokasyon ve parti tercihi kotalarının uygulandığı araştırma, seçmen yaşı olan 18 ve üzeri yaş grupları ile gerçekleştirildi. İşte o anketten çarpıcı sonuçlar...

    Ankara Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin(ANAR) koronavirüs salgınıyla ilgili açıkladığı son ankete göre, vatandaşlar koronavirüs salgını dışında ülkedeki en büyük sorunu ekonomi olarak görüyor. ANAR'ın "Covid 19 Salgını Kamuoyu Algı ve Tutum Araştırması" başlıklı anketi 9-18 Mayıs tarihleri arasında, 26 ilde yaşayan 2 bin 43 kişiyle "CATI" (Bilgisayar Destekli Telefonla Anket) yöntemi ile yapıldı. Yaş, cinsiyet, lokasyon ve parti tercihi kotalarının uygulandığı araştırma, seçmen yaşı olan 18 ve üzeri yaş grupları ile gerçekleştirildi. İşte o anketten çarpıcı sonuçlar...

  2. En büyük sorun ekonomi  <br>  ANAR Araştırma Şirketi'nin korona virüs salgınıyla ilgili açıkladığı son anket sonuçlarında, vatandaşların koronavirüs salgını dışında ülkedeki en büyük sorunu ekonomi olarak gördükleri ortaya çıktı. Katılımcıların yüzde 77,6'sı "Size göre Koronavirüs salgını dışında ülkemizin en önemli sorunu nedir?" sorusuna "ekonomi" yanıtını verdi. İkinci sırada yüzde 3,7 oranıyla "terör/güvenlik", üçüncü sırada yüzde 2,7 oranıyla "hükûmet/yönetim" cevabı verildi.

    En büyük sorun ekonomi
    ANAR Araştırma Şirketi'nin korona virüs salgınıyla ilgili açıkladığı son anket sonuçlarında, vatandaşların koronavirüs salgını dışında ülkedeki en büyük sorunu ekonomi olarak gördükleri ortaya çıktı. Katılımcıların yüzde 77,6'sı "Size göre Koronavirüs salgını dışında ülkemizin en önemli sorunu nedir?" sorusuna "ekonomi" yanıtını verdi. İkinci sırada yüzde 3,7 oranıyla "terör/güvenlik", üçüncü sırada yüzde 2,7 oranıyla "hükûmet/yönetim" cevabı verildi.

  3. Şubat'a göre 7 puan yükseldi    <br>Şubat 2020'deki araştırmada, salgın öncesinde ülkenin en önemli sorunu "ekonomi" diyenlerin oranının yüzde 70,2 olduğu belirtildi.Bu sonuçlara göre "en büyük sorun ekonomi" diyenlerin oranı 2 ayda 7 puan artmış görünüyor...

    Şubat'a göre 7 puan yükseldi
    Şubat 2020'deki araştırmada, salgın öncesinde ülkenin en önemli sorunu "ekonomi" diyenlerin oranının yüzde 70,2 olduğu belirtildi.Bu sonuçlara göre "en büyük sorun ekonomi" diyenlerin oranı 2 ayda 7 puan artmış görünüyor...

  4. "Korona Virüs Salgınına karşı kişisel tedbirlere ne kadar dikkat ediyorsunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 50,3'ü salgına karşı kişisel tedbirlere "çok dikkat ediyorum", yüzde 46,4 ise "dikkat ediyorum" cevabını verdi.

    "Korona Virüs Salgınına karşı kişisel tedbirlere ne kadar dikkat ediyorsunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 50,3'ü salgına karşı kişisel tedbirlere "çok dikkat ediyorum", yüzde 46,4 ise "dikkat ediyorum" cevabını verdi.

  5. En fazla alınan tedbir maske kullanmak  <br>  "Korona Virüs Salgınından korunmak için en sık ne tür tedbirler uyguluyorsunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 75,6 maske kullandığı cevabını verirken, tedbir olarak ellerini sabunla yıkadıklarını söyleyenlerin oranı ise yüzde 51,8 oldu.

    En fazla alınan tedbir maske kullanmak
    "Korona Virüs Salgınından korunmak için en sık ne tür tedbirler uyguluyorsunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 75,6 maske kullandığı cevabını verirken, tedbir olarak ellerini sabunla yıkadıklarını söyleyenlerin oranı ise yüzde 51,8 oldu.

  6. Gelirim azaldı diyenlerin oranı yüzde 50.5<br>    "Yaşadığımız Korona Virüsü Salgınının sizi nasıl etkiledi?" sorusuna katılımcıların yüzde 50,5'i "gelirim azaldı", yüzde 36,2'si "borçlarım arttı" cevabını verirken yüzde 14,9'u ise "işimi kaybettim" cevabını verdi. "Hiçbir şekilde etkilenmedim" diyenlerin oranı ise yüze 12 olarak kaydedildi.

    Gelirim azaldı diyenlerin oranı yüzde 50.5
    "Yaşadığımız Korona Virüsü Salgınının sizi nasıl etkiledi?" sorusuna katılımcıların yüzde 50,5'i "gelirim azaldı", yüzde 36,2'si "borçlarım arttı" cevabını verirken yüzde 14,9'u ise "işimi kaybettim" cevabını verdi. "Hiçbir şekilde etkilenmedim" diyenlerin oranı ise yüze 12 olarak kaydedildi.

  7. En büyük destek hangi önlemlere verildi?<br>    Ankete katılanlara sorulan, "Cumhurbaşkanlığı ve hükûmetin Koronavirüs salgınına yönelik uygulamalarını ne ölçüde başarılı buluyorsunuz?" sorusuna cevap olarak vatandaşlar, uygulamaları değerlendirdi. Katılımcıların yüzde 90,7'si "toplu faaliyetlerin kısıtlanması"nı en başarılı uygulama olarak gördü. İkinci sırada yüzde 87,9 ile "iller arası seyahat yasakları", üçüncü sırada ise yüzde 86,7 ile "65 yaş ve üstü vatandaşların sokağa çıkma yasağı" sıralandı.

    En büyük destek hangi önlemlere verildi?
    Ankete katılanlara sorulan, "Cumhurbaşkanlığı ve hükûmetin Koronavirüs salgınına yönelik uygulamalarını ne ölçüde başarılı buluyorsunuz?" sorusuna cevap olarak vatandaşlar, uygulamaları değerlendirdi. Katılımcıların yüzde 90,7'si "toplu faaliyetlerin kısıtlanması"nı en başarılı uygulama olarak gördü. İkinci sırada yüzde 87,9 ile "iller arası seyahat yasakları", üçüncü sırada ise yüzde 86,7 ile "65 yaş ve üstü vatandaşların sokağa çıkma yasağı" sıralandı.

  8. Hükümetin başarı puanı 73.7  <br>  Yapılan araştırmada verilen cevaplara göre, hükûmetin salgına yönelik başarı puanı, 100 üzerinden 73,7 olarak hesaplandı.

    Hükümetin başarı puanı 73.7
    Yapılan araştırmada verilen cevaplara göre, hükûmetin salgına yönelik başarı puanı, 100 üzerinden 73,7 olarak hesaplandı.

  9. CHP ve İYİ Partililerden büyük destek  <br>  Parti Tercihlerine Göre Hükümetin Salgına Yönelik Politikalarının Başarısı ölçümünde de AK Parti ve MHP'liler dışında CHP ve İYİ Partililerin çok büyük bir oranı hükümetin aldığı önlemleri başarılı buldu...

    CHP ve İYİ Partililerden büyük destek
    Parti Tercihlerine Göre Hükümetin Salgına Yönelik Politikalarının Başarısı ölçümünde de AK Parti ve MHP'liler dışında CHP ve İYİ Partililerin çok büyük bir oranı hükümetin aldığı önlemleri başarılı buldu...

  10. Kurumlara ve devlete güveniyorum  <br>  Gelecekle ilgili beklentilerine dair sorulan sorulara katılımcılar, "kurumlara ve devlete güveniyorum" diyenlerin oranı yüzde 67,6 oldu. "Umutluyum" ifadesine katılanların oranı yüzde 67,4, "kaygılı ve endişeliyim" ifadesine katılanların oranı ise yüzde 43,3 olarak gerçekleşti.

    Kurumlara ve devlete güveniyorum
    Gelecekle ilgili beklentilerine dair sorulan sorulara katılımcılar, "kurumlara ve devlete güveniyorum" diyenlerin oranı yüzde 67,6 oldu. "Umutluyum" ifadesine katılanların oranı yüzde 67,4, "kaygılı ve endişeliyim" ifadesine katılanların oranı ise yüzde 43,3 olarak gerçekleşti.

  11. Normale dönüş en az 1 yıl sürer  <br>  Vatandaşların Yüzde 37.5'i koronavirüs salgını sebebiyle normale dönüşün bir yıldan fazla sürmesini bekliyor. "Salgın sonrası ülkemizde ne kadar sürede her şey normale döner?" sorusuna, katılımcıların yüzde 37,5'i "bir yıldan fazla" cevabını verirken, yüzde 15,9 oranında "0-3 ay", yüzde 14,2 oranında ise "4-6 ay" yanıtı geldi.

    Normale dönüş en az 1 yıl sürer
    Vatandaşların Yüzde 37.5'i koronavirüs salgını sebebiyle normale dönüşün bir yıldan fazla sürmesini bekliyor. "Salgın sonrası ülkemizde ne kadar sürede her şey normale döner?" sorusuna, katılımcıların yüzde 37,5'i "bir yıldan fazla" cevabını verirken, yüzde 15,9 oranında "0-3 ay", yüzde 14,2 oranında ise "4-6 ay" yanıtı geldi.