"Anadolulu gençlerle irtibat kurmak istiyoruz"

RUMVADER ve Boyacıköy Surp Yerits Mangans Ermeni Kilisesi Vakfı’nın Gayrimüslim azınlık gençlerin sivil toplum ve savunuculuk, yaygın eğitim ve AB projeleri konusundaki kapasitelerini arttırmak üzere düzenleyeceği eğitim kampı için başvurular tamamlandı. 24 - 27 Temmuz 2017 tarihleri arasında İstanbul Heybeliada`daki Aya Triada Manastırı’nda düzenlenecek olan ‘Yanyana Ortak Bir Gelecek’ kampının ayrıntılarını, proje sorumlusu Yeniköy Panayia Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı Başkanı Laki Vingas’la konuştuk.

Kültürel Mirası Koruma Derneği (KMKD), İstanbul Süryani Vakfı, İmroz Eğitim ve Kültür Derneği, Şalom Gazetesi, Malatyalı Ermeniler Derneği HAYDER ve Antakya Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı’nın da ortak olduğu projenin, bir Rum derneği çatısı altında yürütülse de uygulamada çok kültürlü bir yapıya sahip olduğunu ifade eden Laki Vingas, eğitim kampını ‘proje içinde proje’ olarak nitelendirdi:

“Projenin çıkış noktası bir Rum vakfı olduğu halde uygulamada çok kültürlü bir yapı oluşturduk. Proje kapsamında RUMVADER Üyesi ve Temsilcisi Yani Paisios, Surp Yerits Mangans Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Nazaret Özsahakyan, Süryani toplumundan aktivist Özcan Geçer, gazeteci Burcu Karakaş, akademisyen Prof. Dr. Elçin Macar, Şalom Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas, Kültürel Mirası Koruma Derneği Başkanı Prof. Dr. Eva Şarlak, halkla ilişkiler uzmanı Anna Turay ve benim yer aldığım bir danışma kurulumuz bulunuyor. Gerekli altyapı için birlikte demokratik bir yapıda çalışıyor, kararlarımızı çoğunluk esasına göre alıyoruz. Böylece bir AB projesini uygularken, ortak sosyal sorumluluk projeleri geliştirmeye yönelik yeni bir anlayış oluşturmaya çalışıyoruz. Bu anlamda yapılan çalışmaları ‘proje içinde proje’ olarak görmemiz gerektiğini düşünüyorum.”

‘STK’laşmada birikimli insanlara ihtiyaç var’

‘Yanyana’ mesajıyla çıktıkları yolda, insanların umutlarını pekiştirmek ve birlikte çalışma geleneği oluşturmak istediklerini belirten Vingas, özellikle azınlık vakıfları gibi geleneksel kurumlarda donanımlı gençler yetiştirmeyi de amaçladıklarını vurguladı:

“ Amacımız, şu anki bunaltıcı sosyal ve siyasi ortama rağmen her zaman güzel şeyler yapılabileceğini gençlerimize göstermek, farklı gruplardan gençlerimizi yan yana getirerek birlikte çalışma geleneğini oluşturmak. Böylece insanların umutlarını pekiştirmek ve desteklemek istiyoruz. Beklentimiz, toplumlarımızda vakıflar gibi geleneksel kurumlarda alt yapısı iyi olan donanımlı gençler yetiştirmek. Bu anlamda tüm dünyada STK’laşmaya önem veriliyor ve böylece projeler üzerinden çok değerli neticeler elde ediliyor. STK’laşma konusunda birikimli insanlara ihtiyaç var. Artık vakıflarımız, derneklerimiz klasik deneyimler ve beklentilerle yönetilemez; yeni bir model oluşturmamız gerekiyor. Bu model, hızla bütün dünyada gelişmekte. Dolayısıyla projemizin ilkelerinden biri de, daha profesyonel, sonuç odaklı ve daha az duygulara bağlı çalışmaların yürütüleceği yeni bir model geliştirmek.” 

Katılımcıların sadece birer öğrenci olarak değil, projenin geleceği olarak görüldüğü ‘Yanyana Ortak Bir Gelecek’, sürdüreceği çalışmalar için destek bekliyor. Proje kapsamında, kırsal kesimlerdeki üniversite öğrencileriyle de temas kuracaklarını sözlerine ekleyen Vingas, gençlerin uygulamacı olarak projeye devam etmelerini arzuladıklarını söyledi:

“Bu proje kapsamında, Anadolu üniversitelerindeki gençlerle de irtibat sağlamak istiyoruz. Amacımız, bizleri tanımayan, azınlık toplumlar hakkında çok az bilgisi olup tarihten gelen kalıplaşmış anlayışları, çekinceleri ve önyargıları bulunan insanlara doğrudan temas etmek. Bu temasla insanlara ne kadar aynı olduğumuzu, yan yana yaşayabileceğimizi göstermek ve kafamızı meşgul eden konular varsa açıkça tartışabileceğimiz ortamlar geliştirmek istiyoruz. Bunun için özellikle Anadolu seyahatlerimize öğrencilerle gitmeyi, projeyi geliştirecek donanımlı insanlar yetişmesi açısından önemli buluyoruz. Hedeflerimizden biri de teorik bilgileri uygulamaya geçirmek olduğundan, gençlerden faydalanmayı ve onların projede uygulamacı olarak devam etmelerini arzuluyoruz.”

Kategoriler

Toplum Gençler

Etiketler

RUMVADER


Yazar Hakkında