Amerika’nın son zamanlarda bölge planları yavaş yavaş su yüzüne çıkmaya başlıyor. Uzun zamandan beri değişik zamanlarda ve yerlerde bu planlar ile ilgili uyarılar yapılıyor ancak bazı kesim maalesef bu gerçekleriyavaş yavaş görmeye başlıyor.

Son dönemde Amerika’nın bölge için en önemli planı, Kürt devleti kurulmasıdır.Bu planın uygulanması için bölge ülkeleri ve Türkiye için hazırlıklar kaç yıldan önce başladı. Yavaş yavaş ortam hazırlandı, oyunculara görevler verildi, kendilerine bağlı medyada on hazırlıklar ve doğru bir adımlarmış gibi gösterilen sinsi planlar uygulamaya konuldu. Buhazırlıkları ve uygulanan sinsi planları iki başlık halinde değerlendirmeye çalışacağım.

1: Türkiye dışı bölge için yapılan sinsi planlar:
A: DAEŞ kurulması: on hazinliğin en önemli bölümünü oluşturuyor. Bu sayede Suriye ve Irak merkezi hükümetler zayıflatıldı.İslam adı altında yapılan vahşice uygulamalar sonrası dünya çapında İslam adını terör ile anılması sağlanmaya çalışıldı, bölgenin en önemli problemi olan Siyonizm hemen hemen tamamen unutuldu ve buna takiben dünyayı bu Amerika ve İsrail’in kendi tarifinden yaratılan örgütten kurtarmak adı altında Amerika bölgeye girişi meşrulaştırılmaya çalışıldı. Bu plan içinde bir simge gerekirdi. Buda aylar suren ve dünyayı meşgul ettirilmeye çalışılanKobani olaylarıdır.

B: PYD gibi bölgedeki diğer terör örgütü aktörler: bu planın ikinci aşaması olarak devreye sokuldu. Amerika DAEŞ ile mücadele adı altında bölgede aktarlarını güçlendirmeye başladı bu da Kürt devletinin temelleri için gereken yapı PYD den başkası değil. PYD Suriye kuzeyinde ilk başta gizli olarak örgütlendi, silahlandırıldı. Tabi ki bu arada Türkiye tepkisini azaltmak için sürekli içi boş ve yalan sözler verildi ancak son zamanlarda artık gizlenmeye gerek kalmayarak açık açık silahlandırıldı, bu planın Irak ayağında ilk başta sadece Kuzey ırak Kürt bölgesel yapıydı ancak son zamanlarda PKK nın da Kuzey ırak da iyice güçlendirildi.

2: Planın Türkiye ayağı : bunun için Türkiye’nin güçlü hükümeti, ordusu, istihbaratı olmaması gerekir. Bunun için ilk Ergenekon adı altında ordu ve istihbaratın belinin kırmaya çalışıldı ve Türkiye merkezi hükümetin içinde de karmaşa yaratılmaya çalışıldı, bu planın ikinci bölümünde 15 Temmuz olayları ile ordu, emniyet güçlerine ve istihbarata iyice darbe vurulmaya çalışıldı,
Bu aşamalar sonrası artık Amerika planını gizlemeye gerek duymadan tam da Cumhurbaşkanın Amerika gezisi öncesi açıkça PYD ye ağır silah yardımını ilan etti. Bu haberin Cumhurbaşkanın gidişinin tam öncesi denk gelmesi tesadüf değildi, belki bilerek yapılan bir hareketti. Cumhurbaşkanına Amerika gezisi öncesi PYD ile ilgili net bir mesaj verilmişti.

Gelen tepkiler üzerine bu yardımın etkisini azaltmak için Türkiye’de Amerika’ya bağlı medya da Amerika’dan söz alındi şeklinde maskara haberler çıkartıldı. Amerika’dan söz alindi, silahlar Rakka operasyondan sonra geri alınacak, Rakka DAEŞ den temizlendikten sonra Arap olan birliklere teslim edilecek gibi gülünç yazılar yazılmaya başlandı.

Amerika’nın bu dönemdeki hareketleri:
1: Cumhurbaşkanı gezisi öncesi PYD ye ağır silah yardımı yapılacağı duyurulmasının amacı:’’ PYD ile ilgili tutumunuz nettir ve gezi sırasında tartışmaya kapalıdır’’  şeklinde mesaj verilmeye çalışıldı.

2: Amerika’nın ikinci hamlesi Reza Zarrabi kullanılması olacak. Bunun içinde Türkiye şimdiden çok hazırlıklı olmalıdır.
Türkiye bu aşamada sonuçsuz hareketleri:

1: Bakanların Amerika’ya gönderilip, kalın dosyalarla Amerika’nın, PYD ve PKK’nin terör örgütü olduğunu ikna edilmesi gerektiğini söyleyenler acaba Amerika’nın kendi kurduğu, desteklediği, yârdim ettiği örgütün ne olduğunu bilmiyor mu ki Türkiye’den giden dosyalarla ikna olacak?

2: DAEŞ ile mücadeleyi PYD ile değil de Türkiye ile beraber yapalım önerisi: acaba bazılar hala Amerika’nın DAEŞ ile mücadele adı altındaki planlarını bilmiyor mu? 
Bölge çok önemli dönemde, özellikleTürkiye için çok kritik bir dönem geçirmektedir. Çok dikkatli istikrarlı bir politika izlenmeli yoksa gelecekte Türkiye haritasını değiştirilmeye çalışan planlar var.

Türkiye bunu çok iyi düşünüp karar vermeli: Kuzey Suriye Kürt güçlerin eline teslim edilmesi ve Kürt bölgesi kurulması mı Türkiye için daha tehlikeli yoksa o bölge Esad briklerinin elinde mi olması daha tehlikeli. Kuzey Irakta Kürt devleti kurulması mı Türkiye için daha tehlikeli yoksa Irak’ın tek parça olarak kuzey Irakta, Irak merkezi hükûmet güçlerin kontrolünde olması mı Türkiye için daha tehlikeli.

Ali Haydar
18.05.2017