Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) yeni Başkanı Christine Lagarde, bankanın politika toplantısının ardından açıklamalarda bulunuyor.

Ekonomik istikrara yönelik bazı sinyaller olduğunu belirten Lagarde, enflasyon gelişmelerinin yakından takip edileceğinin altını çizdi.

Uzun bir süre destekleyici duruş gerektiğini ifade eden Lagarde, AMB'nin gerektiğinde tüm araçlarını ayarlamaya hazır olduğunu vurguladı.

Ticaretteki zayıf seyir ve küresel belirsizliğin yatırımların artmasını sınırladığını ifade eden AMB Başkanı, bankanın Euro Bölgesi için beklentilerini sıraladı.

Buna göre banka Euro Bölgesi 2019 büyüme beklentisini yüzde 1.1'den yüzde 1.2'ye yükseltti. 2020'de yüzde 1.1 büyüme öngören bankaya göre riskler hala aşağı yönlü, ancak daha az belirgin.

AMB'nin Euro Bölgesi enflasyon tahminleri 2019 için değişmeyerek yüzde 1.2'de kaldı. 2020 enflasyon tahmini yüzde 1'den yüzde 1.1'ye yükseldi. 2021 tahmini yüzde 1.5'ten yüzde 1.4'e geriledi ve 2022 tahmini yüzde 1.6 oldu.

Enflasyonu artırmak için önemli derecede teşvik gerektiğinin altını çizen Lagarde, hükümetlerin uzun vadeli büyüme potansiyelini artırması gerektiğine dikkat çekti. Lagarde mali alanı olan hükümetlerin adım atması gerektiğini ifade etti ve borçlu ülkelerin ihtiyatlı mali politikalar izlemesi gerektiğini ekledi.

Stratejik değerlendirmenin 2020 sonuna kadar tamamlanmasının amaçlandığını belirten Lagarde, bankanın akademisyenlere ve sivil topluma da danışacağını söyledi.

Stratejik değerlendirme çerçevesi üzerinde hanüz tamamen oydaşma sağlanamadığını söyleyen Lagarde, enflasyonun iyi bir seyri olduğunu belirtti.

AMB'nin negatif faizlerin yan etkilerinin farkında olduğunu söyleyen Lagarde, "Negatif faizlerin iş gördüğü görünüyor." dedi.

Büyümenin orta vadedeki potansiyeline yaklaştığını söyleyen AMB Başkanı orta vadede enflasyonun yükseleceğini belirtti.

"Kullanılabilecek bir sonraki araç mali politika" diyen Lagarde, enflasyon beklentilerine ilişkin tüm göstergelere bakılması gerektiğini ifade etti.

"Tücaret müzakereleri daha iyi bir yönde ilerliyor." diyen Lagarde gerilimin gevşeme gösterdiğinin altını çizdi.

Enflasyonu artırmak için önemli derecede teşvik gerektiğini vurgulayan Lagarde, "Hükümetler uzun vadeli büyüme potansiyelini artırmalı." dedi.

Banka Lagarde başkanlığında gerçekleştirilen ilk toplantıda faiz değişikliğine gitmedi.