AMB faizi sabit tuttu, büyüme tahminini küçülttü

Avrupa Merkez Bankası, faizleri sabit tutma kararı aldı. Başkan Draghi, 2018 büyüme tahmininin yüzde 2,4'ten yüzde 2,1'e çekildiğini duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Merkez Bankası, piyasa aktörleri tarafından merakla beklenen toplantısı sonucunda faizleri sabit bırakma kararı aldı.

Banka gecelik mevduat oranını yüzde -0,4'te tuttu. Politika faizi de yüzde 0'da sabit tutuldu. Gecelik borç verme oranı da değişmedi ve yüzde 0,25'te kaldı.

VARLIK ALIMI ARALIKTA SONLANDIRILACAK

Banka varlık alımlarının da Aralık ayı sonunda sonlandırılacağını açıkladı. Ekim ayı ile Aralık ayındaki varlık alımları da aylık olarak 15 milyar euro olacak. Varlık alımlarında aylık tutar 30 milyar euroydu.

Bankanın karar metninde en azından 2019 yazına kadar faiz artışı olmayacağı da belirtildi.

BÜYÜME TAHMİNİ DÜŞÜRÜLDÜ

Avrupa Merkez Bankası BaşkanI Mario Draghi toplantı sonrası yaptığı açıklamada Euro Bölgesi'nin 2018 büyüme tahmininin yüzde 2,4'ten yüzde 2,1'e çekildiğinin duyurdu. Bu oran 2019 için yüzde 1,9 öngörüldü.

2019 ve 2020 enflasyonu yüzde 1,7 seviyesinde tahmin eden AMB Başkanı Draghi, enflasyon görünümünün petrol fiyatlarına bağlı olarak yeniden gözden geçirildiğini söyledi.

'ÇEKİRDEK ENFLASYON YIL SONUNA DOĞRU YÜKSELECEK'

Çekirdek enflasyonun yıl sonuna doğru yükseleceğini ifade eden Draghi, orta vadede ise kademeli artış göstereceğini açıkladı.

Enflasyon üzerindeki belirsizliğin gerilediğine vurgu yapan Draghi, Euro Bölgesi'nin ekonomik görünümüne yönelik risklerin de genel olarak dengelendiğini söyledi.

AMB Başkanı, yapısal reformların önemli seviyede güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizerek "bankacılık birliği" ile ilgili atılacak adımların tamamlanması için yeniden çağrıda bulundu.

'KORUMACILIK KÜRESEL RİSK OLUŞTURUYOR'

Euro Bölgesi'ndeki özel sektör harcamalarının istihdam ve refah artışından desteklendiğini aktaran Mario Draghi, ABD ve Çin arasındaki gümrük vergilendirmeleri tartışmasına değinerek ticari korumacılığın küresel risk oluşturduğunu vurguladı.

Draghi'nin açıklamasının ardından euronun dolar karşısındaki kaybı yüzde 1'i buldu. Gün içerisinde 5,47 seviyesine kadar çıkan Euro/TL ise 5,41 seviyesini gördü. (Kaynak: Businessht)