13 Ağustos 2018 23:26

İsveç'te sendikalar, işçi düşmanı Amazon için hazırlanıyor

Sendikalar, İsveç pazarlarına girmek için son hazırlıklarını yapan ve sendika karşıtlığıyla bilinen Amazon’u karşılamaya hazırlanıyor.

Fotoğraf: Mike Mozart/Flickr (CC BY 2.0)

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Sendikalar, İsveç pazarlarına girmek için son hazırlıklarını yapan ve sendika karşıtlığıyla bilinen dünyanın en büyük internet pazarlama şirketi Amazon’u karşılamaya hazırlanıyor.

2014 yılından beri, ABD firması Amazon’un İsveç’te bir şirket kurmak için çalışmalar yürüttüğü söyleniyordu.

İşverenlerin yayın organı Dagens Industri, geçtiğimiz günlerde, Amazon’un İsveç’te bir şirket kurmak için Finans Müfettişliği’ne başvurduğunu açıkladı.

Posta hizmetlerini yürüten Postnord adlı şirketin İletişim Şefi Thomas Backtemen de, Amazon’un paket teslim ve lojistik hizmetler için kendileriyle ilişkiye geçtiğini doğruladı.

Medyada yer alan haberlerde Amazonu’un üç yerleşim birimi; Eskilstuna, Katrineholm ve Västerås illerini kendisine üst olarak seçtiği belirtiliyor.

SİYASETCİLER SEVİNÇLİ SENDİKALAR KAYGILI

Bu üç kentin belediye yöneticileri, yeni iş alanları yaratacağını düşünerek Amazon’un gelişini sevinçle karşılarken sendikalar kaygılı. ABD, Almanya, İtalya, İngiltere, İspanya ve Polonya gibi ülkelerinde aşırı emek sömürüsü gerçekleştiren ve sendikalara düşmanca tutum alan Amazon’a karşı İsveç sendikaları uygulayacakları taktikleri tartışıyor.

İsveç İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (LO) yayın organı ‘Arbetet’in son sayısında Amazon’un dünyanın diğer ülkelerde emekçilere yönelik gerçekleştirdiği baskı ve sendika düşmanı tutumunu teşhir eden uzun bir makale yayınlandı.

Union to Union Federasyonu’nun Stockholm’de düzenlendiği seminerde konuyu ele alan LO Başkanı Karl-Petter Thorwaldsson, “Amazon İsveç’e geliyor. Bu İsveç sendikaları için önümüzdeki yılların en büyük testi olacak. Başaracağımıza inanıyorum. Biz, Toys R Us’ı ilk toplu iş  sözleşmesini imzalamak zorunda bıraktık” dedi.

GREVLE YOLA GETİRDİLER

Çocuk oyuncakları satan Toys R Us adlı şirket, 1995 yılında İsveç’in Göteborg, Malmö ve Stockholm illerinde mağazalar açmış, ancak çalışanları örgütleyen Handels Federasyonu ile toplu iş sözleşmesi görüşmelerine katılmayı reddetmişti.

1995 Mayısı’nda önce Göteborg ve Malmö, ardından da Stockholm’deki mağazalarda çalışan işçiler işi bırakarak greve gitmişti. Burjuva partileri ve medyanın önemli bir kesimi grevi yasal olmamakla suçlar ve eleştirirken işçi ve memur sendikaları, dayanışma eylemlerine gitmişti. Nakliyat İşçileri Federasyonu şirkete mal taşımayı, Memur Sendikaları Konfederasyonu (TCO) üyesi Finans Federasyonu, şirketin banka ve para transer işlemlerini durdurmuştu. Ağustos ayında Toys R Us tarihinin ilk toplu sözleşmesini Handels Federasyonu ile imzalamak zorunda kalmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Kuraklık, Maya uygarlığının çöküşünü hızlandırdı

SONRAKİ HABER

Erdoğan, Katar Emiri ile telefonda görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...