Amasya İtimat

TAŞOVA’YA YÜKSEK OKUL AÇILIRKEN…

Selahattin YAMAN

Emekli eğitimci

Taşova kamuoyunun yıllardır konuştuğu, tartıştığı Taşova Meslek Yüksek Okulu yaklaşık bir ay sonra eğitime başlayacak. M.Y.O 2 bölümlü eğitime başlangıç yapacak. Posta hizmetleri bölümü 40 öğrenci, otobüs kaptanlığı bölümüne 40 öğrenci olmak üzere toplam 80 öğrenci kayıt yaptırdı. Taşova 80 üniversite öğrencisiyle tanışıp, hem hal olacaktır. Ancak gördüğüm kadarıyla ilçemiz yüksek okulu hazır değildir.

Taşova kamuoyu sadece yüksek okulun getireceği maddi getiriyi hayal etmekte. Bu konunun arka planı hiç hesaplanmamaktadır. Şöyle ki; yüksek okula şuan itibariyle kaydolan 24 kız 56 erkek toplam 80 öğrenci nerede konaklayacaklar? Ulaşım durumu nasıl olacak, nerede yemek yiyeceklerdir ? Bu öğrencilerin gelmesi kiracılar ve ev sahiplerini nasıl etkileyecektir?

Edindiğim bilgiye göre Yozgat’tan 15, Aydın’dan 10, Sivas’tan 7, Diyarbakır’dan 5,  Amasya ve Hatay’dan 3, diğer vilayetlerden 1 ve 2 olmak üzere 34 ilden gencimiz Taşova’da en az 2 yıl kalacaklar.  Farklı il ve bölgelerden gelen bu gençler birbiriyle nasıl anlaşacak, ilçemize ne verip ne alacaklardır? Taşova’mız bu gençlerin olgunlaşmasına nasıl katkıda bulunacaktır. Yüksek okul açıldığı her yerde ekonomiye katkıda bulunurken, o yörenin ahlakını ve kültürünü olumlu ya da olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Bu konuların Taşova kamuoyunda görüşülmediği, halkın ve kurumların hazırlıksız olduğu kanaatindeyim. Bunun için Taşova’daki bütün yöneticilerin siyasi parti ve STK temsilcilerinin, akil insanların bugünden tezi yok bir platform oluşturup fikir alışverişinde bulunarak Taşova’yı geleceğe hazırlamaları gerektiğini düşünüyorum.

Benim aşağıda tespit ettiğim bu konuyla ilgili görüşleri kamuoyuna arz ediyorum :

1. Acil olarak yüksek okul öğrenci yurduna ihtiyaç vardır, derhal bu konuda çalışmalar başlatılmalıdır.

2. İlçemiz esnafları, muhtarları ile toplantı yapılarak konu ile ilgili bilgilendirilmeli gerekirse eğitilmelidir.

3. Atıl haldeki kitap kafe derhal faaliyete geçirilmeli ve buranın başına ehil bir insan görevlendirilmelidir.

4. İlçemize gelecek öğrencilerimizin ahlaksız bir ortama düşmemesi için polis teşkilatı, müftülük mensupları, halkımız şimdiden organize olmalıdır.

5. Bu platformun yapacağı toplantıya Amasya Üniversitesi Rektörü Metin Orbay, MYO yöneticileri davet edilip onların bilgi ve tecrübelerinden istifade edilmelidir.

6. Şu an Taşova MYO’da 80 öğrenci varken Suluova’da 500, Gümüşhacıköy’de 750, Merzifon’da 1200 üniversite öğrencisi vardır. Taşova’da kendine bu konuda bir hedef belirlemelidir.

7. Taşova MYO’da açılan posta hizmetleri ve otobüs kaptanlığı bölümlerinin çok isabetli olduğu, bu bölümlere yapılan tercihlerden bellidir. Posta hizmetleri bölümünü 3808 kişi tercih etmiş 40 kişi kazanmıştır. Otobüs kaptanlığını 457 kişi tercih etmiş 40 kişi kazanmıştır. Yeni bölümler açılırken bu durum göz önüne alınıp öğrencilerin tercih edeceği bölümlerin açılmasına gayret edilmelidir.

Muhterem hemşehrilerim; tespitlerimi Taşova kamuoyuyla paylaştım. Tabii ki eksiklerim vardır, yanlışlarım da vardır, bunun için bu konunun daha etraflı bir şekilde görüşülmesi, tartışılması, hazırlıklar yapılması gerekir. Taşova yöneticilerinin STK ve halk temsilcileri ile esnafın katılacağı bir platformun bugünden tezi yok toplanması gerekmektedir.

Taşova MYO’nun açılmasında büyük emeği olan Rönesans firması yöneticilerine, Rektör Metin Orbay’a, Sebahattin Üstün ve bu konuda emeği geçen herkese Taşovalılar adına teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.

Yorum Ekle

CEVAPLA

Yorumunuzu giriniz.
Lütfen isminizi giriniz.