Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/umitseno/fermangazetesi.com/include/conf.php on line 7
Altın Tepsi İçinde Elmas: Ermenek - FERMAN Gazetesi - Karaman (Gayrıticari_Hobi Sitesi)

Altın Tepsi İçinde Elmas: Ermenek

Bir makale ölçüsünü gezip bir gezi notuna dönüşen yazımızda pek çok konuyu yorucu olmamak adına göz ardı etmek zorunda kaldık.

25 Haziran 2019 22:05

Ermenek, sobalarımızda yanan kömürlerden ve Ahmet Özdemir’in (Kör Amet) ermeneğin keklikleri türküsünden hafızalarımıza ilk defa girmiştir.

Daha sonra Karamanoğlu tarihindeki yeri nedeniyle tanıdık.

Yarım asır öncesi Ermeneği ilk ziyaretimizde farklı bir ülke, hatta farklı bir dünyaya geldik izlenimi uyanmıştı.

Zor bir coğrafyada idi Ermenek. Pek çok yer gezdik, böylesi zor coğrafyaya pek rastlamadık. O dönemler saatler süren yolculuk, devasa kayalar altına oyulmuş oyuklardan geçen yollardan yapılırdı. Sayısız rampa ve viraj araçları inletir ve sık sık da yolda bırakırdı.

Daha sonra Ermeneklileri tanıdık. Azimli, çalışkan ama mutlaka da hakkını aramada inat ve sabırlı kişilerdi. O coğrafi yapıda sürdürülen zor hayatın bir gereği olarak en zor şartlardan maişet kazanmayı öğrenmişlerdi.

Siyaseti iyi bilirilerdi. Söz konusu Ermeneğin ortak çıkarları olunca siyaseti çuvala koyar kör kuyulara atıp bir yumruk olurlardı.

Karaman Vilayet olurken Ereğli’nin yaptığı büyük hatayı yapmadılar. Kazanımları iyi hesap ederek Karamanın ilçesi oldular. Eğer bu gün Ereğli Karamanın bir ilçesi olsa idi 5 kat daha gelişmiş bir konuma gelirdi. Zira onlarca ilçe içinde eriyip gitmek yerine Karamanın en büyük ilçesi olarak genel bütçeden aslan payını alırlardı.

Ermenek de bu gün bu aslan payını almakta. Zira ovada 10 km. lik bir yola harcayacağınız para ile Ermenek ’de 1 km. yol yapmak bile zor.

Ermenekli ve komşularının da bulunduğu Taşeli Bölgesi yılmadı. Siyaseti zorladı. İl Genel Meclisinde payına düşenin fazlasını almaya çaba gösterdi.

Takip ettiğimiz yarım asırda Ermenek çok büyük mesafe kat etti. Bu gün modern bir şehir.

Son üç Belediye Başkanı dostumuz diyebilecek kadar yakın arkadaşlarımız. Çaba ve gayretlerine şahidiz. Ama Allah Ermeneğe büyük bir lütufta bulunup bağrından bir Lütfi Elvan çıkardı. Bütçe Plan Komisyonunda büyük başarılarından sonra hiç ilgisi olmasa da siyaset arenasında kendisini bulan Elvan Karaman ve Ermeneğe vefasını gösterdi.

Karaman Milletvekilliği bitip de Antalya ve Mersin gündeme gelince, Karaman Elvana olan duruşunu yan cepheye çevirince Karamana bakışını soğutan Elvan ağırlığı Ermeneğe kaydırınca Ermenek şaha kalktı.

Beş yıl Karamanlı olduğunu Karaman’da dostları ve STK ların olduğunu unutan bir önceki Belediye Başkanı Sayın Uğur Sözkesen Beyin aksine yeni seçilen Atilla Zorlu Ermeneğin Karamanlı olduğu bilinci ile Karaman Basını için bir program düzenledi.  Bu daveti bir dostluk ve sohbet havası içinde sürdürmeye özen gösterse de gazeteci milleti işte dayanamayıp mesleki faaliyeti de ekledik.

Gözlemledik, inceledik, sorduk, öğrendik. Bunları değerlendirmek de işimizin gereği…

Ermeneğin bu şahlanışının altında öyle büyük olumsuzluklar var ki…

Bir tarihte Avrupa ülkelerinden gelen fotoğraf sanatçılarını götürdüğüm Ermenek için söyledikleri güzel bir söz vardı. “Bu şehrin gündüz görünen silueti hayal, gece görüneni ise rüya gibi” demişlerdi.

O görüntü yerini beton bloklara bırakmış. Artık şehir içinden eşsiz manzaraları değil, gökyüzünü bile zor görüyorsunuz. Devasa binalar mantar gibi türemiş ve çirkinlik abidesi olmuş.

Çeşit çeşit kuş cıvıltılarına ev sahipliği yapan ve bölgede bir avucu zor bulunan verimli topraklar beton ucubelere dönüşmüş.

Zaten bir labirenti andıran şehir merkezine, inatla resmi binalar oturtulmuş, bu binalara insanların nasıl ulaşacağı, araçlarını nereye park edecekleri düşünülmemiş. Şehrin göbeği bir kördüğüme çevrilmiş.

Bölgeye hayat veren devasa Ermenek HES barajı arkasında oluşan ve Dünyanın en güzel rengine sahip baraj gölünün sağladığı mükemmel manzara modernleşmek adına yapılan imar uygulamaları ile kuşa dönmüş…

Dünyanın mega kentlerinin girişini andıran şehir girişinden sonra karşılaştığınız bu görüntü içinizi acıtıyor.

Ama Ermenekli bahçe kültürünü de yaşatmak adına bu betonlaşmaya karşı savaş veriyor. Şehrin dışındaki bahçelerde mütevazi görünümleri de olsa çok şık konutlarla eskiyi yaşatma çabası gözlemleniyor.

Ya Dünya harikası Zeyve? Bir pırlanta düşünün, kaşıkçı elması mesela… Bunu alıp da gübreden oluşturduğunuz bir çamur çerçeve içinde kime teşhir edebilirsiniz? Tıpkı öyle.

Kontrolsüz yapılmış ve çürümeye terk edilmiş, öcü görünümlü pis yapılar tabiat harikasını boğmuş. Adeta o güzellikler görülmesin dercesine önüne perde ve set oluşturulmuş. İşletmeler tam anlamı ile rezalet. Türkün yüz karası tuvaletler utanç verici. Adamlar nerede ise mutfaklarına kadar otomobil ile gelip kapısının önüne park etmişler. Patpatların gürültüsü bin bir çeşit kuşun cıvıltısını ve şelalelerin seslerini bastırmakta. Güzel adına ne varsa çirkinleştirilmek için her şey yapılmış.

Dünyanın en güzel şarkılarını söyleyen minik çavlanlar hurdalarla engellenip yok edilmiş. Rabbin altın tepsi içinde sunduğu canım pırlantaların üstüne ucubeler kondurulmuş. Yediğiniz yemekler bile adeta sizi yiyor…

Acilen 3 dozer 5 kepçe 10 kamyon ile o bölgede ne varsa temizlenip ana yoldan sonra ziyaretçilerden başkasının girişine izin verilmeden bir yapılaşma şart olmuş. Paha biçilemeyen bu güzellik siyasi ahmed’in yeğeni, mehmed’in gardaşının üç kuruş bile etmeyen değerlerine feda edilmemelidir.

Turkuaz Turizm işletmesi ise izanımızdan kaçmayan çok ama çok kötü kokular saçıyor ya, bu konuda görev bizim olmadığı için konuşmak yanlış olur diye düşünüyoruz. Bu görev sayıştay, danıştay, etik kurulu vb. resmi kurumların…

Kontağı çevrilmediği halde servet yatırılan gemiler, daha şimdiden arızalar vermeye başlamış sosyal tesisler, yanlış kod ile inşa edildiği için sular altında kalan yapılar vs… Sanırız bir babayiğit çıkar ve der ki: “Ey devletimin denetleme kurulları burayı bir gözden geçirin”

Bu proje için hiç bir fedakarlıktan kaçınmayan, atom tanesi kadar bir yanlışa bulaşmama konusunda titiz olduğuna inandığımız Sayın Lütfi Elvan bu konuda zandan kurtulur en azından…  

Kağıt üzerinde, proje taslaklarında vaat edilen, hedeflenen ile uygulamalar arasındaki farktan ciddi bir şekilde haberi olduğunu da sanmıyoruz.

Elvan ve son belediye başkanlarının büyük çabaları bir şeyler üretmiş. Rahmetli Ahmet Keleşoğlu ve Rahmetli Fikret Ünlü’yü de şükranla yad etmek lazım.

Değerli Kardeşimiz yeni Başkan Atilla Zorlu, zorlu bir görevi devraldı. İyi niyetli, azimli ve hızlı. En güzel uygulaması ile geçmişe gömülmeden, zan ve isnatlardan uzak bir tavırla, mevcut olumsuzlukları ortadan kaldırıp avantaja dönüşme çabasında.

Gezide birlikte olduğumuz ve güzel bir dayanışma gösteren Karaman Basını sanırım pek çok ahber notu ile döndüler. İlk haberler yayınlanmaya başladı. Tarih ve turizm adına eşsiz değerleri göz önüne alarak güzel haberler çıkacak, birlikte takip ederiz inşallah…

Bir makale ölçüsünü gezip bir gezi notuna dönüşen yazımızda pek çok konuyu yorucu olmamak adına göz ardı etmek zorunda kaldık.

Ama Erdemli Belediyesinin desteğinde, bir öğretmen ve bir iki arkadaşının çabası ile, adeta destan yazan Türkülerin Dansı Gurubunun gösterilerini alkışlamadan edemeyiz. O daha çocukluk ve gençlik arasındaki çizgideki öğrenciler mükemmel bir gösteri ile bizleri büyülediler.

Gelecekte çok güzel bir Ermenek görmeyi umuyoruz. Geçmişte hizmet ve katkıları bulunanlara şükran dileklerimizle, yeni yerel yönetime ve Başkanı Sayın Zorlu’ya kolaylıklar ve başarılar dileriz.

 

 

 

 
Ermenek Taşeli Turkuaz Başkan Atilla Zorlu Zeyve
Bu Haber 2255 defa okunmuştur.
 
Yorum Ekleyin