WIESLOCH’da yaşayan Türkiye kökenli avukat Ramazan Akbaş, Almanya’nın Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ne taraf olduğu belirtilen dilekçede, Almanya Anayasasının 25. Maddesinin, devletler hukukunun yasalardan üstün olduğu hükmünü içerdiğini belirtti. Akbaş’ın AİHM’e yazdığı dilekçede, Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’nin 6. maddesinde soykırımın ancak mahkeme kararıyla tespitinin yapılabileceği hususu dikkate alındığında, yargı kararı olmaksızın yasama organı tarafından çıkarılan yasa, açık ve bariz yetkisizlik nedeniyle yok hükmündedir. Ancak verilen karar hukukun üstünlüğü noktasında düşündürücü bir karardır” denildi.

AİHM KARARLARI VAR

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Dairesi’nin 15 Ekim 2015 tarihinde açıkladığı İsviçre kararında da soykırım suçuyla ilgili net ifadelere yer verildiği belirtilen dilekçede, 27510/08 sayılı kararda böyle bir suçun varlığına ancak eylemin yapıldığı ülkenin yetkili ceza mahkemesi veya yetkili Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (Lahey Adalet Divanı) karar verebileceğinin belirtildiği, ayrıca yine bu kararda, parlamentoların, hükümetlerin, akademik kuruluşların 1915 olayları hakkında soykırım kararı veremeyeceğinin de net bir şekilde ifade edildiğinin altı çizildi.

HAZIRLIKLARIMIZI YAPTIK

Konuyla ilgili bir açıklama yapan avukat Akbaş, şunları söyledi: “Soykırım Sözleşmesi’nin girişinde yer alan hüküm, soykırım suçunu 1946 tarihi itibariyle kabul edilen bir suç olduğunu ve devletlerin soykırım suçuna ilişkin bu sözleşmeyi yaparken bunu değerlendirecek sözleşme hükümlerini kabul ettiklerini ortaya koymaktadır. O halde Türkiye Cumhuriyeti’nin soykırım sözleşmesine bağlı olarak, hukuken sorumlu tutulmasına imkan bulunmamaktadır. Hukuki sürecin takipçisi olacağız ve sonucun Türkiye Cumhuriyeti lehine olacağından şüphemiz yok. Tarafımdan yapılan şikayeti inceleyen Anayasa Mahkemesi, ‘Şikayet, Anayasa Mahkemesi tarafından karar verilmek üzere kabul edilmemiştir. Şikayet, davacının temel haklarının veya temel haklarına eşdeğer haklarına tecavüz edildiğine dair yeterince delil sunamamıştır’ dedi. Kararın oy birliğiyle alındığını söyledi. Karar bize ulaştı, hazırlıklarımızı yaptık, bir iki gün içersinde konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşıyacağız.” 
Akbaş, soykırım kararının da ancak yerel ya da uluslararası ceza mahkemeleri aracılığıyla verilebileceğini, onun dışında alınan hiçbir kararın hukuken bağlayıcı olmadığını vurguladı.
Almanya’da Federal Meclis’in 2 Haziran 2016’da aldığı karara, Anayasa Mahkemesi nezdinde 8 ayrı şikayet yapıldı.


Mümin KARACA / STRASBOURG, DHA