18 Eylül 2019 09:20

Almanya’da sendikalar ve belediyeler iklim eylemine katılım çağrısı yaptı

20 Eylül'de dünya genelinde gerçekleştirilecek 3. Küresel İklim eylemleri bu kez “Herkes iklim için” sloganıyla düzenleniyor. Almanya'da sendikalar ve belediyeler eyleme destek çağrıları yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

20 Eylül Cuma günü dünyanın dört bir yanında “Herkes iklim için” sloganıyla gerçekleştirilecek gösterilere bu kez öncekilerden farklı olarak, sadece öğrenciler değil, işçiler ve kamu çalışanları da katılacak. Mart ayında yapılan ikinci büyük eylemde on binlerce lise öğrencisinin sokağa çıktığı Almanya'da kamu ve hizmet sektöründe örgütlü ülkenin ikinci büyük sendikası Ver.di eyleme açıktan destek vereceğini duyurdu. Genel olarak işçi ve memurların toplu sözleşme dışında “politik greve” katılmanın yasak olduğu Almanya'da sendika üyelerine cuma günü izin alma ya da işverenlerle anlaşarak eyleme katılma çağrısında bulundu.

Sendika içindeki sol sendikacılar ise yaptıkları açıklamada yönetime açıktan iklim için greve çıkma çağrısında bulundu. Ver.di Genel Başkanı Frank Bsirske, eyleme destek vereceklerini ifade etti. Eğitim ve Bilim Sendikası da (GEW) üyesi olan öğretmenlere eylemlere katılmaya, öğrencilerin eyleme katılması önündeki engelleri aşmaya çağırdı. Alman Sendikalar Birliği (DGB) üyesi pek çok sendika da eylemlere katılma çağrısı yaptı. Ancak DGB yönetimi doğrudan bir çağrı yapmaktan kaçındı.

KÖLN VE DÜSSELDORF BELEDİYELERİNDEN KATILIM ÇAĞRISI

Eylemlere en anlamlı destek ise belediyelerden geldi. Köln ve Düsseldorf ana kent belediye başkanları yaptıkları açıklamalarda, belediye çalışanlarına cuma günü yapılacak eylemlere katılma çağrısı yaptı. Köln Belediye Başkanı Henrite Rekel sosyal medya üzerinden yayınladığı mesajda, “Kentin en büyük işvereni olan belediye olarak özel bir sorumluluğumuz var. Bu nedenle belediye çalışanlarımızın cuma günü iklimin korunması için yapılacak gösteriye katılmasından memnunluk duyarım” dedi. Bu çağrıyla birlikte belediyenin değişik ünitelerinden işçilerin cuma günü saat 11.00'da Hans-Böckler-Platz'da başlayacak gösteriye katılacak. Sadece Köln'deki gösteriye 20 bin kişinin katılması bekleniyor.

Benzer şekilde Düsseldorf Belediye Başkanı Thomas Geisel de yaptığı açıklamada, belediye çalışanlarının iklim için yapılacak gösterilere katılmasını desteklediğini söyledi.  Bu çerçevede belediyeye ait şirketlerde çalışanlara eylemlere katılması için izin verilecek.

Öte yandan, yaklaşık 200 orta ölçekli işletme çalışanlarına eylemlere katılması izin vereceğini açıkladı. İşletmeler eylemlere katılmayı “grev” yerine “çalışanlarla birlikte gezintiye çıkma” olarak tanımladı.

GENİŞ BİR KESİM DESTEKLİYOR

Almanya'daki gösterileri bu kez daha geniş bir kesim destekliyor. Kiliseler, sosyal kuruluşlar, muhalefet partiler, çevre örgütleri, göçmen kuruluşları yaptıkları açıklamalarda herkesi liseli gençliğin başını çektiği iklim gösterilerine katılmaya çağırdılar. Almanya genelinde bu kez daha fazla örgütün çağrı yaptığı dikkate alındığında katılımın yüksel olacağı tahmin ediliyor.

137 ÜLKEDE, 2300 KENTTE EYLEMLER YAPILACAK

Fridays for Future (Gelecek için Cumalar- FFF) inisiyatifi tarafından yapılan açıklamaya göre, cuma günü dünyanın 137 ülkesinde, toplam 2300 şehirde gençler küresel ısınmaya karşı ders bırakarak sokağa çıkacak. Üçüncü küresel eylem olma özelliği taşıyan 20 Eylül'deki gösterilere katılımın öncekilerden daha fazla olması bekleniyor. Mart atında yapılan gösterilere dünya çapında 1,8 milyon insan katılmıştı.

ÖNCEKİ HABER

İl il küresel iklim eylemleri: İklimi değil sistemi değiştir

SONRAKİ HABER

ABD'nin yeni Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert C. O'Brien olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...