Almanya'da hükümet krizi

CDU ve CSU arasında mülteci politikası konusunda yaşanan görüş ayrılığı hükümeti dağılmanın eşiğine getirdi. İstifa kararı aldığı belirtilen CSU lideri Seehofer'in bugün son kez Merkel'le görüşmesi bekleniyor.

Almanya'da koalisyon ortakları Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ile Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) arasında mülteci siyaseti yüzünden yaşanan anlaşmazlık büyüyor. İki kardeş parti arasında yaşanan anlaşmazlık sonrası istifası gündeme gelen CSU lideri ve İçişleri Bakanı Horst Seehofer'in bu kararını Başbakan Merkel'le bugün yapacağı görüşme nedeniyle ertelediği belirtildi. Seehofer ve Merkel'in öğleden sonra Berlin'de görüşmesi bekleniyor. 

CDU yönetimi sabah saatlerinde Berlin'de toplandı. Toplantının ardından yapılan açıklamada, CDU ve CSU'nun mülteci politikası konusunda uzlaşma ihtimalinin bulunduğu vurgulandı. Yönetim açıklamasında, mülteci politikası konusunda CDU'nın aynı hedefleri izlediğini belirterek, "Almanya'ya göçü düzenlemek, yönetmek ve sınırlandırmak istiyoruz" denildi. CDU yönetimi dün de Merkel'e izlediği mülteci politikasında destek verdiğini kaydetmişti.

CDU lideri ve Başbakan Angela Merkel ile Seehofer arasında bir süredir mülteci ve iltica politikaları nedeniyle görüş ayrılığı yaşanıyor. Seehofer bir AB ülkesinde kayıt altına alınan veya iltica başvurusunda bulunan sığınmacıların Almanya’ya girişine izin verilmemesini talep ediyor. CSU lideri Avrupa Birliği zirvesinde alınan mülteci politikasına ilişkin kararlara partisinin taleplerini karşılamadığı gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Mülteci sorununa Avrupa düzeyinde çözümü savunan Merkel ise AB zirvesinde alınan kararların CSU’nun taleplerini karşılayacağı görüşünü dile getiriyor. Zirvede dış sınırların daha iyi korunması, AB ülkeleri arasında sığınmacıların hareketinin engellenmesi, denizden kurtarılan sığınmacıların kabul edileceği merkezlerin oluşturulması yönünde kararlar alınmıştı.

(Deutsche Welle)

Kategoriler

Genel Dünya