Türkiye’de 7 Haziran’da yapılacak milletvekili seçimlerine hazırlanan partilerin aday listelerinde Türkiye kökenli Avrupalı politikacılar da var. Bu isimlerden biri de Cumhuriyet Halk Partisinde. Almanya'nın ilk Türk Belediye Başkanı ve şu an Zirndorf'un Belediye Başkanlığını yapan Murat Bülbül, CHP Bayburt Milletvekili Adayı.

Bayburt doğumlu Murat Bülbül, uzun yıllardır Almanya'nın Zirndorf kentinde yaşıyor. Bülbül, Türk Alman dostluğunun pekişmesi için çeşitli kurum ve kuruluşlar ile siyasi partilerde görev yaptı. Siyasete, üyesi bulunduğu siyasi partinin gençlik kolları başkanlığı ile başladı. İlk önemli çalışmalarımdan biri Almanya’da Türklerin kendilerinin temsil edebilmeleri için yabancılar meclisini kurmak oldu.

Aktif çalışmaları nedeniyle Avrupa parlamentosuna bağımsız listeden aday gösterildi. Bulunduğu ilin belediye meclis seçimlerine katılarak, 'ilk yabancı kökenli' olarak iki dönem belediye meclis üyeliği yaptı.

2014 yılında Belediye başkanlığı seçimlerinde Belediye Başkanı görevine getirildi. Murat Bülbül, aynı zamanda Zirndorf kentinin elektrik kurumunun denetleme kurulu başkanlığı görevini yürütüyor. Siyasetin dışında turizm ve ticaret ile uğraşan Murat Bülbül ana dili Türkçenin yanı sıra Almanca, İngilizce ve Sırpça biliyor.

"Gurbet ellerde büyüdük ama hiçbir zaman köyümüzü, yurdumuzu, toprağımızı unutmadık" diyen Murat Bülbül, "Daha güçlü Bayburt için" sloganıyla partisinden 1'inci sıra milletvekili adayı oldu.

CHP'li Murat Bülbül ile Türkiye'den gurbete; gurbetten ülkeye uzanan hayatını ve adaylığını konuştuk.

Almanya ile tanışmanız nasıl oldu? Hikâyenizi anlatabilir misiniz?

Türkiye'deki diğer gurbetçi ailelerden farklı değil bizim hikâyemiz. İşçi göçünün yoğun olduğu dönemlerde babam da bu göçe katıldı. Orada bir yaşam kuran babam daha sonra bizi de yanına aldı. Gurbete gittiğimde ilkokulu yeni bitirmiştim. İlk zamanlar hayli zorluklar yaşadık. En önemli sorun dildi. Ama kısa zamanda dil sorununu çözdüm ve orada eğitimimi tamamladım. Orada meslek sahibi oldum, orada siyasete atıldım...

Siyasetteki ilk adresiniz neresiydi?

Siyasete ilk olarak Almanya’da, SPT Gençlik Kollarında başladım. Daha sonraki yıllar belediye meclis üyeliği gibi il teşkilatı görevlerinde bulundum. Şuan Zirndorf Belediye başkanlığı yapıyorum.

Türkiye'de milletvekili adayısınız ama..

Almanya'da belediye başkanı olmak, Türkiye'de milletvekili adayı olmanın önünde engel değil. Çifte vatandaşlığım var; yani hem Türk hem de Alman vatandaşıyım. Seçimlerden dolayı görevimi üç ay askıya alıp topraklarıma geldim. Çocukluğumun geçtiği Bayburt'a milletvekili olmaya adayım.

"YABANCILAR MECLİSİNİ KURDUM"

 Almanya'da yaşayan Türkiyeliler için neler yaptınız?

Değişik demokrat göçmen sivil toplum örgütlerinde üye ve yöneticilik çalışmalarında bulundum. Aynı zamanda yabancılar meclisinin bölgemde ilk kurucularındanım.

Almanya'da belediye başkanlığına seçildiniz.  Biraz bu süreçten bahsedebilir misin? Nasıl seçildiniz?

Resmi olarak çifte vatandaş olmam bana bu hakkı tanıyor. Bulunduğum 30.000 kişilik kasabada tüm alman sivil toplum örgütlerine üyeyim. Aktif çalışmalarda olmam turizm, otelcilik dalında kendi iş yerlerimin olması yaşadığım Alman toplumlarında kaynaşmada ve siyasi düşüncelerimi hayata geçirmem de bana yardımcı oldu. Daima toplumla iletişim halindeyim. Hiçbir zaman kişi ayrımı yapmadan bütün toplumu kucaklayıcı bir politika izledim. Uzun yıllara dayanan siyasi ve sosyal çalışmalarım beni bugünkü konumuma getirdi.

"LAİK DÜŞÜNCELERLE BÜYÜDÜM"

CHP ile tanışmanız nasıl oldu?

CHP’li bir ailenin çocuğu olarak çocukluğumdan itibaren Cumhuriyetçi laik düşüncelerle büyüdüm. CHP Bayburt İl Örgütüne 2005 yılında üye oldum. Bir dönem yönetim kurulunda görev yaptım. Almanya’da da yurt dışı örgütlenmede görev aldım...

Milletvekili adayı olmaya nasıl karar verdiniz?

Bayburt’un kötü yönetildiğini, insanların eğitim seviyesinin kötü olduğunu fark ettim. Aynı zamanda ülke yönetiminin baskıcı rejiminin ve tarikatların yaptığı gerici faaliyetlerin halkı etkisi altına aldığını gözlemledim. Bu olumsuz durumdan sosyal demokrat insanların çocukları dahi etkilenmeye başlamış durumda. Halkın her geçen gün fakirleştiğini, gençlerin geleceğe yönelik büyük kaygılarının olduğunu, kadın haklarının daha da geriye gittiğini, köylülerin tarımdan elde ettikleri gelirin çok yetersiz olduğu bu yüzden tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin çok düştüğünü gördüm. Tüm bu olumsuzluklara karşı bende bir Bayburtlu olarak duyarlı olmam gerektiğine inandığım için aday oldum.

"SEÇİLSEM DE SEÇİLMESEM DE MÜCADELEYE DEVAM..."

Seçildiğinizde Almanyayı tümden bırakıp Türkiye'ye mi yerleşeceksiniz?

Seçildiğimde Türkiye’ ye kesin dönüş yapacağım. Hatta seçilemediğimiz durumda da önümüzdeki ilk yerel seçimlere katkı sağlamak için çalışmalara hemen başlayarak örgütüme gereken desteği vereceğim.

Yaklaşan genel seçimler için partililere ve yurttaşa bir mesajınız var mı?

Genel Başkanımızın da belirttiği gibi sözlün bittiği yerdeyiz. Cumhuriyet büyük bir tehlike altında. Bu yüzden tüm vatansever yurttaşlarımız elini taşın altına koyarak partimizi iktidara taşımak için gereken özveriyi göstermeli. Köyümüzü, yurdumuzu, toprağımızı gericiliğe teslim etmeyeceğiz.

PROJELERİNİ ANLATTI

Meclise girdiğiniz takdirde Bayburt için neler yapacaksınız? Projeleriniz var mı?

Bayburt'ta turizme yönelik büyük potansiyel var, mesleğimin bana katkısıyla bu alanla yakından ilgileneceğim. Tarımı ve çiftçiyi kalkındırmada projelerim var. Bayburt'un bi sorunu da ulaşım; ulaşımda demir yolunu kesinlikle düşünüyoruz. Şehrin sahil ile bağlantısı çok önemli. Bayburt’ta bulunan yer altı madenlerinin faaliyete geçmesi için yatırımcıları teşvik edici çalışmalara başlamış durumdayız. Mevcut üniversitede daha değişik bölümlerin açılmasını ve meslek liselerinin aktif şekilde yerli gençlere daha çok imkanlar sağlaması için çalışacağım. Buraları tarikatların elinden alıp üretime ve sosyal yaşama katmayı hedefliyorum.

Bunların dışında şehirde tespit edilen ve en kısa zamanda çözmeyi planladığımız problem merkezli planlarımız var. Endüstri meslek lisesi ününde alt geçit yapılması, hastane kavşağını hem yayalar hem de taşıtlar için düzenlenmesi, kaldırım kullanımının sadece yayalara bırakılması, otopark sorunları, pazar yeri sorunu, gençler ve yaşlılar aktivite mekanları bunlarda sadece bir kaçı.