Almanya ve İngiltere: Brunson’ı serbest bırakın

Türkiye ile ABD arasındaki gerilim sürerken İngiltere ve Almanya'dan Rahip Brunson'un serbest bırakılmasına ilişkin çağrı yapıldı.

Yayınlanma: 14.08.2018 - 23:37
Abone Ol google-news

Türkiye ile ABD arasındaki gerilimin küresel piyasaları etkilemesinden endişe edilirken tansiyonu düşürmek için diplomatik çabalar sürüyor. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass, krizin çözümü için Türkiye’de tutuklu bulunan ABD’li rahip Andrew Craig Brunson’ın serbest bırakılması gerekliliğine işaret etti. Maas, “Bu, şu anda mevcut ekonomik sorunların bitirilmesini kolaylaştırmanın çözümü olurdu” dedi. Türk Lirası’nın dolar karşısındaki değer kaybını da değerlendiren Mass, “Türkiye’deki gelişmeler bizde büyük bir endişeye yol açıyor. Türkiye, AB için önemli bir ülke” dedi. İngiltere’nin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Daimi Temsilcisi Karen Pierce ise “Hem Türkiye hem ABD bizim NATO müttefikimiz ve her ikisiyle de ilişkilerimize çok değer veriyoruz. Bu yaşananlar, iki ülkenin kendi aralarında çözmesi gereken özel bir konu” dedi. Brunson krizine de değinen Karen Pierce, “Türkiye’nin modern bir demokrasisi olduğunu düşünüyorum. Hukukun üstünlüğü ilkesine ve hukuk kurallarına uyulacağını umuyoruz. Geçmişte biz de bazı tutuklu kişilerin serbest bırakılması çağrılarında bulunmuştuk” dedi.

Merkel’e çağrı

Öte yandan, Almanya Başbakanı Merkel ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 28-29 Eylül’de Almanya’da gerçekleşecek görüşmesi öncesi Yeşiller Partisi’nin eski eş başkanı Cem Özdemir, Merkel’e Türkiye’den net taleplerde bulunma çağrısı yaptı. Erdoğan’ın tüm politikalarını değiştirmesi gerektiğini söyleyen Özdemir, “Şimdi Türkiye üzerinde etki gösterme imkânı bulunuyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler