“Almanya Katolik Kilisesi Nazilerce işlenen suçlara ortaktı”

Alman Piskoposlar Konferansı tarafından yayınlanan bir rapora göre Almanya´daki Katolik piskoposlar Nazilerce işlenen suçlara "kendilerini ortak etti."

Dünya
6 Mayıs 2020 Çarşamba

Çarşamba günü gerçekleştirilen bir video konferansta, Piskopos Georg Baetzing, ‘Dünya Savaşı'nda Alman Piskoposlar’ isimli bir araştırmanın 23 sayfadan oluşan sonuçlarını paylaştı. Katholische Nachrichten-Agentur'da da yayınlanan habere göre raporda, "Piskoposlar savaşa kesin bir dille 'hayır' dememekle birlikte, çoğu Nazi Almanya'sını savaşta dayanma gücüne sahip olması için destekledi ve bu şekilde kendilerini suça ortak etti" denildi.

Raporda ayrıca piskoposların her ne kadar Hitler'in ırklara yönelik ideolojisini paylaşmasalar da yine de "hem askerleri, hem de rejimi" destekledikleri belirtildi. Rapora göre savaş sırasında yüzlerce piskopos Alman cephesinde ruhani kılavuzluk yaptı ve binlerce kilise arazisi Katolik rahibelerin çalıştığı askeri hastanelere dönüştürüldü.

Yüksek rütbeli papazlardan biri raporu New York Times'a bir çeşit "günah çıkarma" olarak niteledi. Roma Katolik Kilisesinin 1939-1958 yılları arasında liderliğini yapan Papa Pius XII, Nazilerin zulmüne uğrayan Yahudileri görmezden gelmesi nedeniyle uzun zamandır ağır şekilde eleştiriliyordu. Holokost süresince Papa Pius XII'nin rolü ihtilaf konusu olmuştu.

Religion News Service'in haberine göre 2 Mart'ta Vatikan, Pius ile ilgili arşivlerini bilim adamları ve alimler için açtı. Arşivler korona virüsü salgını nedeniyle bir hafta sonra kapandı, ancak bu kısa sürede bile araştırmacılar Pius'ın Nazi ölüm kampları konusunda bilgi sahibi olduğunu ve Vatikan'ın bu bilgiyi Pius'ın imajını korumak için sakladığını ispatlayan belgeler buldu.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün