05 Haziran 2020 12:29

Almanya halka kaşıkla, tekellere kepçeyle para dağıtıyor

Almanya'da koalisyon ortakları CDU/CSU ve SPD arasında üzerinde iki gün boyunca pazarlık yapılan yeni ekonomik pakette de aslan payı tekellere ve şirketlere gitti.

Fotoğraf: Bennett Tobias/Unsplash

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Daha önce 1,2 trilyon avroluk "Korona paketi" ilan eden Almanya, önceki gün 130 milyar avroluk yeni bir paket daha açıkladı. Koalisyon ortakları Hristiyan Demokrat Birlik (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında üzerinde iki gün boyunca pazarlık yapılan yeni pakette de aslan payı tekellere ve şirketlere gitti. Koronavirüs salgını döneminde ekonomik olarak zor günler geçiren emekçilerin beklentileri ise 300 avroluk çocuk parasıyla geçiştirildi.

Koalisyon ortakları üzerinde anlaşmaya varılan “konjonktür paketini”, “gelecek paketi” olarak değerlendiren Başbakan Angela Merkel, gerektiğinde yeni paketlerin hazırlanabileceği mesajını verdi.

ASLAN PAYI OTOMOBİL TEKELLERİNE

Alman basınında yer alan haberlere göre koalisyon ortakları arasında en fazla a “hurda primi” konusunda anlaşmazlığın yaşandığı belirtildi. CDU/CSU yeni araç alan herkese hurda primi verilmesini gündeme getirirken, SPD çevreye zarar veren dizel ve benzinli araçların satın alınması için prim verilmesine karşı çıktı. Pazarlıkların ardından benzinli ve mazotlu yeni araçlara “hurda primi” verilmemesi konusunda anlaşmaya sağlandı. Buna karşılık maliyeti 40 bin avroya kadar olan yeni bir elektrikli otomobil alana 6 bin avro hurda primi verilecek. Bu miktar 2022’nin başından itibaren ise 9 bin avroya çıkarılacak. Bugüne kadar elektrikli araç alanlara devlet 3 bin avro prim veriyordu. Ayrıca elektrikli araç üreten tekellere de ek yardımlar verilecek. Elektrikli araçların akülerinin şarj edilmesi için istasyonların kurulması amacıyla da 2,5 milyar avroluk bütçe ayrıldı.

KDV YIL SONUNA KADAR DÜŞÜRÜLDÜ

Konjonktür paketi çerçevesinde Almanya’da katma değer verdisi 1 Temmuz-31 Aralık 2020 arasında yüzde 19’den yüzde 16’ya düşürülecek. Başta turizm olmak üzere belli alanlardan alına yüzde 7’lik KDV ise yüzde 5’e düşürüldü. KDV’de yapılan yüzde 2-3’lük düşüsün temel tüketim mallarına ne kadar yansıyacağı merakla bekleniyor. Daha önce başlatılan benzer uygulamalarda yansımanın pek olmadığı tespit edilmemişti. Ancak başta otomobil ve elektrikli araç-gereçlere yansıması bekleniyor. Bu nedenle 1 Temmuz’dan itibaren özellikle araç satışlarının artabileceği belirtiliyor. Vergi indiriminin maliyetinin toplam 20 milyar avro olması bekleniyor.

HER ÇOCUK İÇİN 300 EURO VERİLECEK

Tekellere milyarlarca avronun açık olarak aktarıldığı pakette emekçileri doğrudan ilgilendiren ise bir sefere mahsus olmak üzere 300 avroluk çocuk parasının verilmesinin kararlaştırılması oldu. Almanya’da yaşayan ve halen çocuk parası alan herkesin yararlanabileceği 300 avrodan, iyi gelir grubundan olanlar vergilendirecek. Düşük gelirli ve sosyal yardım alanlar ise bütün parayı olduğu gibi alabilecekler.

Yeni pakette dijitalleşmeyi desteklemek, internet hızını artırmak için toplam 5 milyar avro ayrıldı. Korona döneminde kapalı kalan orta ölçekli işletmeleri desteklemek için ise 25 milyar avro ayrıldı. Pakette ayrıca şehir hastanelerini desteklemek için 4 milyar avro ayrılmasına karar verildi.

Almanya’da daha önce büyük bir bölümü teminat ve düşük faizli kredi olmak üzere toplam 1,2 trilyon avroluk bir “korona paketi” karar altına alınmıştı. Buna rağmen bir çok şirket kısa çalışma ve işten atmaya başvuracağını açıklamıştı.

ÖNCEKİ HABER

TTB: Hızlı açılma sürecinden kaygılıyız

SONRAKİ HABER

Sokağa çıkma yasağı yapboza döndü | Adıyaman: Pandemiyle böyle mücadele edilemez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa