1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git

Alman vatandaşı Türkiye'de hakim karşısına çıktı

8 Eylül 2017

Gülen yapılanmasını desteklemekle suçlanan Alman vatandaşı kadın sanığın davası, Karaman'da görülüyor.

https://p.dw.com/p/2jYmw
Fotoğraf: picture-alliance/ dpa

Alman medyasındaki haberlerde kadın sanığın sadece Alman vatandaşlığına sahip olduğu belirtildi. Perşembe günü ilk kez hakim karşısına çıkan kadın sanık, savcılık tarafından Gülen yapılanmasıyla bağlantılı olmakla suçlanıyor.

Türk makamlarınca yapılan soruşturmada kadın sanığın Gülen yapılanması bünyesindeki bir kadın grubuna başkanlık ettiğinin tespit edildiği açıklanmıştı. 

Süddeutsche Zeitung gazetesiyle Batı ve Kuzey Almanya Radyo ve Televizyon Kurumları'nın ortak araştırma masasının tespitlerine göre 20 yıldır Almanya'nın güneybatısında yaşayan sanık 15 yıl önce Alman uyruğuna geçmişti.

49 yaşındaki kadının kocasının ölümünden sonra Türkiye'ye döndüğü ve üç yıldır Türkiye'de yaşamakta olduğu bildirildi. Sanığın 2016'da gözaltına alındığı ve darbenin ardından tutuklanan ilk Alman vatandaşı olduğu belirlendi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın girişimiyle serbest bırakılmış ve tutuksuz yargılanmasına karar verilmişti. Karaman'daki ilk celsede Alman diplomatik temsilcisinin hazır bulunmadığı öğrenildi. Sanığın ağır hapis cezası almasının ihtimal dahilinde olduğu belirtiliyor.

İki Alman serbest bırakıldı

Alman vatandaşlarının Türkiye'de tutuklanması, Türkiye ile Almanya arasında gerginliğin tırmanmasına yol açıyor. Türkiye'de tutuklanan Almanlar arasında gazeteci Deniz Yücel ve Meşale Tolu ile insan hakları aktivisti Peter Steudtner de bulunuyor. Toplam 10 Alman vatandaşı Türkiye'de tutuklu durumda.

Geçen hafta eşiyle birlikte Antalya havalimanında gözaltına alınan Alman ise ifadesi alındıktan sonra, yurt dışına çıkmama şartıyla salıverildi. Bu kişinin eşi Pazartesi günü serbest bırakıldıktan sonra Almanya'ya dönmüştü.

Türk hükümeti 15 Temmuz darbe girişiminden Gülen yapılanmasını sorumlu tutuyor. Alman Dış İstihbarat Servisi (BND) darbenin Gülen yapılanması tarafından yönetildiği iddiasını kuşkuyla karşılamıştı. 

© Deutsche Welle Türkçe

DW, afp, Reuters/AG, ÖA