HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Alman milletvekillerinden Türkiye'ye sürpriz ziyaret

İncirlik Üssü'nde konuşlu Alman askerlerinin geri çekilmesini tartışan Federal Alman meclisinden bir grup milletvekili, bu hafta Türkiye'yi ziyaret etmeyi planlıyor. Deutsche Welle'nin haberine göre ziyaret, Federal Meclis Başkan Yardımcısı Yeşiller Partisi milletvekili Claudia Roth başkanlığında bir heyet tarafından gerçekleştirilecek. Ancak son günlerde tırmanan gerilimin öngörülen temasları ne şekilde etkileyeceği henüz bilinmiyor.

Roth ile beraberindeki heyetin, temasları kapsamında iktidar ve muhalefet partilerinden siyasetçilerle, ayrıca sivil toplum kuruluşları ve medya temsilcileriyle görüşmek istedikleri kaydedildi. Alman milletvekilleri, ziyaretleri sırasında muhataplarıyla ikili ilişkilerinde yaşanan sorunları, çözüm yollarını, demokrasi ve insan hakları konularını tartışmayı, ayrıca siyasi diyaloğu geliştirme imkanlarını ele almayı hedefliyor.

ZİYARET 25-29 MAYIS ARASI OLARAK PLANLANDI

25-28 Mayıs tarihleri arasında yapılması planlanan ziyaret için hazırlıklar haftalar öncesinde başlamıştı.

ALMANYA-TÜRKİYE ARASINDA KRİZ

Türkiye'ye demokrasi, insan hakları ve basın özgürlüğü alanında eleştirilerde bulunan Alman milletvekilleri, son olarak kendilerine İncirlik Üssü'nde görev yapan Alman askerlerine ziyaret izni verilmemesi nedeniyle Ankara'ya sert eleştiriler yöneltmişti.

Berlin'deki diplomatik kaynaklara göre son iki yıldır Türk ve Alman milletvekilleri arasında diyalog neredeyse kopmuş durumda.

Alman yetkililer, bu tür ziyaretlerin ülkede yaşananlar hakkında ilk ağızdan bilgi almaya imkan sağladığını, eleştirileri ve beklentileri doğrudan konuşup yanlış anlaşılmaları giderme açısından önem taşıdığına dikkat çekiyor.

KRİTİK GÖRÜŞMELER HAFTASI

Alman milletvekillerinin Türkiye ziyareti, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında Brüksel'de yapılması beklenen görüşme öncesine denk geldi.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, 25 Mayıs'ta Brüksel'de düzenlenecek NATO Zirvesi sırasında Merkel ile Erdoğan'ın bir araya gelmelerini ve İncirlik sorununu da ele almalarını beklediğini söylemişti. Gabriel ayrıca, Washington ziyaretinde konuyu ABD yönetimi ile görüştüğünü, ABD'li muhataplarının konuyla ilgili gereken mesajları Türkiye'ye iletme sözü verdiğini aktarmıştı.


En Çok Aranan Haberler