Almanya’nın bilinen Televizyon kanallarından ARD, yayınladığı bir belgesel programında Mustafa Kemal Atatürk’ü Alman diktatör Adolf Hitler’e benzeterek çirkin iftiralarda bulundu. İkinci Dünya Savaşı ve öncesi ve esnasında Yahudi katliamını başlatan Adolf Hitler ile Türk toplumunun kurtuluş mücadelesine önderlik eden Atatürk arasında benzerlik kuran programa Avrupa Atatürkçü Düşünce Dernekleri Birliği’nden sert tepki geldi.

GERÇEKÇİ VE MANTIKLI OLUN

Birlik, bu tür gerçekçi olmayan iftiralara karşı “gerçekçi ve mantıklı” olunması uyarısında bulundu. Programda "Atatürk Türkiye'yi modernize edebilmek için Hitler yönetimiyle çalıştı" diye söylendi. Atatürk'ün totaliter bir rejim için uğraştığını öne süren program Atatürk'ün Nazi Almanyası'ndan "zehirli gaz" aldığını ve Dersim'de kullanmak için tedarik ettirdiği iftirasında bulundu.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ EŞİLTİK VE KARDEŞLİĞİ İLKE EDİNMİŞTİR

Ardından Atatürkçü Düşünce Dernekleri Birliği konuya ilişkin uyarıda bulunurak bildiri yayımladı. "Alman halkının sağ duyusuna güveniyoruz" şeklinde başlayan bildiride “Türkiye Cumhuriyeti özgürlük, eşitlik ve kardeşlik fikrini temel ilke edinmiş bir Cumhuriyettir. Hukuka olan inancıyla birlikte güçler ayrılığı ile hümanist ve aydınlanmış bir devlet fikri ile bağnazlığa, gericiliğe ve feodal sisteme son vermiştir. Güdülmeyen amaçlardan bir tanesi ise, belli kitle ve mezheplere, ırklara yönelik saldırılardır.” ifadelerine yer verildi.

ASILSIZ İFTİRALAR

Birlik, Atatürk'ün Nazi Almayası'yla birlikte çalıştığına dair iddiaları ise "asılsız, utanç verici iftiralar" olarak nitelendirdi. Bildiride “Bu iddianın aksine, Türkiye Ernst Reuter, Ernst Hırsch, Erich Auerbach, Bruno Taut gibi aydınları ülkesinde barındırarak özgür ve refah içinde bir yaşam sürmelerine vesile olmuştur. Bahsi geçen aydınlar ve niceleri, Nazi Almanyasının işkence, baskı, zulüm ve ölüm tehdidinden kurtulmuş, aydın fikirlerini Türkiye Cumhuriyetinde yeşertmiştir.” denildi. 

Editör: Haber Merkezi