Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Aliyev: Yenilmez dedikleri Ermenistan ordusunu önümüzde diz çöktürdük

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, millete yaptığı hitap konuşmasında, “Ermeni yönetiminin otuz yıldır efsaneler uydurduğu ‘yenilmez dedikleri’ Ermeni ordusunu önümüzde diz çöktürdük. Bugün Ermeni liderliği iyi düşünmeli” dedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-20 17:05:34

Aliyev: Yenilmez dedikleri Ermenistan ordusunu önümüzde diz çöktürdük

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, millete yaptığı hitap konuşmasında, “Ermeni yönetiminin otuz yıldır efsaneler uydurduğı ‘yenilmez dedikleri' Ermeni ordusunu önümüzde diz çöktürdük. Bugün Ermeni liderliği iyi düşünmeli” dedi.

“Onları topraklarımızdan çıkaracağız. Her gün iyi haberler geliyor. Her gün yeni bir yerleşim yerinde bayrağımız çekiliyor. Azerbaycan devletinin, Azerbaycan halkının gücü budur” diyen Cumhurbaşkanı Aliyev'in millete yaptığı hitap konuşması şöyle:

- Sevgili yurttaşlar, muzaffer Azerbaycan Ordusu savaş alanında yeni zaferler kazanıyor. Bu zaferler her Azerbaycan vatandaşını mutlu ediyor. Yaklaşık 30 yıldır topraklarımızı işgal eden düşman, savaş alanında Azerbaycan Ordusu'nun gücünü görüyor. Kendi toprağımızda savaşıyoruz, kendi toprağımızı savunuyoruz ve işgalcileri topraklarımızdan çıkarmaya devam edeceğiz.

AZERBAYCAN HALKININ İRADESİNİ KIRAMADILAR

Halkımız savaş alanı ve cephe hattından yeni haberler bekliyor. Çok mutluyum ve bu müjdeyi Azerbaycan halkına iletmekten mutluluk duyuyorum. Her köyün, her şehrin, her stratejik yüksekliğin işgalcilerden kurtuluşu büyük profesyonellik, cesaret, cesaret ve kahramanlık gerektirir. Askerlerimiz öldürüldü. Tüm şehitlerimize Allah rahmet eylesin! Şehitlerimiz daima kalbimizde yaşayacak. Askerlerimiz savaş alanında yaralandı. Tanrı tüm yaralı askerlerimizi iyileştirsin! Aynı zamanda, nefret edilen düşman yerleşim yerlerimize sürekli ateş ediyor ve her gün cephe hattındaki şehirlerimiz ve köylerimiz nefret edilen düşmanın ateşi altında. Tatar bölgesi ateşe en çok maruz kalan bölgedir, aynı zamanda Ağdam, Goranboy, Ağcabadi, Berda,diğer şehirler ve ilçeler düşman ateşi altında. Gence şehrine yapılan korkakça saldırılar sonucunda siviller - çocuklar, kadınlar, yaşlılar - öldürüldü. Düşman için önemli değil. Onlar için böyle bir fark yok. Savaş alanında mağlup oluyorlar, Azerbaycan Ordusu önünde duramıyorlar ve bizi durdurmak, bize saldırmak için tüm dünya önünde sivil halka karşı suç işliyorlar. Azerbaycan'ın ana topraklarını ne kadar çirkin, vahşi bir düşmandan kurtardığını bütün dünya görüyor. Otuz yıl boyunca topraklarımızda oturdu ve bize meydan okumaya çalıştı. Otuz yıldır topraklarımızı sömürüyorlar, doğal kaynaklarımızı kullanıyorlar, hırsızlık ve yağma onların özellikleridir. Yıkılan köy ve şehirlerdeki duruma bakmak yeterli... İşgal edilmiş ve kurtarılmış topraklarda tek bir güvenli bina kalmadı. Tüm binalar yıkılmış, yağmalanmış, tarihi anıtlarımız, camilerimiz ve mezarlarımız tahrip edilmiş. Bu toprakların sonsuza kadar işgal edileceğine inanıyorlardı. Şehirlerimizin isimlerini değiştirdiler, bölgelerimizin sınırlarını değiştirdiler, köylerimizin isimlerini değiştirdiler, topraklarımızı Ermenileştirmek istediler ama bunu başaramadılar, Azerbaycan halkının iradesini kıramadılar.

CAMİLER GÖNLÜMÜZDE YAŞIYOR

İşgalden sonra dünyaya gözlerini açan, vatanını görmeyen her Azerbaycanlı, vatanlarına dönme arzusu ile yaşadı. Bunu Jojug Marjanli örneğinde gördük. İşgalden sonra doğan gençler, her biri Jojug Marjanli'ye dönmek arzusuyla yaşadı ve geri döndü. Bugün Azerbaycan vatandaşlarının işgalcilerden kurtarılan tüm topraklara geri döneceğinden eminim. O topraklarda yaşayacaklar ve barış ve huzur içinde yeniden inşa edecekler.
Nefret edilen düşman camilerimizi yok ederek bu mirası yok etmek istedi. Chojug Marcanli köyüne benzer bir Şuşa cami inşa ettiğimizde ve açılışında cami binalarını yıkabileceklerini söyledim, ama bu camileri gönlümüzde yaşıyoruz ve bir gün yıkılan tüm camilerimiz restore edilecek, tüm şehirlerimiz ve köylerimiz restore edilecek. Büyük Dönüşün eşiğindeyiz ve Azerbaycan devleti, Azerbaycan vatandaşlarının işgal edilmiş ve kurtarılan topraklara geri dönmesi, barış ve huzur içinde yaşaması ve bu topraklarda hayatın yeniden canlanması için elinden geleni yapacaktır.

ÜİYOK'lerimiz (Azerbaycan'da ülke içinde yerinden olmuş kişiler), birçoğunun harika şartlara sahip olmasına rağmen, tüm bu yıllar boyunca bir rüya ile yaşadılar ve bildiğiniz gibi, yalnızca bu yıl ÜİYOK'ler için 7.000 daireyi faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. 300.000'den fazla yerinden edilmiş kişiye evler ve daireler sağlanmıştır. Bu özen için bize teşekkür ediyorlar ve kendileriyle yaptığım sayısız görüşmede bunu ifade ettiler. Ama aynı zamanda biliyordum ve bize geri dönmemizi, ülkemize dönmemi söylediler. Bunun zor bir konu olduğunu anladılar, bunun için belirli jeopolitik koşulların oluşturulması gerektiğini anladılar. Bana inandılar ve ben de onlara o topraklara döneceğimizi söyledim, ne zaman ve nasıl yapacağımı bildiğimi söyledim. İnsanların bana gösterdiği güven, bu sorunu çözmemize izin verdi. Verilen tüm sözleri yerine getirdiğimi, verilen tüm sözlere sadık kaldığımı bir kez daha beyan ederim. Cumhurbaşkanı olarak faaliyetimdeki ana konu Azerbaycan topraklarının iadesi, toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması ve bugün bunu savaş alanında yapıyoruz.

BİZİ VE ULUSLARARASI ARABULUCULARI ALDATTILAR

Yaklaşık 30 yıldır müzakereler sonuç vermedi. İşgal altındaki topraklarda Ermenistan tarafından inşa edilen surlar bize bu toprakları vermeyi düşünmediklerini gösteriyor. Bizi ve uluslararası arabulucuları aldattılar. Sadece zamanı uzattılar ve aynı zamanda işgal altındaki bölgelere yasadışı bir şekilde yerleştiler, binlerce kişiyi Laçin şehrine yerleştirdiler ve binlerce kişiyi Kelbecer'e yerleştirdiler. Bugün onlar, Fuzuli, Cebrail ve diğer bölgelerde kurtarılmış topraklardaki köylerimizde yaşadılar. Bu köylerin çoğu yıkıldı ama bazı evlerde bizim toprağımızda yaşadılar. Azerilere karşı etnik temizlik yapmak, Azerilere soykırım yapmak,Vatandaşlarımızın kendi topraklarından çıkarılması ve ardından "referandum" yapılması insan ahlakına, hukuka ve uluslararası hukuka tamamen aykırıdır. Hiç kimse sözde "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti"ni tanımadı. Şimdi dünyanın sözde suç örgütü tanımasını sağlamaya çalışıyorlar. Akıllarını kaybettiler, kimsenin bunu yapmayacağını anlamıyorlar, bunu yapan her ülkenin artık Azerbaycan için dost ülke sayılamayacağını anlamıyorlar. Bu ülke ile tüm bağlarımızı keseceğiz.Akıllarını kaybettiler. Bugün statükoyu yeniden kurmaya çalışıyorlar. Statüko yok dedim. Statükoyu yok ettik ve bunu doğru yaptık. Yaklaşık 30 yıldır bekliyoruz. On yıl önce Minsk Grubu eşbaşkanları ve başkanları düzeyinde statükonun kabul edilemez olduğuna dair bir açıklama yapıldı.Biz de destekledik, beğendik ve büyük umutlarımız vardı ve sonra müzakere masasında bir miktar ilerleme umutlarımızı artırdı. Ancak nefret edilen düşman, bizi ve uluslararası toplumu kandırdı. Bu uluslararası arabuluculara saygısızlıktır.

ULUSLARARASI HUKUK, ULUSLARARASI İLİŞKİLERDE İŞLEMİYOR

Savaş alanında güç göstererek statükoyu değiştirdik. Bunu bu çatışmalardan önce söyledim, defalarca söyledim ama bugün maalesef uluslararası hukuk uluslararası ilişkilerde işlemiyor. İşe yarasaydı, dört BM Güvenlik Konseyi kararı uzun zaman önce uygulanacaktı. Bu kararların uygulanmasını yirmi yıldır bekliyoruz. Sadece kağıt üzerinde kaldılar. Neden? Siyasi irade gösterilmediğinden, bu kararların uygulanma mekanizması belirlenemedi. Nefret edilen düşman, onu görmezden gelmeye devam edebileceğini düşünüyordu. Uluslararası hukuk zarar görmeye devam edebilir. Bizim topraklarımızda çirkin işler yapmaya devam edebilir. Onları zorladık. Bakın, yumruğumuz sadece düşmanın başına bir yumruk değil. Yumruğumuz birliğimizdir, halkımızın birliği, amaçlı faaliyetimizdir.Bize fayda sağlayan ve uluslararası arenada adaleti yansıtan kararların ve kararların benimsenmesidir.

Bazı durumlarda, bu olaylardan önce, ÜİYOK'ler de dahil olmak üzere Azerbaycan vatandaşlarının bu diplomatik başarıların elbette önemli olduğuna inandıklarını ancak bir çözüm sağlamadıklarını gördüm. Bunun uluslararası hukuk çerçevesinde çözülmesi gereken bir konu olduğunu onlara hep anlattım. Bu nedenle, bu çatışmayı çözmek için yasal çerçeveyi genişletmek için tüm önde gelen uluslararası kuruluşlarla birlikte çalışmalıyız. BM Güvenlik Konseyi kararları işe yaramadı. Büyük çabalar sarf ettik, BM Genel Kurulu, Bağlantısızlar Hareketi, Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu, İslam İşbirliği Teşkilatı ve diğer kuruluşlar karar aldı. Avrupa Birliği ile aramızda paraflanan belge aynı zamanda sınırlarımızın, egemenliğimizin ve ülkemizin toprak bütünlüğünün dokunulmazlığını da desteklemektedir. Bu çatışmayı çözmenin temeli budur. Bu yüzden bugün kendine dilenci diyen Ermeni liderliği - bu arada üzgünüm, ama her ifadeyi hak ediyorlar - gece gündüz tüm uluslararası kuruluşları arayıp mektuplar gönderiyor, açıklamalar yapıyor, ‘neden sesiniz çıkarmıyorsunuz' diye sitemde bulunuyorlar. Seslerini nasıl duyurabilirler? Bu kararları ve kararları çoktan kabul ettiler ve Azerbaycan, uluslararası toplum tarafından tanınan topraklarında askeri operasyonlar yürütüyor. Gence'yi Ermenistan topraklarından iki kez bombalamalarına rağmen, Ermenistan topraklarında herhangi bir operasyon gerçekleştirmiyoruz - böyle bir planımız yok. Biz onların yolunda cevap vermedik. Savaş alanında cevap verdik. Savaş alanında onlardan intikam alacağımızı ve alacağımızı söyledim. Şehitlerimizin kanını dökmeyeceğiz ve dökmeyeceğiz.

‘YENİLMEZ DENİLEN' ERMENİ ORDUSU NEREDE? ONLARI ÖNÜMÜZDE DİZ ÇÖKTÜRDÜK

Bugün Ermeni liderliği iyi düşünmelidir. Onları önümüzde diz çöktürdük, onlara hak ettikleri yeri gösterdik. Onları topraklarımızdan çıkaracağız. Her gün iyi haberler geliyor. Her gün yeni bir yerleşim yerinde bayrağımız çekiliyor. Azerbaycan devletinin, Azerbaycan halkının gücü budur. Otuz yıldır Ermeni liderliği "güçlü bir ordu" hakkında efsaneler yayıyor ve "yenilmez bir Ermeni ordusu" hakkında efsaneler yaratıyor. Bu "yenilmez Ermeni ordusu" nerede? Bizden nasıl kaçtığını gör. Bu bir efsaneydi, yalandı. Koşarak yere çarptık. Bize otuz yıl hakaret etti. Otuz yıldır işgal altındaki topraklardaki anıtlarımızı yok ediyor, tarihi ve kültürel mirasımızı silmeye çalışıyor. Neden uluslararası toplum saldırgan devlete otuz yıldır yaptırım uygulamıyor? Yaptırımların uygulanması gerektiğini defalarca söyledim. Bu ülke, bu ülkenin liderliği bu topraklardan gönüllü olarak ayrılmak istemiyor. Bizi kandırıyor, taklit etmek için görüşmeler yapıyor. Onlara güvenmiyorum ve haklıydım. Şimdi orada inşa edilen tahkimatlara bakın. Böyle bir tahkimat yapan bir ülke, ona çok para harcayan bir ülke oradan çıkacak mı? Dışarı çıkmak isteselerdi, yapmazlardı. Yani söyledikleri her kelime bir yalan. Bugün, devletlerinin liderleri Azerbaycan ve savaş alanındaki olaylar hakkında gece gündüz yalanlar ve uydurmalar yayıyorlar. Sanki birisi gelip bizim için savaşmış gibi. Azerbaycan halkı, Azerbaycan gençliği, Azerbaycan askerleri onlara öğretiyor. Yalnız savaşırız, bunu herkes bilir. Ama sığamıyorlar. Mitler dağıldığından, mitler ideolojilerinin temelini oluşturur. Ne yazık ki artık birçok ülkede tarihi bir yalan olarak kabul edildi. Gence'nin bombalanmasıyla ilgili olarak, yetkilileri, Ermenistan'ın roket atışı düzenlemediğine dair yanlış bir açıklama yaptı. Vicdan yok, ahlak yok. Akıl yok. Akılları olsaydı, bak derlerdi, bu balistik füzenin ateşleme başlangıç noktası ve yönü nerede ateşlendiği ve nereden vurulduğu dünyanın önde gelen ülkeleri tarafından takip ediliyor. Balistik füzelere savaş görevleri verilir. Kazara o yerleşim alanına düşmedi. Sanki dünyayı aldatmaya devam ediyorlarmış gibi akıllarını kaybetmişler, bu roketi Ganja'ya geceleyin kim fırlattı? Kendimizi mi attık? Yalan söylediler, ‘Hocalı soykırımını Azerbaycan yaptı' dediler ve şimdi de yalan söylüyorlar. Tüm dünyaya yalan söylüyor, tüm röportajlarda yalan söylüyor. Bu yalancıları kovmaya devam edeceğiz. Kimin kim olduğunu gördüler. Onlara asla unutamayacakları bir ders verdiğimizi gördüler. Şimdi yardım istiyorlar. Peki, "muzaffer ordunuz" nerede, "yenilmez ordunuz" nerede?! Ermenistan Başbakanı bizim için kutsal Cidir ovasında sarhoş dans ediyordu. Bu hakaretin Azerbaycan halkını nasıl etkileyeceğini düşünmesi gerekiyordu? Ama onlara kimsenin dokunmayacağını düşündü. Tüm ülkelerin kendilerini, dünya Ermenilerini, Ermeni lobilerini ve ardından bazı dost ülkelerini savunmaya devam edeceğine inanıyordu. Bu yüzden yoldan sapmışlardır, bu yüzden delirmişlerdir. Onlara yerlerini gösterdik, başlarına o kadar sert vurduk ki uyanamadılar. Ordularını ve teçhizatlarını neredeyse yok ettik.

İŞGAL ORDUSU, İŞGAL TOPRAKLARINDAN ÇEKİLİRSE SAVAŞ DURUR

Kısacası, savaş alanındaki üstünlüğümüz artık bir sır değil. Doğru yoldayız. İşimiz gerçeğin eseridir. Toprağımızda savaşıyor, şehitler veriyor, toprak bütünlüğümüzü yeniden tesis ediyoruz. Bu adımlar gelecekte atılacak. Ermenistan, işgal altındaki topraklardan çekildiğini er ya da geç ilan etmelidir. Bundan sonra kavga durabilir.

İnsanlarıma her hitap ettiğimde, iyi haberler getiriyorum. Aynı zamanda Twitter hesabımda hemen hemen her gün işgalden kurtarılan yeni köy ve şehirlerin adlarından bahsediyorum. Azerbaycan halkının her gün, her gün bu haberi beklediğini biliyorum! Her gün, her saat, bu haber ne zaman çıkacak, bu haber ne zaman çıkacak? Ama sevgili halkımın, her köyün ve her yüksekliğin ele geçirilmesinin büyük cesaret gerektirdiğini bilmesini istiyorum. Çünkü sadece orada inşa edilen tahkimatlar değil, kurtarılan toprakların askeri yardımı da Ermeniler için daha karlı. Çünkü şimdi onların tahkimatlarına, toplarına, füzelerine ve doğal yardıma karşı savaşmalı ve topraklarımızı işgalcilerden kurtarmalıyız. Bu çok zor bir konu.

Yaygın olarak duyurulacağı gün gelecek. Eminim Azerbaycan halkı bugün mümkün olanı söylediğimizi çok iyi biliyor. Çünkü savaşlar sürüyor ve bu savaşların yakında bitmesini ve toprak bütünlüğümüzün yakında geri gelmesini istiyoruz. Dolayısıyla Azerbaycan halkına verilen bilgi ve bilgi miktarının yeterli olduğunu düşünüyorum.

241 DÜŞMAN TANKI İMHA EDİLDİ

Bugün Azerbaycan halkına, güzel geleneğe sadık kalarak yeni bilgiler vermek istiyorum. Sevgili halkıma düşmanın tahrip ettiği ekipman ve yağmalanan ekipman hakkında bilgi veriyorum.

Böylece 241 düşman tankı imha edildi, 39 tank askeri ganimet olarak alındı - toplam 280 tank. Ancak hem işgal edilen topraklarda hem de Ermenistan'da hala tanklar var. Nerede bu kadar çok tankları var? Ve bu, tüm bunları yöneten uluslararası sözleşmelerle çelişiyor. Peki bu sözleşmeleri izlemesi gereken kurumlar neden buna dikkat etmedi? Bakın, 241 tank imha edildi diyoruz. Gösterilerini daha sonra düzenleyeceğiz. 39 tank iyi durumda götürüldü ve bugün askerlerimiz o tanklarda oturuyor ve kendi tanklarıyla düşmana ateş ediyor.

50 piyade savaş aracı imha edildi, 24'ü ganimet olarak alındı ve bugün elimizde. 17 kundağı motorlu topçu imha edildi, 198 topçu parçası imha edildi. 58 havan topu imha edildi, 12 havan ganimet olarak alındı. Askeri ganimet olarak 25 el bombası ele geçirildi. 53 tanksavar aracı imha edildi. 70 Grad cihazı imha edildi. İki Kasırga ve iki YARS imha edildi. Bir TOS imha edildi. Dört S-300 uçaksavar füzesi sistemi imha edildi. Bu bilgiyi Azerbaycan halkına en son aktardığımda iki adet S-300 uçaksavar füze sistemi imha edildi. Bugün dört kompleks yok edildi. Her kompleksin maliyeti, her cihazın bilinmesi, çok pahalı askeri teçhizattır. Üç TOR uçaksavar füzesi sistemi imha edildi. Yaklaşık 40 OSA uçaksavar füzesi sistemi imha edildi. Beş KUB ve KRUG uçaksavar füzesi sistemi imha edildi. Altı insansız hava aracı,İki operasyonel-taktik füze sistemi - Elbrus, bir balistik füze, bir Tochka-U füzesi, sekiz radyo-elektronik savaş aracı imha edildi. 198 kamyon imha edildi. 15 tanesi cephaneli kamyonlardı. 102 kamyon ganimet olarak ele geçirildi. Düşman askeri teçhizatını imha etmeye devam edeceğiz. Gerisi yok edilecek.

Ve şimdi sevgili halkımın sabırsızlıkla beklediği yerleşim yerlerimizin kurtuluşunu duyurmaktan gurur duyuyorum.

Fuzuli bölgesi - kurtarılmış köylerin isimleri: Dordchinar, Kürtler, Yukarı Abdurrahmanlı, Gargabazar, Aşağı Veysallı, Yukarı Aybaşanlı.

Cebrail ilçesi - kurtarılmış köyler: Safarsha, Hasangaydi, Fuganli, Imambaghi, Dash Veysalli, Agtepe, Yarahmedli.

Hocavend bölgesi - Kurtulmuş yerleşim yerlerinin listesini veriyorum: Agjakend, Mülkudere, Dashbashi, Günaşlı (Günaşlı köyünün eski adı Noraşen'di), Vang. Bu köye yeni Azerbaycan diyorum. Bundan sonra, Vang köyü Chinarli köyü olarak adlandırılmalıdır. İsim kutsanmış!

Zangilan bölgesi. Görkemli Azerbaycan Ordusu da Zengilan bölgesi topraklarına girerek yerleşimlerin özgürleşmesini sağladı. Zengilan bölgesi topraklarında bulunan yerleşim yerlerine isim veriyorum: Havali köyü, Zarnalı köyü, Memmedbeyli köyü, Hakari köyü, Şerifan köyü, Muganli köyü ve Zangilan şehri! Çan bizim! Karabağ bizimdir!

Sevgili insanlar, Zengilan, Fuzuli, Hocavend, Cabrayil ve diğer işgal altındaki bölgelerin sevgili halkı, misyonumuzu yerine getiriyoruz. Düşmana layık bir cevap veriyoruz. Düşmanı cezalandırıyoruz. Düşman önümüzde çaresiz.

Karabağ bizimdir! Çok yaşa Azerbaycan! Azerbaycan halkına sevgiler!

Haber Ara